Както се похвалих преди дни, приятел- Стоян Колев, ми подари една антикварна рядкост - истинска антика:
Сборник от 5 готварски книги, издадени в периода 1928 - 1935 год.
Пълни са с много и интересни рецепти.
Във ФБ някои хора проявиха интерес, а аз се запалих и разгледох. Определено си струва някои неща да се споделят.
За съжаление, няма да ми стигнат две години да готвя само по тях и затова реших, че някои рецепти, които много ми харесат и изпробвам ще споделям в блога като самостоятелни публикации.
Други, които ми се виждат интересни ще снимам и ще качвам в тази страница.
Впрочем и това не е съвсем лесна задача, но с времето ще успея да пусна доста интересни неща тука.
Имам при това доста стари готварски книги и ще се обърна и към тях.
Вътрешно съм си сложил граница - да няма рецепти от книги след 1960 год., а само от книги преди тази година.
Дано проектът ми се окаже интересен за някого.
Имам при това доста стари готварски книги и ще се обърна и към тях.
Вътрешно съм си сложил граница - да няма рецепти от книги след 1960 год., а само от книги преди тази година.
Дано проектът ми се окаже интересен за някого.
И така започвам:
Интересното е, че в онези години -20-те и 30-те, е, че първите списания с рецепти, за да предизвикат интереса на читателките са ги стимулирали като са събирали техни рецепти и публикували.
Даже са включвали имената и изказвали специални благодарности.
Това беше достатъчно за увод.
От нататък само снимки от книгите. Ако някъде се налага, ще си позволявам коментари.
Дървено масло е зехтин.
Не се чудете какво е това "призоли" - така са казвали на пържолите.
Където става дума за масло при пърженето или готвенето, трябва да разбираме, че е олио. А където се говори за чисто масло, си става дума точно за масло, а дървено масло е зехтин или зейтин.
Рецептите с агнешко и овнешко са множество. Очевидно, агнешкото е било доста в изобилие в онези години.
То и в детските ми спомени, месарницата бяха щанд, а отзад ченгели с висящи агнета, овце и др.п. Баба казваше от кое животно какво иска и това месарят й рязваше.
Рецептите със сърна и заяк също са много.
Па колко много торти, сладкиши, бисквити и др.п. има в тези книги, та чак не е истина.
Пак получих подарък - от същия приятел.
Ето го:
Книгата е уникална и има много добри стари рецепти. И като имам предвид годината на издаване - разгара на войната, съм изненадан.
Ето и няколко странички от нея:
Нарочно съм ги снамал така, че да се четат рецептите:
А ето и няколко конкретни рецепти:
Ето и рецептата за руска пача и свинско, доста по-четливо:
А ето и няколко рецепти с мляно месо:
Специално тези двете направо ме изумиха:
палачинки с кайма, това ще бъде пробвано още тези дни, защото много ме впечатлиха.
а това с кебапчетата, направо ме гръмна - съвсем различен начин от срещаните от мен като се има предвид, че съм написал цяла "дисертация" на тема кебапчета:
14.11.2019 год.
Продължавам с още рецепти от старите книги - голяма играчка е да ги снимаш, да обработиш снимките, но нямам намерение да се отказвам. Има доста интересни неща, които си заслужава да се видят и да се пробват:
А този сос от краставици направо ме изненада:
20.12.2019 год.
Колкото и да е трудоемко продължавам да снимам, да обработвам снимките и да качвам рецепти, които ми се виждат интересни.
Все за някого ще са от полза.
Скоро ще има друго продължение.
Ще следя с голям интерес тези твои публикации, искам веднага да си направя тази шоколадова торта и те моля да снимаш и следващата страница с разясненията. Благодаря от сърце, че споделяш с нас това богатство!
ОтговорИзтриванелелей, не съм видл молбата за рецептата за шоколадовата торта. Ще се поправя тези дни.
ИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриванеУникално
ОтговорИзтриванеПочти съм болна на темата "готварски книги ", а тези тук са направо безценни. В къщи имам купища такива, но всичките са от по-нови времена . Имам и по-старички , но...не като Вашите. Благородно Ви завиждам, продължавайте да споделяте. Като дете си спомням един сандък в бабината къща , пълен беше със списания за домакинство / с рисунки , а не снимки /. Тези рецепти ме връщат в онези хубави години. Истината е, че при преместването на баба ми от къщата изчезнаха тези списания и колкото и да разпитвах за тях , от никого не получих смислен отговор. Благодаря за доставеното удоволствие !
ОтговорИзтриванеБлагодаря за добрите думи. И аз събирам готварски книги, но основно стари. Имам и доста рецепти от стари списания. Само че качването на снимки тука се оказа много пипкава работа, па и ми се иска да ги подредя някак си тематично и да може да се търси в страницата, ама нещо не успявам. Но и нямам намерение да се отказвам.
ОтговорИзтриванеИмам сканирани стари готварски книги. Как мога да Ви ги изпратя?
ОтговорИзтриване