събота, 21 март 2015 г.

Кюфтета от гъби


Ще споделя този път едни наистина безмесни кюфтета - само от гъби и то с минимум продукти.
Необходими ни са 1 кг печурки, измити и почистени;  1-2 глави лук, нарязан на ситно; 1-2 скилидки чесън; сол и черен пипер на вкус и около 1 ч.л. сух риган; 1 яйце; галета и разбира се олио за пържене.

Приготвянето е от лесно по лесно:



В тигана в малко силно загрято олио се запържват последователно чесъна, лука и се добавят нарязаните на ситно гъби.














Задушават се до изпаряване на течността - т.е. добре да се сгъстят. Тука е и най-трудния момент, че трябва да се бъркат почти непрекъснато.

След това се оставя съдинката настрани - хубаво да изстине. Удачното е, че ползувам дълбок тиган и не се цапа друга съдина.




 
Тука издавам една хитринка - ама изобщо не обичам да давам пари за галета. Предпочитам сам да си я направя - както в случая (докато гъбената каша изстива).
В едно домакинство почти винаги има сух хляб. Натрошава се и се смила в блендера. Пресява се през сито.
Галетата е готова.
Едрите парчета, които остават в ситото, отиват при гъбите.








 В изстиналите гъби се добавят, солта, черния пипер, ригана и яйцето. И се омесват. При мене си бяха доста гъсти и не се наложи да слагат повече галета - отиде ми само около 2 с.л.
 С влажни или намазнени ръце се оформят кюфтетата, овалват се в галета и се слагат за малко във фризера - за 20-30 минути.








 Пържат се в силно загрята мазнина, която да им стига поне до половината и то до зачервяване.
Не е необходимо да се препържват.
Оцеждат се върху кухненска хартия.

Могат се сервират със зелена салата, домати или пък млечно-чеснов сос и т.н.
Въпрос на вкус.





ПП като бележка:
Тези в случая ги правих с кафяви печурки, но те пък са по-скъпички, а и не вярвам да са по-вкусни отколкото с обикновени бели печурки.


 Втори вариант:
Все пак съм си основно месоядно и направих втори вариант.
Почти половината от гъбената "кайма" отделих и смесих с 200 грама истинска свинска кайма, добавих и малко кимион и оформих пак кюфтета. Тъй като не се сетих да ги отделя, се смесиха с останалите и бяха почти неотличими - единствено по лекия аромат на кимиона. 
 Каймата почти не се усещаше и дегустаторите дори ги харесаха повече.

 Вкуснотия - дзверска.
След като не успях да ги снимам готови - кой ще те остави?!

 

събота, 14 март 2015 г.

Запеканка от брюкселско зеле и сирена



още едно изключително лесно и бързо ястие, което е изключително вкусно.

Продуктите са няколко: брюкселско зеле - около  600 грама; 300 грама сирене; 2-3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко; 1 с.л. брашно; сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган; 100-а грама кашкавал.  По желание - няколко скилидки нарязан чесън
като казвам сирена - точно това имам предвид - подходящи са всякакви стари изостанали сирена, кашкавали и др.п., в случая дори имах и парченца синьо сирене

Приготвянето е елементарно:
брюкселските зелчици се полусваряват на пара, а в моя случай - просто ги попарих с вряла вода за по 4-5 минути няколко пъти. Кво имам предвид ли? - слагат се в един съд и за заливат с вряла вода и оставят за малко. Водата се излива и отново се заливат с вряла вода. Ефекта е като на варене на пара.

          
Зелчиците се нарязват на половинки и се нареждат в леко намазнена тавичка. Обилно се поръсват с черен пипер и една идея солчица. Ръси и сухия риган. Оказа се, че си върви със зелето.
(щял да рискувам и кимион, но не го долюбват много в къщи, освен мене...)

и се слагат чесънчетата - за мераклиите





сирената се намачкват с вилица, по-твърдите се настъргват. Половината от кашкавала също.

Бращното си размива с прясното мляко, смесва се с яйцата и се добавя към сирената.







 С тази смес се заливат зелчиците, отгоре се настъргва остатъка от кашкавала и се пъха във фурната на 200 С за около 30-а минути.










Пече се до хубаво зачервяване.














Сервира се с млечно чеснов сос.












Дзверски вкусно вкусно за немесоядните!

УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО и питка от него


В предишната публикация за хляба споменах, че за него съм ползвал моето мързеливо и лесно тесто без месене.
И като подхванах темата, ми ще да споделя веднага и за другото си тесто, което съм си нарекъл универсално тесто за всичко.

Необходими са: 500 грама пресято брашно тип 500; 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар; 1 ч.л. с връх суха мая;
1 яйце, 4-5 с.л. олио; 1 ч.ч. прясно мляко (250 мл);

Омесването е много лесно: В купа се слага пресятото брашно, добавят му се солта, захарта и маята и леко се разбърква.
В друга съдинка се разбиват яйцето с олиото и прясното мляко и се изливат в купата с брашното.
Меси се с две ръце, докато стане еластично и започне да се отлепва от ръцете.

(пробвал съм и варианта - да се разбъркат заедно яйцето, солта, захарта, млякото , олиото и маята - не съм забелязал някаква съществена разлика).

Тестото се покрива във фолио и се оставя да втасва на топло докато удвои обема си.
Има всякакви хитринки за това:
                  -фурната да се загрее за 10-а минути, да се изключи и след малко да се вкара купата с тестото
                 -да се загрее в МВ чаша с вода - да заври и купата с тестото да се сложи там да си втасва
                - да се сложи върху ридиатора ?! 
и поне още стотина начина (дори съм виждал да го завиват с одеало...) - всеки домакин си има свой трик.

Когато втаса, тестото е страшно еластично и може да правиш каквото си искаш с него.
Този път оформих питки

и пак ги оставих да втасват. Намазват се с яйце и се пекат на 180 С в предварително загрята фурна.
Невероятно пухкави:

Та думата ми беше за тестото - например това е една базова рецепта, проверена десетки пъти и безотказна.

При положение, че искаш да направиш нещо по-сладко просто се слагат две лъжици захар вместо една; може да се смеси с извара или с натрошено сирене; ако искаш да направиш питки могат да се сложат две яйца вместо едно (тогава или се намаля течността или се слагат още 2-3 с.л. брашно).