четвъртък, 2 април 2015 г.

Пържоли от свински врат (мариновани в прясно мляко)


Всъщност и това не може да се нарече рецепта - това просто е един по-различен начин да се приготвят невероятно крехки и вкусни пържоли.

За 4-6 човека са необходими около 1 кг свински врат, нарязан напречно на 7-8 пържоли; около 1 ч.ч. прясно мляко; сол и черен пипер на вкус; брашно за овалване, 1/2 ч.л. риган и/или мащерка (въпрос на вкус); малко мазнина за пържене и 1 чаша бяло вино.

Нарязаните пържоли се слагат в подходящ съд (с капак) и се заливат с прясното мляко, колкото да ги покрие. За тази цел ползвам найлонови торбички, които се връзват. И направо се забравят в хладилника - обикновено ги слагам късно вечерта и на следващия ден надвечер се приготвят.
Преди приготвянето млякото се излива, пържолите подсушават леко с кухненска хартия и лекичко се опиперяват. Брашното се с смесва с ригана (мащерката, може и друга любима подправка), една идея сол и в пържолите се овалват в тази смес. Пържат се в силно загрята мазнина за по 2-3 минути от двете страни. Най-добре става, когато се смесят олио и мас.
Запържените пържоли се прехвърлят в йенска тенджера, заливат се с 1 - 2 с.л. от прецедената мазнина от пърженето, леко се посоляват, добавя се чашата бяло вино и се похлупва с капака.  Пече се на 200 С максимум 20-25 минути.


По мое предпочитание - в края на печенето махам капака и още веднъж опиперявам (просто си ги харесвам с повечко черен пипер).
Сервирам ги направо с йенската тенджера, а като добавка - пържени картофи, зелена салата и .... задължително чашка хубав алкохол.
Стават невероятно крехки и дзверски вкусни.

неделя, 29 март 2015 г.

Да не ти стига времето .... (фотоотчет)

Признавам си, честно, било страшна работа да не ти стига времето - дори и за любими занимания ....
Затова ще направя един кратък фотоотчет от тези дни:

правих овче сирене


пекох пълнена юрдечка
накъсана и сервирана
пекох и един джолан
и едни истински катми
дробчета, език, кашкавал и масло - на фурна
И това всичко за 10 дни .... ако остане време, ще пусна и рецепти ... 
Новата седмица се очертава още по-луда - сигурно няма да има време за хапване на крак, та камо ли за готвене???!

събота, 21 март 2015 г.

Телешко с кореноплоди



Продукти:
1 кг телешко (плешка, врат); 3-4 големи картофа; 2 средни глави червено цвекло; 1 средна глава ряпа; 2-3 моркова; 1 глава целина и 1 пащърнак (може и без него, че трудно се намира); 10-а малки глави лук; сол и черен пипер; 4-5 с.л. олио.

Приготвяне: Телешкото се нарязва на късчета (като за шишчета, но не пречи и на по-едри парчета);
 За пържене ползувам чугунената тенджера, в която слагам олиото и като загрее добре, се слага месото на две три партиди и се запържва за около 10-12 мин като от време на време се разбърква. След това се долива топла вода, колкото да покрие месото, тенджерата се захлупва и силата на котлона намаля наполовина.
 В това време всички останали кореноплоди се почистват, обелват и нарязват на едри парчета, без лука, който се оставя на цели главички.
 За около 30 мин. месото остава на мазнина, тогава се пущат при него всички останали продукти, слагат се солта и черния пипер и се долива малко вода, а котлонът изключва изцяло.




 След десетина минути всичко се прехвърля в тава за печене, която се завива с фолио и тавата заминава за фурната на 180 С за около час, час и половина.







 


 Маха се фолиото и се дозапича за кратко време, колкото зеленчуците да придобият лек загар. 
(Може да се включи и на вентилатор, но тогава малко се намалят градусите на фурната).





 Телешкото се е разкапало направо, а зеленчуците са невероятно вкусни, тъй като подправките са сведени до минимум и те са отдали всичко от вкуса си, а червеното цвекло е оцветило ястието в неописуем цвят.

 Това е още едно лесно за изпълнение и вкусно ястие.