събота, 4 април 2015 г.

Свински руладини




Да приготвим едни невероятно вкусни руладини от свинско, напълнени с кисели краставички, маслини, каперси, кашкавал и изобщо каквото и да е .... и поднесени с фантастично изпечени картофи...
Необходими са ни едно парче свинско каре - около 1 кг:


С остър нож за филетиране като се притисне с ръката отгоре месото се разцепва тънкофайски










и се получава едно безкрайно дълго парче месо - приблизително 60 см и това дълго дълго парче се нарязва на три








така отрязаното парче се опиперява леко като не се забравя и солта.










нареждат се краставичките на резенчета, слагат се и парчетата кашкавал,









на другото се слагат само краставички и маслини, а на третото - нещо друго  (в случая каперси и маслини нарязани на половинки)








всяко парче се навива на стегнато руло









и се връзва с конец - както е на снимката.
стават три страхотни руладини.

Отгоре - малко сол, черен и червен пипер









Обелените картофи (около 1 кг) се нарязват на едро, а по-малките картофчета се оставят цели. Леко се осоляват, слагат се няколко стръкчета розмарин или сух риган и се подреждат на дъното на съда за печене.
Отгоре се слагат готовите руладини, капва се 1/2 чаша бяло вино.
Съдинката се захлупва и забравя за около 1,5 часа във фурната. Първо 20-а минути на 220 С, а сетне на 180 С.


За печенето ползувам чугунена тенджера със солиден капак и в нея става невероятно. Поради липса на такава, става и енска тенджера или по-дълбока тавичка, която се завива плътно с фолио.
 
Капака се маха, руладините се намазват с една-две лъжички мед, разтворен в малко вода или с кайсиево сладко (ама поради липса на такова ползвах мед) и дозапичат на вентилатор за 3-4 минутки, колкото да се появи отгоре им една красива червена коричка.

Резултатът е перфектен - три вида различни руладини с невероятно вкусни и сочни картофи.


Внимание: при този аромат и ухание, опасността да се забравят конците е голяма. Затова малко търпение - да поистинат няколко минути, махат се конците и тогава се режат леко напречно на кръгчета.


Дзверска вкуснотия - върви си и винцето, и с бърбънчето ....

Червени чушки в саханче


Предлагам едно много приятно предястие и най-важното лисно за изпълнение.
За четири порции (две саханчета) са ни необходими 10-12 опечени и обелени червени чушки, около 200 грама кашкавал, горе долу и толкова сирене (или пък извара или разни изостанали из хладилника сирена и др.п.); 3-4 яйца; няколко скилидки чесън; черен пипер на вкус (или около 1/2 ч.л.); няколко стръка зелен лук....

Приготвянето е от просто по-просто:

Саханчето леко се омазнява и се нарежда един ред от печените червени чушки.
Наръсва се със ситно нарязания зелен лук и се слагат тънко нарязани филийки кашкавал.
Млякото заедно с ситно нарязания чесън, черния пипер, натрошеното сирене и яйцата се смесват.








Слагат се две три лъжички от млечно яйчената смес, отново ред чушки, кашкавал и се залива добре със сместта.










вместо кисело мляко може да се ползува и сметана за готвене, но най добре става със заквасена сметана - леко разредена с кисело мляко.







Така приготвените саханчета пъхаме във фурната на 180 С и печем до хубаво зачервяване от горе.

Във второто саханче направих направо чушки бюрек - добавих в яйчено-серенено-млечната смес наситнен кашкавал, напълних чушките, овалях в брашно и запекох. 


Лесно, бързо и вкусно.

четвъртък, 2 април 2015 г.

Пържена САЛАКА


САЛАКА!
Като видях надписа на етикета, ми прозвуча доста екзотично и ме заинтригува. 
Признавам, че за пръв попадам на тази рибка. Оказа се, че е семейство Херинги - балтийска дребна херинга с невероятно нежен вкус. Лесна за чистене. Има един недостатък - много бързо свършва ....

1 кг салака, почиства се от вътрешностите, както казах много лесно - леко порване с ножчето и всичко се вади с едно дръпване. 
Измива се много добре и се подсушава с кухненска хартия.


 В един ей такъв пластмасов плик с цип слагам горе долу 3/4 ч.ч. царевично брашно, 1 с.л. сол и ч.л. черен пипер.
Разтърсвам торбичката, пущам всички рибки вътре и пак няколко пъти я разтърсвам.
Така рибката се овалва хубаво в брашното - всичко е чисто, чисто.
И дори я оставям да си поседи там 10-а минути.






Прехвърлям всичко в друга съдина и по няколко рибки се пържат в дълбок тиган със силно загрята мазнина. Тези дни имам мас и затова смесвам мас и олио поравно.

Пържи се до хубаво зачервяване на рибките.

Вадят се и се поставят върху кухненска хартия - на решетка. Така се запазват хрупкави.





Не ме домързя да я почистя от главите и гръбнаците.

Страхотно вкусна рибка.

Хареса ми много повече от средиземноморските сардини.

Върви си с бира и най-вече с бяло винце.