събота, 11 април 2015 г.

Пилешки гърди със зелен фасул и грах в мултитенджерата


Предлагам едно страхотно бързо за изпълнение ястие, при това дзверски вкусно.
Необходими са ни за 4 порции пилешки гърди (една "пеперудка"), 400 гр. замразен зелен фасул, 1/2 буркан консервиран грах (или 250 грама замразен); 1-2 моркова, 2-3 скилидки чесън, 1 малка главичка лук; 1 с.л. брашно; около 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, сол и черен пипер на вкус.

Приготвянето в мултитеджерата (демек мултикукъра- дума, която не обичам) е изключително лесно и бързо.
Пилешките гърди се разделят по дължина и нарязват напречно на пържолки. Чесъна и лука се скълцват на ситно, а морковите - на ивички.
Мултито се включва в режим пържене - за 10 минути, сипва му се една, максимум две с.л. олио и се слагат чесъна, лука и морковите, на 5-тата минута се добавят пилешките месца, след това - те почти веднага побеляват, се слагат и лъжицата брашно, малко сол, зеления фасул, граха и се долива прясното мляко.(количеството на млякото може да варира в зависимост от гъстотата, която искаме да получим- ние го предпочитаме по-гъстичък, затова 1 ч.ч. мляко).
Мултито се прехвърля на режим "яхния/готвене" (при мен първоначалното включване е за 30 мин.) и се забравя за 20-а минути. След 20 минути ястието е готово.
Поднася се обилно наръсено с магданоз.
Цялото готвене отнема не повече от  15-а минути, без да броим времето, в което го чакаме да стане - е тогава пък правим салатата...




понеделник, 6 април 2015 г.

Диетична "мусака" с брюкселско зеле


Ето едно предложение за напълно постна "мусака" или запеканка с брюкселско зеле. Много диетично и здравословно.

Необходими продукти: за 4-5 порции - един пакет замразено брюкселско зеле (0,5 кг), замразен грах - 0,2 кг (или 1/2 буркан); 2-3 скилидки чесън; 1-2 средни глави лук, 2-3 моркова; 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, сол и черен пипер на вкус.

Изпълнението, както при доста подобни неща е изключително лесно. Брюкселското зеле и граха се "сваряват" на пара за 5-6 минутки. За предпочитане е дори да се залеят в купа с гореща вода за няколко минути, докато се приготвят останалите зеленчуци.
Чесъна, лука и морковите се почистват, нарязват на кубчета и задушават до омекване на котлона в 3-4 с .л. вода.
Тавичка (24х24 см) се намазнява и се нарежда първо брюкселското зеле, което междувременно е нарязано на половинки. Добавят се граха и задушените зеленчуци.



















Киселото мляко се разбива с яйцата, добавят се сол и черен пипер на вкус и с тази смес се заливат зеленчуците.
С лъжица се разбърква леко или пък се стръсква тавичката, млечно-яйчената заливка да се разпредели навсякъде и стигне до дъното.





 



Пече се на 200 С - до хубаво зачервяване (някъде 40-45 минути).











Готово е ... Малко търпение, леко да се охлади - 10-а минутки не повече








Много вкусно, много здравословно и диетично. Никакво пържене, минимум приготвяне с продукти, които са полезни...
(особено за хора с непоносимост към брашна, сирена и др.п.)

При сервирането може да се добави и малко кисело мляко или млечно-чесново сосче - въпрос на вкус.



Другият вариант е за тези, които могат да си позволят сметана, кашкавал сирена и т.н. Част от киселото мляко се заменя с готварска сметана и в заливката се настъргва на едро кашкавал или сирене (или пък и двете).

неделя, 5 април 2015 г.

Пълнени агнешки гърди


Тази година агнешкото е достъпно като на цените от миналата година, но все пак ястието, което предлагам е напълно "бюджетно".
Необходими са предната четвъртинка на агнето без бутчето - само гърдите (около 2 кг),  чаена чаша и половина ориз, по една връзка пресен лук и чесън; шепа джоджен, 1 агнешки комплект (черен, бял дроб); 3-4 моркова, 10-а големи картофа; сол и черен пипер на вкус.

Приготвянето е от лесно по-лесно. Агнешкият комплект се измива добре и за кратко се сварява в леко подсолена вода, охлажда се и дробът се нарязва на парценца (на по-едро е за предпочитане). В това време, докато дробът се вари, се нарязват на ситно пресния лук и чесъна, морковите на кубчета. Запържват се в малко мазнина, слага се и ориза, добавят се 3 ч.ч. вода и нарязаните дреболии. Докато клокне., се подготвя месото.
Всъщност, най-трудната част от всичко е именно месото да се подготви. Гърдите се притискат на плота и с остър и дълъг нож (за филетиране) между ребрата и месото се прави разрез - не много широк и след това се отделя месото от ребрата - да стане нещо като голям джоб. Внимава се се в краищата да не се пререже. (Па и да се среже не е фатално, ще се зашие сетне).
Така подготвените гърди се пълнят внимателно с плънката, към която сме добавили вече черен пипер и сол и джоджена (обичам го с повече и затова слагам доста, но 1-2 ч.л. са достатъчно).
Ако остане от плънката, не е фатално, ще се сложи отделно в тавата. Отвора се "зашива" с шишче. И хоп - готови сме почти изцяло. Цялата тази процедура ми отнема не повече от 25 минути.
Така оформените гърди, се осоляват с ръката, обилно намазват с олио, втрива им се и малко червен пипер.
Слагат се в намазнена тава, наоколо се нареждат обелените и леко овкусени картофи, слагат се и чаша, чаша и поливана вода (може и бяло вино).
Тавичката се завива плътно с фолио и се бухва във фурната на 250 С за 15-20 минути, после температурата се намалява на 180 С и се пече почти 3 часа.
Развива се и се дозапича за кратко, колкото да хване приятен загар ....


Лесно и дзверски вкусно. Бих казал, че това си е дроб сърма, приготвена по един особен начин ...




Много, много подходящо за предстоящите празници.

Внимание! Бялото вино трябва да е в по-голямо количество!