сряда, 22 април 2015 г.

Миди в просеко сос



 Те вкусни миди се появиха след краткия ни морски уикенд. В рибния магазин открих тези невероятно пресни миди, доставени само преди малко, както и червен барбун (който си чака реда да бъде приготвен тези дни).
 Не ми се искаше да ги приготвям по традиционния начин, а ми се прищяха ей така - малко по - пикантни:
 Необходими ни са 1 кг цели миди; 3/4 бутилка просеко (италианско пенливо вино, но и някое от нашенските пенливи вина върши същата работа - просто се оказа, че в къщи има само такова); 100-а грама масло; 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно; 1 ч.л. царевично нишесте; сол и черен пипер на вкус.
Приготвянето е изключително лесно и бързо:

 Мидите се измиват и почистват с четка.
В действителност това е най-трудоемката
 част от приготвянето им.

 В тенджера се загрява маслото и в него се запържва чесъна; 
слагат се мидите, долива се виното;
овкусява се със солта и черния пипер.


Мидите се варят не повече от 5-7 минути, но може и повече - докато се разтворят черупките им.

С решетъчна лъжица разтворените миди се прехвърлят в чиния. Тези, които не са се разтворили, се оставят да поврат още малко (ако не се отворят, значи не ги бива и се изхвърлят).
1 ч.л. нишесте се разтваря в малко хладка вода и слага при соса от варенето - леко да се сгъсти. И с него се заливат мидите. Може да им се капнат и няколко капки сок от прясно изцеден лимон.


Сервират се още топли - вървят си с винцето (или бира, който пие такава). Ароматът на просекото е неустоим, а мидените яки са дзверски вкусни.

понеделник, 20 април 2015 г.

Салата "Родопея" (марулена салата с булгур и нахут)


Този път реших да сменя любимия си бърбън с Узо и му се чудих дълго време с каква салатка да си го поднеса. Защо ми дойде на ум това наименование като хрумка и аз не мога да си обясня - може би заради узото, булгура и другите продукти .. абе де да знам, но се получи невероятно дзверски вкусна и питателна салатка ...

Продуктите са напълно ориентировъчни като количества, а в изпълнението няма философия ....

Продукти: една маруля, един едър морков, малко сирене - нарязано на кубчета (в случая е козе сирене около 100 грама); 1/2 ч.ч. булгур и 4-5 с.л. сварен нахут  (от консерва).
За овкусяването зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер - на вкус.

Изпълнението е простичко: марулята се измива и накъсва ей така (дет му викаме "кат за куче"); морковите се нарязват с оная особена белачка на ивички. Булгура се попарва с вряла вода за около 10 минутки и се оцежда; Всички продукти се смесват (без морковите и сиренето, които се поставят отгоре), овкусява се, обърква се добре и се оставя в хладилника да си постои мъничко и да си попие ароматите на подправките ...

Само ако знаете колко узо върви с нея, не ми се разказва ....

събота, 18 април 2015 г.

Салата "Марго" - зеле и още нещо


 Идеята за тази салата заимствах от една дама, чиито кулинарни умения тача и затова салатката е с нейното име.
 Иначе си е зелева салата с куп нещица - нещо от типа "почисти хладилника", но пък за сметка на това е страхотно вкусна.
 За моя вариант са необходими една малка зелка (под 1 кг), няколко стръка зелен лук, две-три репички, 100-150 грама варено пушено филе, 1 варено яйце, 100 грама кашкавал; 1/2 консерва царевица; по 3-4 с.л. майонеза и гъсто кисело мляко; сол и черен пипер - на вкус.


 Зелето се нарязва и прехвърля в голяма купа.
 Всички останали продукти се нарязват на малки кубчета

По същия начин се постъпва със зеления лук и репичките.

правих го с варено-пушен бекон (поради липса на филе в къщи), но за предпочитане си е филето...
И то се реже на малки кубчета.



моите парчета дори дойдоха едрички - трябва да си е на по-ситно


вместо кашкавал сложих чедър (винаги го предпочитам пред другите сирена) - 



добавя се и царевицата



Слагат се и майонезата и гъстото кисело мляко (дори може да се ползува след като леко се оцеди)


Разбъркват се всички съставки.
Сол и черен пипер се добавят на вкус.

И заминава в хладилника поне за час.


Невероятно вкусна салата, която за по-скромните може да бъде и основно ястие....





Внимание! Салатата носи и на яко пиене ... и на всякакви вариации.

А може и да се ползува като гарнитура към печеното