понеделник, 27 април 2015 г.
Мариновани в зехтин пържоли на скара
Всъщност това изобщо не е рецепта, а си е просто един различен начин да приготвим свински пържоли на скара и сякаш заглавката си казва всичко.
Особеното е единствено в начина на мариноването им.
Свински бут, врат или друго подходящо месо се нарязва на пържоли, които леко се начукват - с юмрук, с чукче ... Без да се соли се намазнява обилно с овкусен зехтин
(на страничката ми От всякъде по нещо, съм описал как се прави - Да овкусим зехтина), прехвърлят се в найлонов плик и се долива още малко зехтин. Овкусявам ги в пикантен зехтин (с люти чушлета).
Желателно е да престоят в хладилника поне 24 часа и след това се пекат на силно загрята скара.
Солят се в края на печенето или докато си "почиват" преди сервирането. Черният пипер е въпрос на желание.
Сервират се с гарнитура каквото душа ти сака.
Стават дзверски вкусни и крехки.
неделя, 26 април 2015 г.
Качамак с печено агнешко
Тези дни между Великден и Гергьовден май сме обречени да ни артисва по някое парче печено агнешко. Идва момент, когато започва да ти омръзва с разни зелентии, ориз и какво ли не ...
Идеята да го поднеса печеното агнешко по този начин ми хрумна покрай пакета царевично брашно в шкафа, докато търсех нещо си.
С големи върху пакета беше написано - качамак със сирене, позагледах се и най-отдолу чета - "може да се поднесе и с късчета месо."
Е пък, печеното агнешко не е ли месо и може ли да стане на късчета?
Качамака го приготвих по рецептата от опаковката, като малко я видоизмених и така се получи едно страхотно дзверски вкусно печено агнешко с качамак.
Необходими са ни печено агнешко, което се накъсва на парченца и леко затопля.
За качамака: 200 гр. царевично брашно, малко сол - на вкус; 50 гр. масло и 1 л прясно мляко (е в случая около 700 мл прясно мляко и горе долу по 150 мл вода и сос от печеното); (и идея черен пипер - аз си го обичам, а и никъде не пише, че в качамака не може да се слага).
Приготвяне: млякото се кипва с 50 грама масло, посолява се и
постепенно се прибавя
царевичното брашно. Сместа се вари при постоянно бъркане, докато се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда.
Качамака се прехвърля в чиния
и отгоре му се слагат късчетата печено агнешко.
Не е необходимо да се добавя допълнително масло, защото вече в него е сложено и малко от соса от печеното.
Е, който желае може да препържи малко масълце с чървено пиперче и да го ливне отгоре.
Направо си е красота! И
при това дзверски вкусна...
събота, 25 април 2015 г.
Пълнен заек, запечен с коприва и лапад
В момента има и коприва и лапад и е най-подходящо време за изпълнението на подобна рецепта за дзверски вкусен пълнен заек на фурна. Важното е, че става и страшно бързо.
Необходимо ни е цяло зайче с вътрешностите; 1 к.ч. ориз; лапад и коприва - колкото повече, толкова по-добре; сол, черен пипер и червен пипер на вкус, 1-2 дафинови листа 2-3 с.л. лимонов сок и малко зехтин (или олио).
В изпълнението няма нищо сложно:
Зайчето се измива добре, подсушава се с домакинска хартия и се отвътре и отвън се осолява и опиперява. За по-лесно смесвам солта и черния пипер и с ръка ги втривам. Сетне пак с ръка леко се намазва със зехтина (или олиото) и лимоновия сок и се оставя да си почива.
Лапада и копривата се попарват с вряла вода, и се нарязват на ситно като изстинат.
В това време се сваряват в леко подсолена вода вътрешностите, с добавка на един - два дафинови листа, няколко зърна черен пипер и едно-две бахърчета.
В една-две с.л. мазнина се запържва леко ориза, добавят му се 2-3 к.ч. от бульона дето са вряли вътрешностите и една-две шепи нарязани на ситно лапад и коприва (предварително попарени).
Изчаква се леко да закъкри и се оставя да изстива.
Зайчето се пълни с плънката.
Зашива се добре с конец.
Както си е зашито, се напъхва в плик за печене, слагат му се и няколко гъбки и хоп във фурната на 180 С за около час.
След един час зайчето се вади от тавата заедно с плика, в нея се слагат лапада и копривата и съдържанието на плика се връща в тавата. Зайчето се намазва обилно със зехтин, смесен с червен пипер. И отново влиза в тавата за 15-а минути. Леко да се запече.
След тези 15-а минути, тавата се вади, зайчето се обръща на другата страна и се повтаря процедурата с мазането.
Дозапича се за още 20-а минутки.
Резултатът е фантастичен.
Конците се премахват и се сервира направо така с тавата на масата.
След като отминат ахканията и охканията, се нарязва порционно.
Дзверски вкусен пълнен заек с лапад и коприва, които са дали всичко от себе си ...
От тук насетне - добро хапване с добро и подходящо питие.
Абонамент за:
Публикации (Atom)