неделя, 3 май 2015 г.

Домашна шунка от свинско контрафиле

       
            Продължавам с домашните шунки и подобни изделия ... Оказва се, че има доста рецепти, но целта не е приготвяш едно сравнително отнемащо доста време домашно изделие по непроверени рецепти, а наистина да се пробва и да се постигне вкуса, който най-много ти допада и също на хората около тебе.
                 Излишно е да казвам, че за тези рецепти наистина да притежаваш това просто уредче - шунковар, но то си е необходимо. 
                 Вариантите за замяната му не могат да дадат този резултат. 
                 Наскоро открих и един вариант, доста популярен в руски сайтове - приготвяне в чаша и като намеря време ще го споделя...

               Този път пробвах да приготвя изделието с изцяло различен шунковар - един прототип, който от една фирма изготвиха за мене. Та в този прототип има направени едни промени, които се оказват доста удачни и позволяват да избегнат някои неудачи в другите варианти - изготвен е изцяло от неръждаема стомана и не е с пружина, а с навиващо се бутало. С този корпус е подходящ и за фурна, а с буталото - може да се постигне много по-добър ефект на пресоването. И най-важното предимство - може да поема различни количество месо (от 200 гр. до 1 кг). При другите с пружина количеството е просто фиксирано - или 500 гр. или 1 кг.
                
                И така да се върнем на рецептата след направеното отклонение:
              Количествата ги посочвах абсолютно точно, защото всичко теглих през цялото време.
              Необходими са ни 700 грама месо от контрафилето, от които 200 грама нарязох на кубчета и 500 гр. отделих за смилане в блендера; 8 грама сол, 10 гр. кафява захар; 2 гр. черен пипер; 15 грама сухо мляко; 25 мл уиски и 75 мл вода.

           
 


200 грама нарязано на кубчета месо се слага в купа; а останалото месо - както е нарязано се слага в блендера, добавят му се солта, захарта, сухото мляко; черния пипер, уискито и водата.










 Смила се като на каша и се смесва с кубчетата месо.
 Разбърква се добре за няколко минути с лъжица.
 Готовата смес беше точно 810 грама.






 Месото се слага във фолио, напъхва в шунковара и стяга яко.
  Оставих го в хладилника за 24 часа.
  Реших, че 48 часа, както пишат навсякъде е твърде много и се отразява на месото (подсети ме една дама от един форум). Оказва се, че при това стягане - дори и 24 часа са твърде много.
 Най-добре ще да е 4-6 часа.




  Варих го точно два часа в мултито - на програма варене на ориз/каша - но няколко пъти изключвах уреда за малко, тъй като водата почти завира, а температурата й не трябва да е повече от 90 С.
  На два-три пъти затягах буталото в процеса на варенето, тъй като месото се свива.








 Извадих шунковара, отлях отделилата се течност - отделиха се  точно 225 грама.
   Охладих го в купа със студена вода и сложих за 4 часа в хладилника.








  Крайният резултат беше ей това хубаво стегнато парче домашна шунка с тегло 480 грама.

   И при това много вкусна.

 При следващия опит - количеството на целите парчета месо ще увелича поне на 400 гр., тъй като се "загубиха".



Като се изключи цвета, че не е червен, а леко розовее, се получи невероятен продукт.

Свинско с гъби


      Това е също един изключително лесен и бърз начин да се сготви едно вкусно ястие за изключително кратко време - в рамките на 25-30 минути, стига месото да е предварително подготвено.
        Необходими продукти: поне 500 грама свинско месо от бута или плешката, нарязано на едни кубчета - по 30-40 грама; 500 грама гъби; 1-2 скилидки чесън; сол и черен пипер на вкус.
Също така кисело мляко и горчица за мариноване на месото.

        Свинското, както е нарязано на парчета се маринова в смес от по 2 с.л. кисело мляко и горчица за около 4-5 часа.

       
      Това е уникален начин за мариноване на месо - винаги дава перфектен резултат - крехко и вкусно месо - най-вече за скар

       Гъбите печурки се измиват и нарязват на резени.

      Месото заедно с чесънчетата се запържва до зачервяване (не повече от 10-а мин.), добавят се нарязаните гъби, разредената марината с малко вода се долива в тигана – похлупва се и се вари до пълно омекване на месото (не повече от 15-20 мин.). 
       

            В края на процеса му се пуща малко масълце и вкусното ястие е готово.
         Сервира се поръсено с накълцан магданоз, пресен лук ... Дзверска вкуснотия, която е много подходяща и с хубаво питие...











Луканка с гъби (яхния)


 Това ми едно много любимо ястие - яхния с луканка, особено когато в хладилника е поизостанало някакво парче луканка (наденица или суджук) и е започнало леко да се втвърдява и не е за дъвчене от стари хора  като мене.
 Тази яхнийка я обичам най-вече с праз, но като няма праз, а има луканка?
 И така :
 Необходими продукти (ориентировъчно за 2-3 порции) - парче луканка поне 150 грама, нарязана на тънко; 4-5 стръка зелен лук и 1 стрък пресен чесън; около 300 грама гъби печурки, нарязани на филийки; щипка риган, сол и черен пипер на вкус ...

Приготвянето е страшно лесно и бързо - не повече от 20 минути.
 Лука и чесъна се нарязват на ситно и се запържват в малко мазнина за 2-3 минути, добяват се нарязаните гъби и като омекнат се дабавя една ч.л. брашно, нарязавите късчета луканка и се сипва малко водичка (около к.ч., но може повече, ако я харесвате по-течна); След 4-5 минути се добавят подправките и след около 4-5 минути яхнията е готова.