неделя, 17 май 2015 г.

Банички с козе сирене и пресен лук


Отдавна не ги бях правил и за пореден път сме очаровани. Не е нещо ново, но все пак ...

Необходими са ни кори - за предпочитане е от тези триъгълните,печени на сач, но ако няма от тях може и с обикновени, които се нарязват; две яйца, половин кофичка кисело мляко, около 250 грама козе сирене; една връзка зелен лук (само зелената част); един стрък пресен чесън (само няколко пера); половин връзка магданоз; черен пипер. Е и малко олио за намазване.

Да ги направим изобщо не е трудно: сиренето се намачква, смесва с останалите продукти като зелентиите се нарязват на ситно.

 
Както си е кората откъм широкия край се слага 1 препълнена супена лъжица от плънката.













Леко се намазнява по ръбовете и се навива на пуричка.














Подготвените банички се прехвърлят в тава, покрита с хартия за печене и обилно се намазват с разбито яйце.

Може да се намажат и с прясно мляко и с друго - въпрос на предпочитание.

Може да се наръсят със сусам - също въпрос на предпочитание.






Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С - за около 25 минути.











 


Страхотно вкусни - и топли, и след като изстинат ...

Стават и закуска и за предястие
(е не съм убеден, че са най-доброто мезе за бърбъна).









Гювеч от свинско в гърне



Преди два дни ми подариха ей това гърне:



истинско, ръчна изработка, печено в пещ на дърва ....

страхотно подходящо и за фурната, и за всички видове котлони (без индукционни)






Нямах търпение и реших да отпретна в него един бърз гювеч и то по най-мързеливия начин и това си му е най-доброто на гърнето, че всичко се слага в него в суров вид и просто се забравя за няколко часа във фурната.

И така: необходими са около 1 кг свинско месо (от плешката, от бута, а и защо не от гърдите), нарязано на няколко (4-5) едри парчета ; 300 грама гъби печурки; 4-5 глави лук; 1-2 домата; 5-6 скилидки чесън; около 1 кг картофи (обелени и нарязани на половинки или четвъртинки, ако са много големи); 1-2 с.л. олио; сол, черен пипер - на вкус. Носи и сухи подправки - предпочитам риган около 1 ч.л.

Изпълнението е изключително просто: в гърнето се сипва мазнината, слагат се месото и върху него започват да се нареждат всички продукти.
без да се соли и без картофите.
добавих и малко зелен лук и нахут - ей така за разкош. Капва се съвсем малко вода - не повече от 50 мл и гърнето се слага в студената фурна, която се включва на 150 С, като след около 20-а минути се усилва до 200 С.

След един час гърнето се вади от фурната, нарязаните картофи се слагат отгоре, леко се осолява и гърнето се връща за още един час - да си се пече.


След този един час имаме един разкошен дзверски вкусен гювеч. 
Сервира се направо с гърнето на масата и Наздраве ..

събота, 9 май 2015 г.

Кюфтета от извара и спанак



Ето още едни и изключително лесен начин да се на направят пролетни кюфтета от извара и спанак.

За 4-5 възрастни ящни човеци са необходими около 500 грама извара, 1 яйце, 500 грама спанак, 1 /2 ч.л. черен пипер, идея индийско орехче; 1-2 с.л. брашно и олио за пържене;
Нарочно подправките са толкова малко, за да се усеща вкуса на изварата и спанака.

За приготвянето направо няма какво да пиша: спанакът се почиства, бланшира се за 1-2 мин. във вряла вода (с малко сол), веднага се залива със студена вода и след като се изцеди се нарязва на ситно.
В голяма купа се смесват изварата, спанака, яйцето и в зависимост от изварата се добавя малко  брашно, накълцания на ситно спанак, както и подправките. По желание може да се сложи лъжичка сода, загасена с малко оцет.
Оставя се да си почине от интервенцията:

С мокри ръце се оформят кюфтета и се пущат силно загрята мазнина да се пържат.

Мазнината трябва да стига до половината на кюфтенцата. Пържат се от двете страни не повече от 2-4 минути - колкото да се зачервят....

Дзверски вкусни - сервират се с млечно-чеснов сос, майонезен сос и т.н.