четвъртък, 21 май 2015 г.

"Сандвичи" от тиквички и сирена ....

     Всъщност, това изобщо не е рецепта, а е начин по който може да се направи едно ефектно предястие (а и защо не ястие - зависи от количеството). 
       Подобни из нета има в изобилие, дори и аз съм показвал на друго място (от патладжан кули) и т.н. - важна е идеята и малко въображение.
     Нарочно няма да давам количества, а само ще изброя продуктите, които ползвах: тиквички, домати, пушено пилешко филе, сирене, кашкавал, резени гауда; сол, ч.п. - на вкус, малко зехтин. Могат да се ползват всякакви други продукти (патладжан, шунка и т.н.).
      Приготвянето е изключително лесно и затова направо ще го онагледя със снимки.

нарязваме тиквичките и ги овкусяваме - сол, черен пипер и зехтин


режем и доматите на кръгчета




печем тиквичките и доматите на скара

- тиквичките почти до готовност, а доматите - колкото да ги "грабне"  огъня 

който иска може да ги запече във фурната - върху хартия за печене






докато те се пекат, нарязваме останалите продукти:

пушеното пилешко филе
  сиренето и кашкавала

 Застиламе дъното на тавичка с хартия за печене и започваме да нареждаме продуктите

 



































След като сме направили няколко реда от продуктите, и кръстосваме по две лентички от гауда и сме готови.











Слага се във фурната на 180 С максимум за 10-а - 15-а минути, доколкото гаудата се разтопи. 
(Моята много бързо се разтече, явно трябва друга или по-твърд кашкавал).

Не е необходимо печене, защото всички продукти са предварително готови.





изчаква се леко да се поохлади и се "сандвичите" се сервират леко наръсени с магданоз или друга зелентийка.









В разрез



Оказа се, че като изстинат са много по-вкусни и стават страхотно мезе към питието.

понеделник, 18 май 2015 г.

Салата от коприва и сирена






Една изключително простичка и здравословна салатка и  подходяща за момента дето все още се намира коприва.
На практика дори и няма определени количества - всичко е на вкус.
Необходими са ни коприва - колкото повече, толкова повече; сирене или сирена на принципа изчисти хладилника, черен пипер и зехтин. За солта - зависи от сирената.
Копривата се измива и попарва с вряла вода - за 10-а минути. Хубаво се оцежда и накълцва на ситно.
Водата от копривата е много подходяща за косите на дамите (след като прецеди) или пък да се полеят китките.
Сирената (в случая основно краве сирене, бучка козе, малко синьо сирене и един твърдичък кашкавал) се настъргват на ситното ренде и хубаво се омесват с копривата. Опиперява се, капват се няколко капки зехтин и след като преседи в хладилника мъничко салатката е готова за хапване.
Може да се сервира с домати, или на кой както му харесва.

Същото нещо може да се запържи в две-три яйчица и ето ти още едно вкусно ястие.

неделя, 17 май 2015 г.

Патешки езичета



Това ако не е екзотика, не знам кое ще да е .. Станал съм на преклонна възраст, някои й казват "третата", но не бях попадал на патешки езичета.
Преди няколко дни пътувах в посока Македония и на връщане се отбих в един магазин на голяма верига. И изпаднах в пълна изненада, когато открих в него патешки езичета. Е те на такова чудо не се бях натъквал - имам приятел, който е един от големите паткари в България, яли сме какво ли не от патицата, но не и езичета. Интересното, че производителят им има голяма база до града ни, има и фирмен магазин, в който често си пазаря вкуснотиики от 10-на години и досега не бях попадал на такова чудо.
(Наред с патешките езичета се продаваха и месо от щраус, от кенгуру и други екзотики, но се нахвърлих на езичетата).
Купих си две опаковки по 0,250 кг на екзотична цена с идеята да се пробвам какво ще се получи.
Всезнаещият Чичко Гугъл взе, че ми даде един единствен производител производител в България и нито една една рецепта. (Направо не може да бъде, но .... толкова....) Ами сега? Имам езичета, моят приятел ми каза, че са деликатни и с костици, но бил ги пробвал - в патките имало куп други по-вкусни неща ... демек, оправяй се сам, след като си купил нещо дето не е популярно.
Докато си стигна до нас, пакетчетата взеха, че се размразиха и нямаше начин да ги оставя на мира, а трябваше да правя нещо .... Все пак 0,5 кг някаква екзотика ...
Ей ги на как изглеждат:


Измих ги хубавата и ги бухнах в тенджерата с водичка колкото да ги покрие, добавих 2 дафинови листа, едно карамфилче, 3-4 зърна бахар и 10 зърна черен пипер и мънинко солчица.
Варих ги около час на бавен огън (на 6-та степен от 9 на котлона).

Прехвърлих ги в друга купа и се започна изчистването - в задната част имат една цяла костица, а в предната около 1 см хрущялче.
Като се изчисти с малко остро ножче се получава ей това:




Направих си труда ги сброя - 250 гр., 35 парчетата.
Пробвах ги в този вариант - не бяха вкусни, нито сол, нито вкус ...
От тук нататък трябваше да ги направя съедоподобни , защото просто сварени не ставаха. Честно си признавам, направо взех да съжалявам, че съм ги купил и съм си играл два часа с тях ...

От тука нататък реших да действам като с обикновен език:
Загрях в тигана масло с една две скилидки чесън и бухнах в тях част от езичетата. Като леко промениха цвета си, добавих и малко черен пипер и още масло:

 

Тези станаха фантастични ...
За другата част от 250 грама се замислих как да я направя? Открих в "склада" едно бурканче гъби Вулвария.


Запържих в масло малко чесън, добавих нарязаните на ситно гъби и сетне езичетата. Размих 1 ч.л. царевично нишесте с малко водичка от варените езичета, добавих му сол и черен и пипер и в тигана.


Е те това не беше дзверски, а божествено вкусно .... И изпи сума ти от последната водка, която открих ...


ПП: Преди време, когото публикувах рецептата за конско, получих въпрос - т`ва защо го публикуваш? И сега е същото - след като се продава, все някой ще си купи и ще се чуди като на дървен камък как да го приготви, а аз му давам два варианта за приготвяне  - и то па начин, по който няма да се засрами и ще поднесе едно чудесно мезе за питието ...
Па за щраусово ще напиша като имам време ...