сряда, 27 май 2015 г.

Пържени кюфтета с плънка


     Едни простички и обикновени кюфтета, но приготвени малко по-различно спокойно могат да разнообразят трапезата ни и да изненадат похапващите.
     Нарочно няма да давам количества за кюфтета, нито за подправките и т.н. В почти всяко семейство има традиционен начин на приготвяне на пържени кюфтета. Нека да се подготвят по този начин.
    Допълнително са ни необходими:



кашкавал около 100 грама, 2-3 опаковки силно изстудено топено сирене 
(така по-лесно се настъргва)
малко копър, нарязан на ситно
1 варено яйце и малко черен пипер за овкусяване
царевично брашно за овалване







Сирената се настъргват, яйцето - също и плънката се овкусява.










От приготвената кайма се отделя парче за
оформяне на кюфтето, сплесква се с ръка, а в средата му се прави вдлъбнатина и в нея се слага една лъжичка от плънката.
За да ми стават еднакви всички кюфтета, ползуват изрязана от двата края кутийка от доматено пюре, което поема точно 80 гр. кайма. (много е практично).






след поставянето на плънката се оформят кюфтета (в моя случай леко продълговати)











кюфтетата се овалват в царевичното брашно









пърженето е ясно- макар че, според мене, трябва да се пържат на умерена температура (примерно на 6-та степен от 90та на котлона).










 нашите кюфтета са готови.
Оставят се малко да си "починат" ...










Поднасят се със зелена салата, фасул, домати и т.н. Въпрос на вкус и налични продукти ....


Дзверски вкусни и си вървят с хубаво питие ...

понеделник, 25 май 2015 г.

Картофени кюфтета с филе от бяла риба


 Това е една комбинация от няколко неща, но така става като наличните продукти в момента са недостатъчни. Точно в този момент в къщи се мъдреха около 500 грама пресни картофи, един морков и едно филе от бяла риба (около 400 гр.). Самостоятелно - за никакво ядене, но заедно може да се получи нещо по-различно.
 Продуктите: 500 гр. картофи, 1 морков, 1 главичка лук, 400 гр. филе от бяла риба; 1 яйце; царевично брашно за овалване; сол и черен пипер на вкус; щипка индийско орехче, щипка млян джинджифил; 1 ч.л. риган.
(в действителност ползувах една си моя смес от подправки, в която има куп неща - освен изброените и бахар, и кимион, и смлян розмарин и ...).
 От това количество продукти излезноха цели 12 хубави кюфтета.
 
 Изпълнението е изключително просто: 
 


обелените и измити картофи и моркова се сваряват в леко подсолена вода (добавям им 1 даф. лист) и се намачкват. 


  


 Рибата се сварява на пара за 7-8 минути и се накъсва на парчета.
(в това отношение съм улеснен - варя картофите в мултито, над тях слагам скарата за варене на пара и върху нея рибата : нещо като две в едно).






Намачканите картофи, рибата, ситно нарязания лук, яйцето и подправките се омесват. При необходимост (ако сместа е много рядка), се добавя малко галета или царевично брашно.
 


 Оформят се кюфтета, овалват се в царевично брашно и се пържат.









Това е ...
 Може да се сервират с млечно-майонезен сос, салата и т.н.






петък, 22 май 2015 г.

Най-невероятната лека майонеза


  Това е най-невероятната лека майонеза, която съм правил и нямам търпение да я споделя.
   Много пъти съм разказвал как правя майонеза, дори съм отделил специална страничка за тях.
   Днешният ми експеримент надмина всякакви очаквания.
   Правих рибно филе на пара в мултитенджерата (т.нар. мултикукър) и ми се прищя някакво сосче към нея ... Е па защо да не направя майонеза, да и сложа още нещо и готово сосче.
  Да ама не ... Гребнах 2 черпачета от течността в мултитенджерата, която правеше парата за филенцата - демек гола водица с малко рибен вкус и хоп в купата на пасатора (т.е. около 120 мл).
Долях 300 мл олио, една лъжичка горчица, малко сол и черен пипер и сборих половин лимон - каквото пусна.
  


        На снимката се вижда.

 Бух пасатора вътре и след 30 секунди сме готови.
Просто не мога да опиша колко дзверски вкусна и лека майонеза стана ... Вижда се от снимката консистенцията, а за вкуса нямам думи. Щом зарязох всичко и бързам да я споделя ... Дзверска майонеза.

П.П. Сигурно ще стане и с друг бульон (пилешки и т.н.) - ще пробвам....