вторник, 2 юни 2015 г.

Пърленка ? или нещо подобно ....


  Бях се засилил да правя един гъши дроб и заради идеята да го сервирам върху нещо, първоначално се юрнах да правя пърленки, но в крайна сметка се получи нещо коренно различно ... Нито пърленка  в познатия вид, нито ... получи се някаква компилация от куп неща.
  По-добре да разкажа какво направих:
  Продукти: 300 гр. брашно; 1 ч.л. сол; 1 ч.л. горчица; 3 с.л. зехтин; 200 мл вряла вода.
  Изпълнението - простичко:
  Брашното се пресява в купа; Водата се кипва в каната за вряща вода и се отмерват 200 мл, които се разбъркват със солта, зехтина и горчицата. Това се изсипва върху брашното и с дървена лъжица се бърка - много бързо става тесто. Доомесва се на ръка. И се оставя да изстине. Ако е много меко (зависи от вида на брашното), се дабовя и малко брашно. Самото тесто не е лепкаво и лесно се точи.
 При мене се получиха 12 топчета, които разточих с точилката. Е не мислех да ги снимам, затова е малко кривичко.
  Загрях силно тиган с незалепващо покритие и пекох всяка пърленка за не повече от 30-а секунди от двете страни. То се и вижда- щом тестото започне да "побелява" (съхне) и веднага се обръща. Готовите пърленки се слагат в найлонов плик....
  Станаха страхотно вкусни ... 
  А това го публикувам, защото тази сутрин бях страшно изненадан ...Извадих  една от останалите и се оказа, че е чудесна за навиване - демек можеш да се направиш такос, домашен дюнер и все такива ми ти неща... Специално съм се мъчил да правя такива като лаваш, кори за бурито и какво ли не и все е имало нещо дет не ми допада, а в този случай - стана напълно случайно ...
  Споделям го, защото се получи сполучливо и все ще влезе в работа на някого...



неделя, 31 май 2015 г.

Зелена (магданозена) салата


Тази салата - прилича на табуле, но не е и съществено се различава от нея. 

При мен се получи съвсем случайно - докато ровех за буркана със ситния булгур, попаднах на друг, в който се кипреше горе долу чаена чаша кус кус (ама такъв си истински, а не от нашенския).

И така продуктите:
3-4 връзки магданоз, 1 вр. пресен копър; перата на 10-а стръка зелен лук и на един стрък пресен чесън; 1/2 вр. пресен джоджен; 1 гл.червен лук; 1 домат; 1 лимон; сол и черен пипер на вкус; 3-4 с.л. зехтин( може и повече- въпрос на вкус), както и 1 ч.ч. кус кус

Приготвянето е страшно бързо:  кус куса се залива с вряла вода - горе долу 2 ч.ч. и докато си престоява, всички зелентии се нарязват на изключително ситно и се пресипват в една купа. Доматът се обелва и само месестата му част се нарязва на ситно; червеният лук също се нарязва на ситно. Кората на лимона се настъргва. Кус кусът се прецежда. В крайна сметка всички продукти се смесват в купата, осоляват се, слага се черния пипер, добавя се зехтина и сока на лимона. Хубаво се разбърква и слага в хладилника за час- два (хем поема вкусовете, хем става по-апетитна).

Страхотна салатка.

Понеже ми харесва малко лютичко - добавям и една ситно нарязана люта чушка (без семките).

Сервирах я ей така:
 


петък, 29 май 2015 г.

КЮФТЕТА с прясно зеле и кайма

 
 
Продукти
800 грама неовкусена кайма смес
1/2 връзка магданоз, 1 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода, загасена в него, 1 ч.л. черен пипер;

1/2 зелка (от цялата 1,5 кг), настъргана на рендето
1 глава лук, нарязан на ситно
подправки - сол на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. лютив червен пипер, 1 1/2 ч.л. риган; 1 ч.л. кимион;
олио за пържене
Приготвяне
Каймата се омесва с пипера, киселото мляко и накълцания на ситно магданоз и се оставя в хладилника да си почива.
Настърганото зеле се задушава в малко мазнина, долива му се малко вода и се оставя хубаво да се свари. На края се добавят всички подправки. Оставя се да изстива на котлона, за да стане максимум сухо.
Като изстине се оцежда пак и се смесва с каймата.
Оформят се кюфтета.
За оформянето на кюфтета ползувам "ринг" от изрязана от двете страни метална кутийка от доматено пюре (75 гр.). С нейна помощ всички кюфтета стават еднакви по грамаж и по размер.
Кюфтета преседяват в хладилника 30-а минути и се пържат.
Крайният резултат е пухкави и невероятно дзерски вкусни кюфтета