четвъртък, 11 юни 2015 г.

Пикантни шишчета от скариди на пара


 Необходими са ни по-едри скариди (от типа на тигровите), соев сос, смлян бял пипер, лимонов сок, пикантен сладко лютив сос (продават такъв почти във всеки магазин).



С остър нож се почистват всички мустачета, крачета и др.п. Скаридата се цепва по средата, вади се централната вена (черно-синя) и се почистват вътрешностите от към главата.
 Нашите скариди са готови за мариноване.


  Скаридите се слагат в купа, заливат с 2-3 с.л. соев сос, 2-3 с.л. лимонов сок, 3-4 с.л. от сладко лютивия сос, малко черен пипер и ги оставяме да преседят на хладно 3-4 часа.

 

Нанизваме по три броя на шишче и в кукъра да се варят на пара - 10-а минутки са им напълно достатъчно.

Щом сменят цвета си и се зачервят от срам, са готови ... 




Невероятно мезе към водката...



Кокошка с булгур


  Това е едно изключително вкусно ястие, което се приготвя с минимум продукти - на практика са само два - хвъркато и булгур. 
  Преди време бях на гости при едни приятели, които ме бяха поканили на обяд "изненада" - домашен петел с булгур. Беше нещо безумно вкусно. Мина се време и съвсем наскоро случайно в един магазин пакет с ситно натрошен булгур (точно такъв дет тогава ми показаха, че са ползвали) и веднага направих асоциацията с Петела. Да ама кат няма домашен петел, к`во праИм ?  Ами просто го заменяме с домашна кокошка (поне такава имам със сигурност във фризера) ... Е, ако и това го няма, заменяме с голямо пиле от магазина ... Само да е по-голямо и по-тлъстичко!

 Необходими са ни една домашна кокошка (нашата бе точно 2 кг), 400 грама булгур (от ситния или натрошен булгур - продават го почти във всеки магазин), 1 глава лук, 1-2 ск. чесън, сол и черен пипер на вкус.

 Приготовлението е сравнително бавно, а този път нямах и много време и ползвах тенджера под налягане - с нея става значително по-бързо.

 Измитата кокошка заедно с малко сол се сварява до пълна готовност в тенджерата под налягане. (По желание може да се сложат чесън, лук, морков, дафинов лист и куп други неща, но исках да си запазя вкуса на домашната кокошка и затова само солчица). Кокошката се оставя да се поохлади и се обезкостява и месото накъсва на едри късове.

 Докато пилето се изстудява, в тенджерка в малко загрята мазнина се запържват чесъна и лука, добавя се булгура - за 3-4 минутки, колкото да го "грабне огъня". Залива се с приблизително 800 мл от бульона дето варихме кокошчицата и оставяме да покъкри 10-а - 15-т минутки.



 В леко намаслена тавичка смесваме месото от кокошката, добавяме сол (ако има нужда), малко Чърно пиперче и хоп във фурната на 180-200 С - за не повече от 30-а минутки.- колкото да се посгъсти и позачерви.
 Предпочитам да е по-сочно и го оставих точно така.





Сосчето може да се отапя, булгурът се е разкапал и поел всички аромати на домашната кокошка.

Дзверска вкуснотия.

Е, ако има Петел - ще е по-добре, но и така става ...

понеделник, 8 юни 2015 г.

Зеленчукова "мусака" с пуешко

  Май най-сетне дойде лятото - на пазара има изобилие от зеленчуци, собствената градина вече дава куп неща - репички, краставици, тиквички, ягоди и т.н.
  Не съм от най зеленчукоядците, но като гарнитура на мръФката са подходящи, па и винаги може да се отпретне някаква манджичка или запеканка с тях.
  Та и зеленчуковата ми "мусака" е от този вид -  едно изключително простичко ястие, което се приготвя доста бързо, не изисква кой знае какви усилия и може да бъде приготвено с налични зеленчуци и месца.
 За 4 порции ми бяха необходими: 1 голям патладжан, 1 голяма тиквичка, 2 глави лук; 1 глава чесън; 3 моркова; 4-5 гъби; 1 к.ч. чашка ориз (4-5 с с.л.) 300 гр. пуешко; сол и черен пипер на вкус, риган, пресен джоджен, магданоз; и за заливката - една кофичка кисело мляко, 50 гр. настърган кашкавал и две яйца. Мазнина (зехтин или олио) - за пърженето.
 Могат да се добавят и други зеленчуци - картофи, целина, пащърнак, целина, замразен грах или зелен фасул, и т.н. (но в момента разполагах само с тези).
 Приготвянето изобщо не е трудно.


 Зеленчуците се нарязват горе долу на равни кубчета (само морковите на ситно) и в силно загрятата мазнина последователно се позапържват целите скилидки чесън, лука, марковите, патладжана и тиквичките. 
 Добавя се и ориза и се долива бульон (или вода) колкото да покрие продуктите.
 Оставя се да покъкри 10-а минути.







 Ситно нарязаното пуешко месо се запържва в малко мазнина до полуготовност.













Всички подготвени продукти се смесват в тавичката за печене; слага се солта, черния пипер, зелентиите и ригана;
и заминава във фурната на 200 С - максимум за 20 мин.
  В това време се разбива киселото мляко с двете яйца, добавя се настъргания кашкавал, щипка сол и сме готови.
  След като се залее се пече до хубаво зачервяване.
 



  Нарочно прескачам темата за заливката - защото точко за това ястие тази ми стори най-подходяща (без добавки, без брашна и т.н.).
 Готови сме ... Малко търпение - леко да изстине и по-чиниите...
 Само че на този аромат трудно се устоява и я сервирах още гореща.



 


 Затова и порцията не задържа форма в чинията, но какво значение за формата като е дзверска вкуснотия...











П.П. 9.VІ.

Ето така изглежда - вече изстинала.

 И още по-вкусна!