вторник, 23 юни 2015 г.

Свински опашки на фурна




Доста от нас обичат различни части от прасето - на едни им допадат свинските крачета; други си падат по ушичките; свинските бузи минават за особен деликатес, но има една изключително вкусна част - опашките.
 Волска или телешка опашка с един камион зеленчуци е направо прочут деликатес в Италия, че и при нас, а свинските опашки са си направо подценени, а те са изключително вкусни, когато са приготвени добре.
 Доста народ ги асоциира с много тлъстина и вредни неща, което не е така. 




 Продават ги в два варианта - едните са нарязани и част от кожата и сланинката са изрязани,













 а другите са цели с кожа и част месо.














Боб със свински опашки си е направо класика; Могат да се сготвят и със зеленчуци; Може и да се направи чорба - като от свински крачета, но тук ще споделя за едни просто запечени на фурна опашчици - с минимум продукти и подправки.
Необходими са ни 1 кг нарязани свински опашки; малко мазнина; 1 глава чесън; сол, черен пипер и червен пипер.
Приготвянето е от лесно по лесно:
В тенджерата под налягане се загряват 2-3 с.л. мазнина (олио или зехтин), хвърлят се скилидките чесън и след 15 секунди и парчетата опашки. Запържват се за максимум 10-а минутки като се бъркат.


(запържвах  ги в друга тенджера, за да отделя предварително излишната мазнина)

 Слага се и солта и в тенджерата се наливат около 400 мл вода, затваря се и се вари на слаб котлон около 1 1/2 часа.




Сварените опашки се вадят внимателно с решетъчна лъжица и се прехвърлят в намаслена тавичка.
 Овкусяват се с черен и червен пипер.

 




 Пекат се на 180 С за около 40 минути - до хубавото из зачервяване.
Поднасят се с гарнитура по желание - при нас от сварено боб.

Резултатът е невероятен - дзверски вкусно месце на кокълчета - за оглозване и невероятно мезе за питието.






















събота, 20 юни 2015 г.

"Баница" - пица

Нещо елементарно лесно и бързо за изпълнение, за сметка на това много ефектно и дзверски вкусно. Подобни варианти бол из нета, но нека и да си покажа моя.




Необходими са ни 3 или 4 тортили, прошуто (шунка, колбас някакъв, бекон на ивици), моцарела и гауда (или някакъв кашкавал) - всичко нарязано на тънки парчета. Един-два домата, обелени и нарязани, Нарязани маслини без костилка ... Малко риган и чубрица за наръсване тук таме...









Намазняваме дъното на тавичката, слагаме едната тортиля. Върху нея редим  резените домати, шунка, моцарела, гауда ...
Така повтаряме до изчерпване на продуктите.



Последният пласт е само от прошутото и сирената.



Преди да се пъхне "баницата" във фурната, може да се нареже на четири.

Пече се на 200 С за 20-25 мин (до разтапяне на сирената и зачервяването им).


Страхотно!


петък, 19 юни 2015 г.

Баница с пуешко


 От пуешкото бюрек ми артиса доста от плънката, както и изостанаха част от пълнозърнестите кори - основно парчета. Затова направих една малка баница с пуешко - нещо като разновидност. 
 Към останалата плънка добавих още 100 грама кашкавал, нарязан на кубчета и един голям домат (само месестата част).


 Намазнява се леко дъното на една гювечка и се нареждат парчетата кори като тук таме се слага и малко мазнинка.
 Цялата плънка се изсипва вътре и отгоре се затваря също с кори като краищата се подпъхват - добре да се затвори (вижда се от снимките), които се намазняват.
  Пече се на предварително загрята фурна на 200 С до зачервяване.

Леко се залива с бульон и опаляяя - имаме една страхотно вкусна баничка с пуешко ....

ПП. Нищо не пречи и да се направи доста по-голяма и гостите да си облизват пръстите за още