събота, 27 юни 2015 г.

Лимонова СЬОМГА


Нужно е едно парче сьомга откъм опашката (това е по-вкусното) с кожа и приблизително тегло 600 грама - може да се направи на 4 порции по 150 грама, но за в къщи го предпочитам цяло. 
За "маринатата" смесваме 2 с.л. соев сос, 1 ч.л. сусамово олио и сока на един малък лайм. Преди това след добро измиване, кората на лайма се настъргва. Нужен е и малко бял смлян пипер.
Рибата се маринова за 20-30 минути, като си почива в хладилника.


 В подходящ тиган се загрява малко масло и рибока се запържва за 6-7 минути. Поръсва се с маринатата, настърганата кора на лайма и с белия пипер и тиганът се прехвърля в загрята на 200 С фурна за 15 минути.

Сервира се с резенчета лимон и залят с мазнинката от печенето.

Лесно и дзверски вкусно.








Лятно КАЙЗЕРОВАНО ФИЛЕ


Лято е ...макар и дъждовно и хладно в последните дни. Общоприето е, това не е сезон за правене на луканки, суджуци, филета и др.п. Може би защото е топло и би трябвало да наблягаме на зеленчуците, плодовете и т.н. Само че като съм си месоядно, а не купувам салами и подобни, а запасите във фризера са изчерпани, какво правим? Ами просто пристъпваме да си направим лятно филе...
Описвам го, защото технологично се прави малко по-различно:


Необходимо ни е едно голямо контрафиле (в случая беше 1,5 кг), 200 гр. морска сол; кората на 1 лимон; 5 счукани таблетки витамин С и 1 с.л. фруктова или обикновена захар.
Филето се почиства от ципи и др.п., набожда се на няколко места и обилно в него се втрива смесената с останалите неща сол.



Така осоленото филе се поставя в найлонов плик и здраво се завързва. И сетне в още един плик - ако протече, да не цапа хладилника. Пликът се слага в хладилника на място, където няма да пречи и се "забравя" точно за 14 дни. От време на време се обръща.
На 14-я ден се вади и измива обилно (може да се остави да престои и за час два във вода).
Стоя час и остана леко по-соленко.


Прави се смес от 1 ч.л. черен пипер; 1 ч.л. смлян чимен; по малко сух риган и чубрица и 2-3 с.л. червен пипер; Може да се сложи и малко лютив червен пипер (подправките са на вкус, но чименът дава вкуса и аромата на кайзерованото месо). Месото обилно се натърква с тази смес.
Готово е за сушене..

 




Следващите 23-25 юни се оказаха хладни и ветровити и покритото с марля и провисено на терасата филе направо изсъхна.








Ето го на 25-ти, готово и нарязано.
Дзверски вкусно и страхотно мезе за питието. Е става и за сандвичи и т.н....












П.П. Времето ми помогна, че бе хладно и ветровито.  Независимо от това, дори и при топло време няма проблем да се направи и изсуши. При престоя си в хладилника за 14 дни в солта, месото си пуща соковете и направо се "опича" (става някак си твърдо и стегнато) и вече оваляно в подправките, няма нужда от много време за сушене. Достатъчно е една нощ да престои на ветровито и два-три дни в хладилника. 
Просто, лесно и истински вкусно.


вторник, 23 юни 2015 г.

Свински опашки на фурна




Доста от нас обичат различни части от прасето - на едни им допадат свинските крачета; други си падат по ушичките; свинските бузи минават за особен деликатес, но има една изключително вкусна част - опашките.
 Волска или телешка опашка с един камион зеленчуци е направо прочут деликатес в Италия, че и при нас, а свинските опашки са си направо подценени, а те са изключително вкусни, когато са приготвени добре.
 Доста народ ги асоциира с много тлъстина и вредни неща, което не е така. 




 Продават ги в два варианта - едните са нарязани и част от кожата и сланинката са изрязани,













 а другите са цели с кожа и част месо.














Боб със свински опашки си е направо класика; Могат да се сготвят и със зеленчуци; Може и да се направи чорба - като от свински крачета, но тук ще споделя за едни просто запечени на фурна опашчици - с минимум продукти и подправки.
Необходими са ни 1 кг нарязани свински опашки; малко мазнина; 1 глава чесън; сол, черен пипер и червен пипер.
Приготвянето е от лесно по лесно:
В тенджерата под налягане се загряват 2-3 с.л. мазнина (олио или зехтин), хвърлят се скилидките чесън и след 15 секунди и парчетата опашки. Запържват се за максимум 10-а минутки като се бъркат.


(запържвах  ги в друга тенджера, за да отделя предварително излишната мазнина)

 Слага се и солта и в тенджерата се наливат около 400 мл вода, затваря се и се вари на слаб котлон около 1 1/2 часа.




Сварените опашки се вадят внимателно с решетъчна лъжица и се прехвърлят в намаслена тавичка.
 Овкусяват се с черен и червен пипер.

 




 Пекат се на 180 С за около 40 минути - до хубавото из зачервяване.
Поднасят се с гарнитура по желание - при нас от сварено боб.

Резултатът е невероятен - дзверски вкусно месце на кокълчета - за оглозване и невероятно мезе за питието.