вторник, 30 юни 2015 г.

Млечна салата "Витаминозна бомба"


 Това изобщо не е рецепта, а просто подсказка (начин) да се направи една страхотно полезна и витаминозна салата.
 В момента пазара изобилства от зелентии - просто време им е. 
 Необходими са ни кофичка -две кисело мляко, което се оцежда. Изостанали сиренца (в случая бучка краве сирене, малко прясно сирене, бучка синьо сирене, даже и парченце кашкавал) - настъргани на ситно ренде и дори 150 маскарпоне.
 И най-вече зелентии - босилек, магданоз, джоджен, копър, листа пресен лук, стръкчета мента. Също така няколко скилидки чесън, сол, бял смлян пипер и идея хубав зехтин.



Това са все зелентии от двора.

Могат да се ползват такива каквито има - важното е да са повечко.









 Зелентиите се измиват добре, подсушават и накълцват на възможно най-ситно. Смесват се с прецеденото кисело мляко и настърганите сиренца (и без не е фатално); соли се на вкус, опиперява се, капка-две зехтин и да престои в хладилника поне час - добре да се охлади.
Както казах, това е само идея - всичко може да варира, но добавката на натрошени орехи ще я направи още по-богата.
 Невероятно полезно и вкусно.

събота, 27 юни 2015 г.

Лимонова СЬОМГА


Нужно е едно парче сьомга откъм опашката (това е по-вкусното) с кожа и приблизително тегло 600 грама - може да се направи на 4 порции по 150 грама, но за в къщи го предпочитам цяло. 
За "маринатата" смесваме 2 с.л. соев сос, 1 ч.л. сусамово олио и сока на един малък лайм. Преди това след добро измиване, кората на лайма се настъргва. Нужен е и малко бял смлян пипер.
Рибата се маринова за 20-30 минути, като си почива в хладилника.


 В подходящ тиган се загрява малко масло и рибока се запържва за 6-7 минути. Поръсва се с маринатата, настърганата кора на лайма и с белия пипер и тиганът се прехвърля в загрята на 200 С фурна за 15 минути.

Сервира се с резенчета лимон и залят с мазнинката от печенето.

Лесно и дзверски вкусно.








Лятно КАЙЗЕРОВАНО ФИЛЕ


Лято е ...макар и дъждовно и хладно в последните дни. Общоприето е, това не е сезон за правене на луканки, суджуци, филета и др.п. Може би защото е топло и би трябвало да наблягаме на зеленчуците, плодовете и т.н. Само че като съм си месоядно, а не купувам салами и подобни, а запасите във фризера са изчерпани, какво правим? Ами просто пристъпваме да си направим лятно филе...
Описвам го, защото технологично се прави малко по-различно:


Необходимо ни е едно голямо контрафиле (в случая беше 1,5 кг), 200 гр. морска сол; кората на 1 лимон; 5 счукани таблетки витамин С и 1 с.л. фруктова или обикновена захар.
Филето се почиства от ципи и др.п., набожда се на няколко места и обилно в него се втрива смесената с останалите неща сол.



Така осоленото филе се поставя в найлонов плик и здраво се завързва. И сетне в още един плик - ако протече, да не цапа хладилника. Пликът се слага в хладилника на място, където няма да пречи и се "забравя" точно за 14 дни. От време на време се обръща.
На 14-я ден се вади и измива обилно (може да се остави да престои и за час два във вода).
Стоя час и остана леко по-соленко.


Прави се смес от 1 ч.л. черен пипер; 1 ч.л. смлян чимен; по малко сух риган и чубрица и 2-3 с.л. червен пипер; Може да се сложи и малко лютив червен пипер (подправките са на вкус, но чименът дава вкуса и аромата на кайзерованото месо). Месото обилно се натърква с тази смес.
Готово е за сушене..

 




Следващите 23-25 юни се оказаха хладни и ветровити и покритото с марля и провисено на терасата филе направо изсъхна.








Ето го на 25-ти, готово и нарязано.
Дзверски вкусно и страхотно мезе за питието. Е става и за сандвичи и т.н....












П.П. Времето ми помогна, че бе хладно и ветровито.  Независимо от това, дори и при топло време няма проблем да се направи и изсуши. При престоя си в хладилника за 14 дни в солта, месото си пуща соковете и направо се "опича" (става някак си твърдо и стегнато) и вече оваляно в подправките, няма нужда от много време за сушене. Достатъчно е една нощ да престои на ветровито и два-три дни в хладилника. 
Просто, лесно и истински вкусно.