неделя, 12 юли 2015 г.
Телешки опашки и език със сос от манатарки
Е те това е наистина вкусно, но доста бъбречиво и въпреки това не мога да пропусна да го споделя, защото просто си е дзверска вкуснотия.
Необходими са ни телешки опашки (1,8 кг) и телешки езици (1,6 кг) - поне по два броя (тези от телето са доста по-малки);
както и шепа сушени манатарки; дафинов лист; по 10-а зрънца бахар и черен пипер; 1-2 карамфилчета; по 1 глава лук и чесън; 1-2 моркова (може и повече); 1 с.л. царевично нишесте, 1/2 ч.л. черен пипер.
както и шепа сушени манатарки; дафинов лист; по 10-а зрънца бахар и черен пипер; 1-2 карамфилчета; по 1 глава лук и чесън; 1-2 моркова (може и повече); 1 с.л. царевично нишесте, 1/2 ч.л. черен пипер.
За гарнитурата поне 1 кг пресни картофчета.
Най-бавната част е сваряването на опашките и езиците, но с тенджерата под налягане няма зор: измиват се добре опашките и езиците, слагат се в тенджерата с дафиновия лист, обелената цяла глава лук, цялата глава чесън, морковите и останалите подправки, както и поне 1 ч.л. сол. Не забравяме и водата и се вари приблизително 2 - 2 1/2 часа.
Сушените манатарки се накисват в купа с малко водичка.
Опашките се оставят да изстинат, а езиците обилно заливат със студена вода и обелват. От езиците се отделят по няколко резена, подходящи за паниране, а останалото се реже на кубчета (примерно 2 на 2 см).
Поистиналите опашки се обезкостяват.
От бульона от варенето на месцата се отделят мазнотиите и се прецежда.
Кубчетата език и месото от опашките се прехвърлят в леко намазнена тавичка. Набъбналите гъби се нарязват на парченца и прибавят при месото. В отделна съдина 1 с.л. царевично (картофено) нишесте се размива с една каф.чашка от водата на гъбите и се долива 3/4 ч.ч. бульон и се сипва в тавата с месцата. Ръси се се с църното пиперче.
Картофите се измиват добре, слагат се в друга тава, осоляват се (може да им се сложи розмарин, риган или друга подправка, но в случая за предпочитане е да са само със сол) и се заливат с 1 ч.ч. бульон.
Готови са за печене - на 200 С във фурната една до друга и двете тавички. Само че на месото са достатъчни 30-а минути, колкото сосът да кипне и леко да се сгъсти, а на картофите (макар и пресни) горе долу един час и половина.
Така че, първо картофите - за около час, когато тавата се вади и картофите обръщат - да се пекат от другата страна. Тогава и тавата с месото - за да е готово всичко едновременно.
Ами това е. Дзверска вкуснотия.
Внимание-носи на много добре на пиене.
Има и втори вариант:
Тавата с месцата се покрива с един лист бутер тесто:
Може да се намаже с разбито яйце и се пече около 40 минутки, докато бутертестото придобие хрупкава коричка.
Сервира се с тавата, нарязано на порции:
Е, за ефект може да се поръси и с някаква зелентия, но кой да изкусурява, когато се носят неустоими аромати и народа ще ги изпободе пръстите ...
Дори и от хлебеца икономисахме...
Станаха две ястия в една рецепта, ама нейсе - не да е вкусно, а да е дзерски вкусно.
При такава вкуснотия може да се каже само едно Наздраве.
вторник, 7 юли 2015 г.
Печени свински ребра със зрял фасул на фурна
Едно типично нашенско ястие, което все по-рядко и по-рядко присъства на трапезите ни и то съвсем незаслужено.
Приготвено удачно, е и невероятно вкусно, а не само полезно. Няма да философствам за ползата от бобените и т.н., но ми е странно, че все по-често ги пренебрегваме. Изненадваме понякога като чуя, че бобът се готви трудно или "ние боб не ядем". Както и да е, това е друга тема...
Само да уточня отнема време, но се готви лесно - с минимум усилия, вкусен резултат.
За 4-6 порции са ни необходими 1,5-2 ч.ч. боб; едно парче свински ребра с кост около 0,8 кг и минимум подправки.
Първо за боба : бобът се измива, сипва се в една голяма купа и залива със студена вода и се оставя така няколко часа да се накисва. Може и цяла нощ да престои (зависи от боба). (За варенето е удачно да се ползва тенджера под налягане, но ако няма такава, не е фатално - и обикновената върши работа, но отнема повече време. )
Паралелно се подготвят и ребрата: като се сложи боба да се накисва се захващаме и с тях. Подготвя се маринатата за тях: 1 с.л. кафява захар, по 1/2 ч.л. черен пипер и кимион; 1 ч.л. червен пипер и 1/2 ч.л. лютив червен пипер; 1 с.л. горчица; 1 ч.л. риган; 1 ч.л. балсамико и 1-2 с.л. зехтин. Всичко това се смесва в купа и сетне ребрата се мажат обилно.
(Е и един малък трик - в йенската тавичка, в която ще се пекат ребрата, се сипват всичките подправки и ребрата се овалват хубаво и оставят в тавичката, която се затваря с капа си. - Не се цапат излишни съдове и т.н.).
Така овкусените ребра се оставят в хладилника.
Двете продедури са отнели не повече от 10 минути.
Втората част е на накиснатия боб се излива водата и се пресипва в тенджерата като се налива отново вода в съотношение 1: 2,5 и 1:3, не е фатално и да е повече водата. За това ястие се добавя 1 глава лук, 1 морков и 1-2 скилидки чесън, 2-3 с.л. олио и 1-2 ч.л. джоджен. Вари се около 1 час от завирането в тенджерата под налягане. (в другата тенджера - може и да си покъкри и 2 часа - пак зависи от вида на боба).
N.B. Сол не се слага! При предварително слагане на сол рискът бобът да си остане "дрънкащ" и хрупав е огромен.
В момента на поставяне на тенджерата върху котлона, тавичката с ребрата се вади и прехвърля във фурната на 150 С. И се забравя там докато бобът се свари и поизстине малко.
Свареният боб се прецежда и опитва на вкус (това определя какво още да му се сложи).
Йенската тава се вади от фурната, внимателно махаме капака и бобът се сипва в нея.
В тавичката се е отделила достатъчно течност, опечените ребра се обръщат от другата си страна. Сега е моментът да се сложи солта, смления черен пипер, още една лъжичка джоджен, чубрица и т.н.
Отново се връща във фурната и се пече до зачервяване на боба на 180 С - приблизително час.
Сервира се направо с тавата като ребрата се нарязват.
Препоръка и към мене си: Следващия път при дозапичането ребрата ще ги нарежа поотделно.
Разбира се, че всеки може да сложи в тавата и лук, и морков, и друг подходящ зеленчук - домат, напр., или подправка (нарязан магданоз) и т.н., но предпочитам чистия вкус на боба и месото.
Абонамент за:
Публикации (Atom)