понеделник, 13 юли 2015 г.

Гъши дроб с коняк и смокини




Изключително лесен за приготвяне на както винаги дзверски вкусен гъши дроб.
Необходим ни е тиган с капак - гъши дроб около 300 грама, 50 мл коняк, 6 смокини, нарязани на половинки, сол и бял пипер - на вкус.



В загрят тиган се слага дроба, нарязан на едри късове и леко се запържва от всички страни.

Изобщо не го чакам да се размразява, а направо го слагам в тигана.










В това време се приготвя коняка - две чашки по 50  мл - едната за дроба, а другата на малки глътки се пийва за кеф...















Пущат се нарязаните смокини в тигана, големите парчета дроб се вадят - нарязват се на по-малки късчета и се връщат в тигана.

Налива се коняка при дроба, соли се и се опиперява и се похлупва с капака.










 Задушава се максимум 5 мин. като от време на време се разтръсква тигана.













Готов е - с невероятен аромат и още по-невероятен вкус.

 Освен наздраве, нищо друго не мога да допълня....

полезен съвет



При варене на месо за бульон се образува сивкава пяна, която просто представлява съсирен белтък. Той е много хранителен и затова може и да не се отпенва от бульона. 
Ако дразни с непривлекателния си вид, може да се обере и вместо да се изхвърля, да се използува в някакъв тъмен сос.

неделя, 12 юли 2015 г.

Картофена салата "Готова вечеря"


Това е една изключително вкусна, питателна салата от картофи, която може да замести направо една цяла вечеря.
Количеството е за 4-6 порции: 800 грама малки пресни картофки; 150-200 грама печено (варено месо); 1-2 моркова; 2 глави червен лук; 1 ч.л. оцет или лимонов сок; 1 с.л. горчица; 1 ч.л. копър; сол и черен пипер на вкус.
Приготовлението е от просто по просто:
 

Картофите и морковите се сваряват в леко подсолена вода.
Морковите се нарязват на кубчета, а картофките - на половинки.
В тиган се загряват 2 с.л. зехтин и картофите и морковите се запържват в него до златисто. Добавя се и месото, нарязано на ситно.
Оставя се да изстине.





Докато картофите изстиват, лукът се нарязва на полумесеци; леко се осолява и се добавя оцета (лимоновия сок).
Лука се намачква с ръка - да пусне соковете си.









 В голяма купа се "сглобява" салата - прехвърлят се изстиналите картофи, моркови и месо, добавя се и оцедения лук. Осолява се и се опиперява.
 Горчицата заедно със сока от лука, 1 с.л. зехтин и 1 ч.л. лимонов сок се разбъркват заедно с копъра.
 С готовото сосче се залива салата, пак се разбърква и се поставя на хладно - хубаво да си почине.



Направо замества една вечеря.
Вкусна е и в топлия вариант - пробвано е, но за предпочитание е студена.