вторник, 14 юли 2015 г.

полезен съвет



Прясно месо, което ще се режe на тънки парчета, колкото и остър да е ножа все се "опъва". Затова е добре предварително да се замрази леко във фризера.

понеделник, 13 юли 2015 г.

Гъши дроб с коняк и смокини




Изключително лесен за приготвяне на както винаги дзверски вкусен гъши дроб.
Необходим ни е тиган с капак - гъши дроб около 300 грама, 50 мл коняк, 6 смокини, нарязани на половинки, сол и бял пипер - на вкус.



В загрят тиган се слага дроба, нарязан на едри късове и леко се запържва от всички страни.

Изобщо не го чакам да се размразява, а направо го слагам в тигана.










В това време се приготвя коняка - две чашки по 50  мл - едната за дроба, а другата на малки глътки се пийва за кеф...















Пущат се нарязаните смокини в тигана, големите парчета дроб се вадят - нарязват се на по-малки късчета и се връщат в тигана.

Налива се коняка при дроба, соли се и се опиперява и се похлупва с капака.










 Задушава се максимум 5 мин. като от време на време се разтръсква тигана.













Готов е - с невероятен аромат и още по-невероятен вкус.

 Освен наздраве, нищо друго не мога да допълня....

полезен съвет



При варене на месо за бульон се образува сивкава пяна, която просто представлява съсирен белтък. Той е много хранителен и затова може и да не се отпенва от бульона. 
Ако дразни с непривлекателния си вид, може да се обере и вместо да се изхвърля, да се използува в някакъв тъмен сос.