четвъртък, 23 юли 2015 г.

Лятна доматена супа


Юли е. Горещници са. Дори и на такива месоядни като мене им e жежко и търсят нещо по-леко и се увъртат хем да е вкусно, хем да не натоварва. Такова подходящо нещо се оказа една лятна доматена супа. Домашни вкусни домати - биволско сърце бол, босилек от градината - също.

Продукти за 4 порции: 4-5 големи домата; една главичка лук, 2-3 скилидки чесън; 1-2 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус; 5-6 листенца пресен босилек.

Изпълнението отнема 20-25 минути: лукът е чесънът се нарязват на ситно, па и да е на едро няма никакво значение (сетне ще се пасира); В тенджерата се загрява зехтина и се хвърлят лука и чесъна. Доматите (желателно е да се обелят) се нарязват на едричко и следват лука в тенджерата.  Долива се и 1 -2 ч.ч. вода (зависи целяната гъстота).


На 7-8 минута почват да завират и с решетъчна лъжица се отделя около 1 ч.ч. от тях.




 





Останалото се пасира с пасатора, както си е в тенджерата и се връщат обратно отделените домати на парчета. Е, нека да не е съвсем крем супа. 
Опитва се на вкус - може доматите леко да накиселяват (но в случая -не, иначе 1 малко захарчица при тях).



За 20 минути всичко е готово - слагат се солта, черния пипер и ситно нарязания пресен босилек.
Оставя се да почине минутка две и се сервира, обилно поръсена с настъргано сирене.



 Е може и ей така - с "крутончета" от препечена натрошена филийка.

Вкусно и леко. 

 Дори и студена се оказа вкусна - направо може да пийва от чашка.





П.П. просто това е нашият вариант на "чиста" доматена супа. Разбира се, че който иска може да да настърже един два моркова, един картоф (който сетне да се пасира), или да добави ориз, фиде и т.н.
Само че нашето предпочитание да се запази вкуса на хубавия дворен домат и да се съчетае с вкуса на сиренето.
Все пак - домат и сирене, си е класика направо.

полезен съвет

Една много хубава идейка за сервиране за индивидуално сервиране на салата, напр. на доматена, шопска - в чиния, изсипана върху пърленка.

сряда, 22 юли 2015 г.

Броколи със сирена

Поредната вкусна запеканка с броколи като замяна на тиквичките, патладжаните и другите зеленчуци, които през лятото стават направо еднообразни, независимо от начина на приготвяне.
 В зависимост от броя порции количествата могат да варират, но за 4 порции ни е необходима една голяма глава броколи, 2-3 моркова; около 250 грама сирена (хубавото е, че се ползват всякакви изостанали сирена в къщи - краве сирене, топено сирене, кашкавал, гауда, синьо сирене - каквото има по малко); поне 2 яйца и ч.ч. прясно мляко (може и готварска сметана); 1 ч.л. черен пипер и риган.

Броколите се накъсват на розички, морковите се нарязват на ивички с белачката за зеленчуци и се варят на пара до полуготовност.

Нареждат се в леко намаслена тавичка.
 Сирената се настъргват, смесват се с яйцата и млякото и подправките.
С тази смес се заливат броколите.

Пекат се във фурната на 180-200 С за около 30-40 минути (до хубаво зачервяване).

Бързо, лесно и вкусно!