четвъртък, 23 юли 2015 г.

полезен съвет

Към много някои ястия сме свикнали гарнитурата да е варен ориз - е страшно идейно звуци - гарнитура от червен ориз. 
Просто при варенето на ориза трябва да добавим няколко парчета червено цвекло или да сварим ориза във водата дето е варено цвеклото.

Гевречета - от .... ?


Това действително са гевречета и то дзверски вкусни и апетитни, но са от мляно месо, т.е. геврета-кюфтета или кюфтета-гевречета.
С тях  гостите ще бъдат приятно изненадани като им се поднесат ...

Все пак продуктите: 0,650 кг мляно месо; по 1/2 ч.л. черен пипер и кимион; (по 1/8 ч.л.  бахар и канела, и лютив червен пипер, ако искаме да придадем на кюфтетата по-екзотичен вкус); 1 скилидка чесън и 1 малка главичка лук - нарязани на ситно (за предпочитане е настъргани), 2 кубчета лед (2х2 см).  
Всичко се смесва и каймата се меси на ръка поне 10-а минути (може и на почивки).

 
Ползвам ей такъв ринг - от кутийка доматено пюре - точно 80 грама кайма.













Отделената кайма се намазнява с олио и се сплесква с длан като питка.










В средата на "питката" с пръст се пробива дупка и внимателно се оформя като геврек.










Така оформените гевречета се слагат на домакинско фолио върху картон, завиват се пак с фолио и се пращат във фризера или камерата на хладилника - поне за час.






Скарата силно се загрява, напръсква се с пулверизатора с мазнина и кюфтета-гевречета се пекат от двете страни до готовност. Обръщат се с лопатка. (не че се разпадат, де).

При сервиране във всяка дупка се пъха по едно сварено падпъдъче яйце и се наръсват с някаква зелентийка.






 Ефектно и лесно.


Дверски вкусни "гевречета"!



Лятна доматена супа


Юли е. Горещници са. Дори и на такива месоядни като мене им e жежко и търсят нещо по-леко и се увъртат хем да е вкусно, хем да не натоварва. Такова подходящо нещо се оказа една лятна доматена супа. Домашни вкусни домати - биволско сърце бол, босилек от градината - също.

Продукти за 4 порции: 4-5 големи домата; една главичка лук, 2-3 скилидки чесън; 1-2 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус; 5-6 листенца пресен босилек.

Изпълнението отнема 20-25 минути: лукът е чесънът се нарязват на ситно, па и да е на едро няма никакво значение (сетне ще се пасира); В тенджерата се загрява зехтина и се хвърлят лука и чесъна. Доматите (желателно е да се обелят) се нарязват на едричко и следват лука в тенджерата.  Долива се и 1 -2 ч.ч. вода (зависи целяната гъстота).


На 7-8 минута почват да завират и с решетъчна лъжица се отделя около 1 ч.ч. от тях.




 





Останалото се пасира с пасатора, както си е в тенджерата и се връщат обратно отделените домати на парчета. Е, нека да не е съвсем крем супа. 
Опитва се на вкус - може доматите леко да накиселяват (но в случая -не, иначе 1 малко захарчица при тях).



За 20 минути всичко е готово - слагат се солта, черния пипер и ситно нарязания пресен босилек.
Оставя се да почине минутка две и се сервира, обилно поръсена с настъргано сирене.



 Е може и ей така - с "крутончета" от препечена натрошена филийка.

Вкусно и леко. 

 Дори и студена се оказа вкусна - направо може да пийва от чашка.





П.П. просто това е нашият вариант на "чиста" доматена супа. Разбира се, че който иска може да да настърже един два моркова, един картоф (който сетне да се пасира), или да добави ориз, фиде и т.н.
Само че нашето предпочитание да се запази вкуса на хубавия дворен домат и да се съчетае с вкуса на сиренето.
Все пак - домат и сирене, си е класика направо.