неделя, 26 юли 2015 г.

"Кайзеровано" патешко мегре



  Лято е - не е време за сушени месца, но какво да се прави от човек, който не влиза в магазин, за да си купи колбас? Хапва ни се нещо колбасесто, сушено или луканчесто, но сезонът не е подходящ ... В същото време не е възможно да се зарежда всеки ден или през ден шунковара (започва да ти омръзва) и започваш да измисляш разни лятни хитринки ... варен колбас (ще му дойде и на него времето да го покажа), пастърма от пилешко филе, но този път беше ред на патешкото мегре ...
 Само предварително си признавам, не правя индустриални количества, а само по няколко бройки, които свършват за два три дни и сетне нещо друго. Поне труда си за това не жаля ...
  За приготвянето на тази вкуснотия са ни необходими две парчета мегре във вида, в който ги продават (или поне ги купувам - с мазнинката и кожата); 3 с.л. едра морска сол, 1 с.л. кафява (или фруктова захар), 1 с.л. соев сос, едно счукано на ситно хапче витамин С от 500 мг (или 5 броя по 100 мг).  За след поне седмица - 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. черен пипер, 1/4 ч.л. чимен и 2 с.л. червено вино.
 Мегретата добре се набождат на доста места от двете страни с вилица. Слагат се в подходящ съд с капак ;(имам си една бойна кутия за тази цел) се посипват със сместта от сол, захар, соев сос и витамин С. И се оставят в хладилника за минимум три дни. Когато се сетиш за тях, се разместват, обръщат и т.н.

 
 След тридневен престой, хубаво се избърсват и оставят да престоят в чиста вода поне 2 часа. Провисват се на подходящо място (в случая над мивката) хубаво да се отцедят и се подсушават.
Преди по-нататъчната процедура ги провисвах две нощи навън на терасата - да ги духа вятъра и без значение колко е топло.
Тука са на третия ден след ваденето от солта.
Сега идва най-трудния момент: с остър нож се отстранява почти целият пласт от тлъстинка и кожа от тях (истината е, че са си доста мазни). В никакъв случай изрязаното не се изхвърля - запазва се и сетне се ползва за запържване на лук, на нещо друго и т.н. Придава невероятен аромат!
 След изрязването на излишната мазнина, се смесват виното и подправките и с четка обилно се намазват филетата от двете страни и се оставят да писят час-два, колкото да дръпнат.



 Препоръчително е хартията да се сменя всеки ден, тъй като се омазнява.
 На петия шестия ден престой в хладилника се получава ей това:

Една дзверска вкуснотия, която издържа яко на хубаво питие......

П.П. - и няма нищо общо с онзи мазен гаден лигав продукт, бъкан с хиляди Е-та на една известна месокомпания дет ни го продават на цена 34 лв/кг !!! По-отвратно нещо от тяхното не бях опитвал ....


полезен съвет - за карамелизиран лук



За приготвянето на лучена супа (па и за други супи) е необходимо нарязаният лук да се запържи в мазнина с добавка на малко захар. Така лукът се карамелизира и става приятно кафяв. По същия начин се приговя и карамелизирания лук - за сосове, гарнитури и др.п.

събота, 25 юли 2015 г.

Пълнено гръбче от заек



По моя преценка това ястие е доста по-вкусно от кавърмата от заешко и пуешко, която скоро показах. По-вкусно и от доста други рецепти със заек.

Та от пияната кавърма от заешко и пуешко бе заделено гръбчето на зайчето и вътрешностите. Освен тях са необходими :  1-2 глави лук; 1-2 моркова, настъргани или нарязани на ситно; 3/4 ч.ч. ориз; 3-4 гъбки; риган; сол и черен пипер на вкус; 2 ч.л. червен пипер - сладък и лютив; зехтин ... (и масло за мазане).

В приготвянето има само една единствена особеност - да си подготвим заешкото гръбче:


смесва се 1 ч.л. лютив червен пипер с малко сол и черен пипер, разбърква се с 1 с.л. зехтин и с ръка хубаво се омазва зайчето от външната страна, а ако остане - отвътре.
Иначе отвътре само леко  се осолява...


С кухненски конец се "зашива" коремчето и се оставя малък отвор за пълнене....











Плънката се подготвя: сваряват се дреболиите и като изстинат се нарязват на парченца. В тиган с малко мазнина се запържват чесъна, лука, морковите и гъбите; Слага се ориза и след 3-4 минути се добавят малко по-малко от 2 ч.ч. вода (за препоръчване бульон).  Добавят се дреболиите и се поизчаква ориза да попие водата и плънката да се сгъсти.







Пълни се с лъжица доста добре, ако остане плънка, се сипва около гръбчето в тавата и се долива още малко водичка или бульон.
 Още един път се намазва с червен пипер и зехтин (или масло).






Завива се с алуминиево фолио и в загрята фурна на 200 С се пече около 45-50 минути.

Сетне фолиото се маха, зайчето още веднъж се намазва с олио и се допича до получаване на хубава зачервена коричка.







Колкото и неустоим е аромата, задължително трябва да се изчака поне 10-а минути.

С остър нож се нарязва напречно покрай ребрата - на дебели филии и се получава ей това.










 Е, не е ли дзверски разкош.

Нищо не мога да допълня, освен едно якоо Наздраве и да Ви сладко.










П.П. от така приготвеното гръбче в зависимост от дебелината на рязане се получават 8-10 порции.

П.П. Аха и цената - остатъка от заека - 6 лв и всичко останало има няма 3 лв и много мерак.