петък, 7 август 2015 г.

Пилешки дробчета в кока кола

Е и това вкусно пилешко дробче, което става изключително вкусно и се различава по начина си на приготвяне и сигурно щеше да е в графа "полезни съвети", но след като си направих труда да го снимам и приема овациите на опитващите, ще го пусна ей така отделно.
За замезване на 3-4 човека, са необходими минимум 600 грама пресни пилешки дробчета (в кварталния магазин кг пресни дробчета е 4,50 лв), 100 мл прясно мляко и 1 ч.л. горчицата. За готвенето ни трябват 1-2 с.л. мазнина и около 150 мл кока кола.
Дробчетата се поставят в подходящ съд, разбъркваме прясното мляко с горчицата и 1/2 ч.л. сол и с тази смес се заливат и оставят в хладилника да си отдъхват поне 2-3 часа. Сетне се оцеждат и подсушават с домакинска хартия.


В тигана се загряват равно количество масло и олио, слага се малко сол и дробчетата се пържат по няколко броя - докато хванат лек златист загар.



 






 Вадят се и се престояват в отделна чиния на топло, докато всичкдробчета бъдат изпържени.









 След това всички дробчета се връщат в тигана, заливат се с кока колата - получава ей ей такова кипене, пенене - чак да се стреснеш, но няма страшно.

 Изчаква се да се изпари кока колата и да остане на мазнина и са готови.

 Изумителни! Дзверски!



полезен съвет

Ръцете ни неприятно се вмирисват при рязане на лук, белене на чесън, а да не говорим за аромата на риба и точно тогава си нямаме лимон под ръка ... Содата бикарбонат е спасението - измиваме ръцете си с нея вместо със сапун и сме върнали аромата на чисто.

"Северняшка салата" или разядка от печени червени чушки


Изпаднах едва ли не в пълен потрес като разбрах, че любимата и лятна и зимна салата (разядка) от печени червени чушки някои хора й казвали "северняшка салата" - абе както и да е. Даже пък една позната й казва "лятна лютеница" ?!

Това е една страхотна вкуснотия, която се приготвя лесно - може да се може върху филия хляб, да се похапва като салатка и да бъде мезе към питието.
Харесвам си я най-вече през лятото, когато има изобилие от червени чушки и могат да се опекат на тенекията върху огън и чушките да получат онзи аромат на "опушено", дет ни преследва непрекъснато кат става дума за нещо вкусно-

Количества няма, необходими са ни червени капии (колкото по-тлъсти, толкова по-добре), скилидки чесън, магданоз и хубаво сирене. Разбира се сол, черен пипер, хубав зехтин (сто пъти съм казвал, че ползвам само овкусен в подправки зехтин) и някоя любима миризмица.

Чушките се пекат на тенекията (имам страхотно изобретение за тази цел - дъното на една стара акумулираща печка - яка тенекия с краче9та и много подходяща за огъня), задушават и обелват.

Идва и приятната забавна част  - кълцането върху дъската.

Не е нужно да се обяснява как се прави - хубав сатър, дъска и кълцане с кеф. 
 Първо чушките, добавя им се чесъна, магданоза ( колкото повече толкова повече - по Мечо Пух).











Удоволствието е и сиренето да сложи и то да се си накълцва с чушките ....













Както всичко си е на дъската се залива със зехтина, чърно пиперче (сол, ако сиренето не е достатъчно солено), малко риган  и сме готови.



Нека салатката престои в хладилника час-два и е готова да поеме хубавото питие.




Нищо особено, дори не е рецепта, а е една споделена вкуснотия. Зимата също си я правя, но през лятото ми е по-вкусна, защото й пъхвам при кълцането едно-две презрели доматчета. Все пак-въпрос на вкус  ...