неделя, 9 август 2015 г.

Печен телешки джолан в мултито



Цяло успешно попадение - в месарския магазин продават телешки джолан, нарязан на шайби и без кост и то на прилична цена - 6,00 лв/кг.
 За 2-3, че дори и 4 порции - 4 големи "резена" джолан (около 600 грама), 1 пълна с връх чаена лъжица горчица, 4-5 с.л. кисело мляко, 1/2 ч.л. черен пипер, риган на вкус.



Месото се слага в стъклена купа, добяват се подправките и горчицата.











Залива се с киселото мляко, разбърква се добре, покрива се с домакинско фолио и заминава в хладилника поне за 24 часа.












В купата на мултито се наливат 2-3 с.л. зехтин (олио), месото се прехвърля в нея и се капва 1 к.ч. вода и се включва на режим печене - на моя уред е за 45 мин. 
След 20-а минути се проверява и се обръща месо.
 Към 40-тата минута бе готово и го извадих като добявих малко бира - да се деглазира дъното и се получи невероятно сосче.





Дзверска вкуснотия.

Наздраве...

Два лесни десерта от кайсии


Един безумно лесен десерт от кайсии, който наведнъж бе изпълнен в два варианта:
За две порцийки по 4 десертчета са необходими около 500 грама кайсии, 2-3 с.л. кафява захар, 1 ванилия, шепичка сушени червени боровинки и малко усилия, за да се получи.
първи вариант: сорбе  от кайсии
втори вариант: желиран крем кайсии
Кайсиите се измиват и почистват. В съдинка се слага бучка масло и захарта и хоп върху загретия котлон, колкото да започне захарта леко да се карамелизира. Долива се 1 ч.ч. вода и ванилията и се вари до пълното разтапяне на захарта. В така подготвения "сироп" се пущат кайсиите и се изчаква да се поохлади малко. 
После се пасира до хомогенна маса.
Половината от сместа се прехвърля в кутия и заминава във фризера като от време на време се разбърква. 
След няколко часа сорбето от кайсии е готово, т.е. десерт № 1 е приготвен.

Сега и десерт № 2: 
1/2 пакетче желатин се разтваря, загрява и смесва с останалата смес, която се разпределя във формички и във всяка формичка се пущат по няколко сушени червени боровинки. След престой в хладилника и десерт № 2 е готов.

И в два варианта невероятно леки десерти с леко тръпчиво кисел вкус на кайсии...

полезен съвет



За да стане омлетът по - пухкав е достатъчно в разбитите яйца да се сложи малко сода - просто на върха на ножа.