понеделник, 10 август 2015 г.

Руло от пилешко филе с кашкавал

Необходими са ни поне две пилешки филета, малко сол- 1 с.л. с връх, черен пипер 1/2 ч.л., соев сос, идея (ама наистина идея) кимион, 1/4 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. с връх захар. Трябват още 100 гр. кашкавал и най-важното връФка за овързване.

 Филетата се разрязват на две по дължина, но не до край, а да се получи една голяма плочка. Всички подправки (без соевия сос) се омесват и с тях хубаво се натриват филетата.
Слагат се в подходящ съд, който има капак. Наръсват се със соевия сос и на почивка в хладилника - поне за 48 часа.
 От време на време се безпокоят като се разместват и заливат с оцедената течност.



След престоя в хладилника, следва престой в хладка вода - за около 2 часа и подсушаване.
Всяко филе се разстила на дъска, нарежда му се нарязаното кашкавалче и старателно се завива на руло, което се овързва.









ей така-внимателно, все едно че се повива бебче и се слага обратно в съдинката със сосчето, колко да се овъргаля за малко. 


Така се процедира с двете филета.
След това леко се подсушават и провисват на проветриво място на терасата. Голям праз, че навън беше 36 С и от пек асфалта се топи. 
 Стига им няколко часа.
 И сетне за два-три дни в хладилника- върху кухненска хартия, която се сменя два-три пъти.







Получава се ей това.












Следва церемонията по рязването - хоп в чинията и страхотното мезе към хубавото питие е готово.


Наздраве.... 











  Освен да кажа още веднъж наздраве, няма какво да допълня ...

Мармалад от черен бъз

Август е - черният бъз всеки момент ще се появи.
Изобщо няма да говоря за ползата от него и лечебните му качества.
Има доста начини на съхранение, на употреба и т.н. Просто ще споделя, че един от тях е под формата на мармалад и как го правя поне от две-три години.

Най-разпространеният начин, който съм срещал е, че зърната без се изцеждат яко и изцеденият сок се вари до готовност. В много от описанията дори и липсва добавянето на захар.
Независимо от това, го правя по-различно и все на някого ще му допадне...
Необходими са 2 кг черен бъз зърна, 1 кг захар и малко усилия ...
Бъзът се поставя в съдената, в която ще се вари и се посипва със захарта и оставя да престои една нощ. Вари се почти до готовност и както е топъл, на порции се пасира с пасатора и прецежда през голяма цедка като се разбърква с лъжичка.




 По този начин, се отделят единствено твърдите зрънца и остава една хубава маса, която бързо става на мармалад.







Това е така прецедената маса, която се връща на котлона, вари се малко, добавя се една идея лимонтузу и още топъл мармалада се разлива в бурканчетата, които изстиват обърнати върху капачката.









Страхотен мармалад, но все пак не трябва да се забравя, че е основно с лечебна цел и се хапва по-малко - 1-2 лъжички (предимно на гладно).













П.П. по същия начин правя и мармалад от боровинки и къпини, тъй като и те имат едни такива семенца дето ме дразнят.

П.П.А най-хубавия мармалад от боровинки съм правил като на кг боровинки съм слагал по 150 гр. черен бъз.

полезен съвет

Годността на содата се проверява много лесно - слага се малко в лъжичка и се сипва оцет: ако едвам едвам "кипи", значи е тръгнала. Не се изхвърля, а може да се използува за измиване на емайлирани съдове с малко сол. Разпечатана, содата има срок на годност най-много 6 месеца....