сряда, 12 август 2015 г.

полезен съвет


Подхванах темата за ползата от содата и ще продължавам с нея - оказа се, че твърде малко знаем за нея, а тя била направо дар от Бога.
При конюнктивити очите се промиват с памуче, натопени в соден разтвор - чаена лъжичка сода и 4-5 с.л. вода. Памучето не се използва втори път.

Пикантни пилешки дробчета а ла Милка

  
 Рецептата за тези пикантни пилешки дробчета ми я даде една моя пазарска приятелка - Милка, та затова са и "а ла Милка".

      Ето го нейния оригинален вариант:

   300 грама подсушени пилешки дробчета се запържват в малко мазнина за изключително кратко време (3-4 минутки колкото да станат а ла англе), веднага след това се слагат 60-70 грама нарязана печена червена капия; добавят се и 60-70 грама нарязани печурки (от консерва или пресни, но ако са пресни, се пържат няколко минути); добавят се 60-70 грама варено-пушен бекон нарязан на кубчета. След кратко разбъркване се посоляват и опиперяват на вкус, добавят се 10 грама чили и обилно заливат с кетчуп (малко повече от 1 к.ч. - но е въпрос на вкус, може и повече). Готовите дробчета се прехвърлят в чиния, посипват се с малко нарязан магданоз и обилно се ръсят с настърган кашкавал.
     
     Докато ми обясняваше и си записвах, направо се окапах и веднага си накупих необходимите продукти - пилешки дроб, червена капия, печурки и варено-пушен бекон.
       Да ама това няма да съм си Я, ако сготвя нещо по рецепта (па макар и да съм си го записал старателно под диктовка). Просто не готвя по рецепти, а по мой си начин и рядко повтарям едно и също (просто защото продуктите винаги са различни и настроението ми също). Затова и не посочвам източници на това, което готвя - видял го някъде, прочел го някъде, в главата ми е останало нещо и сетне прости комбинирам в зависимост от наличните продукти. Ей затова се възхищавам готвачите в заведенията - винаги да приготвят едно и също ястие по един и същи начин. Те това го не мога. Да ме вържат и да ми дават едни и същи продукти, пак ще ги сготвя различно ...
        
       Направо лирическо отклонение направих и след него да се върнем на необходимите продукти:
        500 гр. пилешки дробчета (ползвах замразени, че са по-евтини - 2,50 лв/кг); 2 големи червени капии; 150 грама пресни печурки; 100 грама пушено-варен бекон и 50 гр. месо от пушени ребра- нарязани на кубчета; 3 скилидки чесън; 3 домата (обелени и само месестата им част на ивици); по 1 ч.л.  риган и чили на люспи; 1/2 вр. магданоз и 100 грама кашкавал настърган на едро.
      Изпълнението е просто и лесно: 
      Дробчетата се слагат в купа с вода, в която са изсипани 1-2 с.л. оцет и толкова соев сос  и се оставят да престоят час-два (на замразените им е достатъчно да се размразят). После се оставят да се отцедят и подсушават с кухненска хартия (иначе при пърженето доста пръскат). Месцата се нарязват. Чушките се обелват с белачката за зеленчуци (грехота е през лятото да се правят печени чушки) и нарязват на квадрати. 


       В голям тиган се загряват 2-3 с.л. зехтин и дробчетата се изпържват до полуготовност (за по 2-4 минути) на 3-4 партиди и се прехвърлят в купа; същата съдба я следват и месцата; После в същата мазнина се пущат чесънчетата, нарязаните чушки, гъбите и се заливат с доматите. Като заври зеленчуковата смес в нея се връщат дробчетата и месцата - трябват им максимум 6-8 минути да поврят. Слагат се всички подправки - сол, черен пипер, риган, чили и магданоз ... 


     Пресипва се в голяма чиния, поръсва се с настъргания кашкавал и веднага на масата... Само да знаете колко пиене носи и стига направо за четирима души да се натъпчат скромно ...


       П.П. Цената - 1,25 лв за дробчетата, 0,40 лв за чушките, 1,40 за бекона, 1,00 лв за кашкавала; 0,70 лв за гъбите и за всичко останало до левче - общо за 6,00 лв - направо си е без пари. Е, труда няма да го броим....




     
Ред е на силно изстуденото питие и наздраве!


Аспик или желиран деликатес




Има моменти, в които човек от нямане на работа решава, че трябва да направи ревизия на камерата на хладилника. 
 Какво ли не може да се открие в нея, особено когато рядко се отваря и и човек дори не може да си представи какви неща се крият по ъглите най-отзад - парченце сварен телешки език; парче печени свински ребра (без кост); част от пилешко филе; дори и малко сланинка. 
Е няма да се изхвърлят я ... нещо трябва да се измисли и точно тогава асоциирах с една консерва с желирано месо, която преди години си бях купувал и си пазя буркана заедно с капачката, че е доста интересен. Хората си бяха написали съставките - основно свинска глава и кожички, но какво пречи да се направи с наличните продукти... 
За да е направо автентично, ползвах самия буркан за желирането…

 Описаните месца прецених, че са достатъчно за  едно предястие от 400 грама (толкова е бурканчето).

Необходими са ни още 1 малка главичка лук, 2-3 скилидки чесън, по четвъртинка зелена и червена чушка; ½ кис. краставичка, нарязана на ситно.

Подправки: сол и черен пипер на вкус; 3-4 зрънца черен пипер и бахар, 1 карамфилче и дафинов лист; 1 с.л. оцет, както и за желирането агар-агар (кантен).



Приготвяне:

В малко мазнина се запържват за кратко лука, чесъна, краставичките и чушките, като се задушават с 1-2 с.л. водичка – до изпаряването й.  Оставят се да изстинат като чушките се обелват и нарязват на малки ивички.



Всички налични месца се нарязват на ситно и варят заедно с подправките (3-4 зрънца черен пипер и бахар, 1 карамфилче и дафинов лист) около 20-а минути. 


Вадят се с решетъчна лъжица, смесват се с лука, краставичките и чушките и се прехвърлят в буркана. Долива се от бульона, толкова колкото да залее месото и се отцежда отново. Така ще се направи точно количество и няма да се изхвърля излишното. В отделения бульон се слага около 2/3 ч.л. агар агар (или една равна ч.л.), оставя се да кипне. Малко като изстине му се добавя 1 с.л. оцет и се излива в буркана. Разтръсква се да се разпредели равномерно, слага се капака и като изстине – в хладилника за няколко часа.

 
 Доволен съм от резултата - хем вкусно, хем оползотворих поизостанали продукти, па и го докарах на вид направо като купешко - ха, ха.








 Стана страхотно лятно мезенце, което бе поднесено със силно изстудена доматена "супа", замесена с бучки лед и много водка.