събота, 19 септември 2015 г.

Домашна наденица с език


Идва есента, трябва да се подготви нещо за зимата (да запазим вкуса и аромата на лятните продукти за  студеното време), а всичко това налага да се направи основен преглед на фризера. И с изненада открих в едно ъгълче закътани цели 2 метра черва за пълнене. От пролетта ги няма, а вече няколко пъти проверявам дали се продават и все ги няма. Обещах на един човек в Скандинавието като се снабдявам, да взема и за него, но уви ... Когато се появяват, тогава, а сега с 2 м можех само да се направя малко сурова домашна наденица за печене. 
Под ръка налични бяха 1 кг телешко, около 600 грама свински гърди и 1/2 свински варен език. Отделно от това са необходими около 25 грама сол, по 1 ч.л. черен пипер и кимион и малко риган. 1 чаша бяло вино (може и червено-въпрос на вкус)

Изпълнението не е трудно:
Езикът се нарязва на ситно. Двата вида месо на кубчета като от свинското се отделя горе долу половината (около 300 гр.), които се нарязват на ситно или накълцват със сатъра. Останалото месо се смила с чопъра на няколко порции като при всяка се слага малко от виното. 








Смляното месо се смесва с късчетата от гърдите и езика, слагат се подправките, меси се на ръка като тесто няколко минути. При необходимост може да се сложи още малко - консистенцията трябва да е като на меко тесто. Купата заминава в хладилника до другата вечер, когато докато се гледат новините, се пълнят червата, без да се тъпчат. Навързват се на парчета по 20-а см и са готови да престоят още 24 часа.




 Вече могат да се опекат на скарата ....

 В компанията на шишчета и ако е артисала малко от каймата - на кяфтета.

  Дзверска вкуснотия, приготвена в къщи и с гарантирано качество. 
   












Просто красота, а на колко пиене носи направо няма да споменавям ...

















четвъртък, 17 септември 2015 г.

полезен съвет - за варените картофи

Варените картофи стават много по-вкусни, ако във водата освен сол, се добавят обелките (люспите) на една глава чесън или няколко скилидки чесън, а могат да получат и страхотен цвят с люспи от червен лук.

Пълнен амур на фурна


 Излишно е да обяснявам колко вкусна риба е Амура. Когато попадна на някой хубав пресен екземпляр, не пропущам да си купя. Има едно местенце близо до Пловдив, където  край пътя го продават от близкия рибарник и на място дори ти го почистват. Е, най-вкусен е пресно уловеният, но това е рядкост. Става и пържен, и паниран, и на пържоли на плочата или на скара, но най-вкусен и сочен става, когато е пълнен със зеленчуци и печен във фурната.
 Необходими са ни: един цял амур - около 1,5 кг; 3-4 скилидки чесън; 4-5 глави жълт и червен лук, 2-3 моркова (+ 1 бр. пащърнак, но рядко го има, па и е скъп), 1-2 домата; малко мазнина, риган и дивисил, сол и черен пипер. Поне 1 лимон. (Плънката носи и други зеленчуци - зелен грах, царевица, тиквичка и т.н.). Също така и поне чашка бяло вино.

Изпълнението е простичко:
подготвяме си рибочето, ако не е почистено.





Солим го обилно отвътре и отвън и го оставяме в тавата дето ще се пече да си се осолява. В това време си подготвяме плънката - запържваме нарязаните на ситно чесън, лук, моркови, домати, солим и добавяме подправките. Нека да се посгъсти и охлади добре.









 Похладената плънка се напъхва в рибата и се зашива или защипва с дървени шишчета (клечки за зъби) - за предпочитане е зашиването.
 Най-добре става пълненето с ръце...







В тавата се сипват 1 с.л. зехтин и виното (може и бира), слагат се 1-2 ск. чесън за аромат. Рибата се намазва с мазнина или горчица (предпочитам я така) и във фурната на 180 С. Като се зачерви добре, се обръща внимателно и се допича.
Горе долу за 50 -55 мин. е готова.






Сервира се с гарнитура - ориз, домати  и т.н.


Разкош! 

Бая питие си поема сетне, докато се изяде ...