четвъртък, 24 септември 2015 г.

Паниран ватус




Ватус, или Ватос, или Морска лисица. Няма да разказвам за нея, но наистина е невероятен рибок без кости. Изцяло хрущялна риба, дори и хрущялите са невероятно вкусни (който може да ги дъвчи разбира се). 
Много прилича на калкан, дори си има и "копчета" отгоре. В едни по-древни времена се говореше, че по заведенията често я сервират на незапознатите вместо него... С яка печалба, разбира се.
В интерес на истината си я хапваме само няколко пъти годишно - за съжаление. Преди години я "открихме" в един рибен магазин в Созопол и все от там си я купуваме. На друго място не съм я срещал... Затова се зареждаме яко, почива си във фризера и когато ни се прииска хубава рибка без кости, се вади и приготвя по различен начин, но любимият е панирана. В миналите години беше направо евтиния, но тази година ме изненада и с цената си - цели 16 лв/кг за одрана и готова за готвене.

Необходими са: ватус - количество според хората, 1-2 яйца, сол, черен пипер, лимонов сок и царевично брашно за овалване...
Рибата се нарязва порционно.

Леко се осолява, опиперява, капва й се малко лимонов сок и соев сос и престоява час-два в хладилника.

Сетне, леко подсушена, се овалва в царевичното брашно, добре се отапя в разбитото яйце и пак в брашното.
В брашното също се слага малко сол и черен пипер.



Заминава да се пържи в тигана с не много мазнина в компанията на една-две скилидки чесън. Пържи се на умерена температура (6-та степен от 9-т) до зачервяване.










Ами това е! Може да се сервира с доматена салата, с варени картофи или пюре ...


За любителите на рибата е страхотно мезе към питието.

Бързо, лесно и дзверски вкусно!

неделя, 20 септември 2015 г.

Кюфтенца "Чудо" и не само от извара



Изключително прости за приготвяне и страхотно вкусни при хапване и при това ефектни за поднасяне. Поредната вкуснотия след прословутите КЮФТЕТА ОТ ИЗВАРА

Необходими са: 350 гр извара, 150 гр. настъргани кашкавал и сирене поравно; 2 яйца; 2-3 с.л. с връх брашно; 1 ч.л. бакпулвер; черен пипер на вкус. ! ч.л. риган. Могат да се добавят и по малко индийско орехче и кимион или друга любима подправка. Впрочем носят и много магданоз (който обича).


Приготвяне:
Брашното с бакпулвера се смесват и в голяма купа всички продукти се омесват - да стане като твърдо тесто. В зависимост от влажността на изварата може да се наложи да се добави още брашно или яйце, но консистенцията трябва да е на твърдо тесто.
С намазнени ръце се взема парчета и оформят топчета колкото голям орех. Най-добре е да се ползва мерителна лъжичка, за да се получат еднакви.


Получават се около 25 бройки от това количество продукти.

Хубаво е да постоят известно време в хладилника - дори 30-а мин. във фризера ще им се отразят още по- добре.











Пържат се в маслена баня в силно загрято олио като се слагат по няколко.
Момента в който са готови, сами се обръщат и изплуват нагоре.

(Впрочем при пържене в маслена баня на тестени изделия, замесени с бакпулвер, имат свойството сами да се обръщат).





Вадят се върху решетка, покрита с кухненска хартия, която да попие излишната мазнина.











Най-хитрият начин да се сервират самостоятелно е като се набучат по няколко на шишче.



















Дзверска вкуснотия.












Могат да се сервират и като гарнитура към нЕкаква мръФчица.









П.П.  Това е съвсем друга вариация на същите Чудо кюфтенца.

Към сместа е добавен е сварен и намачкан картоф и добавено индийско орехче, както и малко ситно нарязан зелен лук.

Ето и втора дзверска рецепта.!

П.П. по обективни причини има и стари снимки.






Гъши дроб върху канапе от смокини и още нещо

Гъшият дроб е на особена почит в къщи - обичаме да си го хапваме, приготвен по различни начини. 
Това е поредното приготвяне по два нови и различни начина.
Необходими са: 400 грама гъши дроб, разделен на две равни парчета - добре изчистен и измит.
За І-ви вариант: 6 големи смокини, 6 малки парченца синьо сирене, 2 с.л. сусамов тахан, разбъркани с две с.л. мед; сол и черен пипер - на вкус
За ІІ-ри вариант: 3 големи смокини, 4-5 сини сливи (разделени на половинки без костилките), 1 с.л. мед; сол и черен пипер на вкус.
Необходими са ни и саханчета, в които ще се пече тази вкуснотия.
 6-те големи смокини леко се цепват и в цепнатината се напъхва бучката синьо сирене и леко се притиска, за да не се разтваря. Нареждат се в едното саханче.
 Другите смокини се нарязват на по две части и заедно със сините сливи се слагат в другото саханче.
 
Върху смокините със синьо сирене се слага по една лъжичка от смесения с меда тахан, а в другото саханче - плодовете само се заливат с лъжицата мед.


Парчетата дроб се осоляват, опиперяват се поставят върху така подготвените плодове.
И заминават на доста топло - 200С във фурната за около 20-25 мин.
Зависи от фурната - колкото горната част на дроба да се зачерви.





Ароматът на смокини, тахан, мед и дроб е неустоим, а саханчето е напълнено с неустоим сос.








От другото саханче се носи направо вълшебен аромат на смокини, сини сливи и ....
 Май трябва да спра до тук, защото останалото не може да се пресъздаде с думи...
 Дзверски вкусно и си върви с хубавото питие. (въпреки нефототеничния вид).






П.П. Цената не е толкова висока - общо излиза 12 лв, достатъчно е за 3-4 човека да похапнат (не е за наяждане) и не е всеки ден.


Показвам само минутки след сервирането.















А такива като мен направо окепезиха вкусното ястие със салата.