понеделник, 28 септември 2015 г.

Риба тон (тунаки) на грил




Уникален и дзверски вкусен рибок!
Когато видях на рибния щанд тези рибочета с надпис "Риба ТОН" първоначално изпаднах в пълно недоумение. Винаги съм свързвал рибата ТОН с едни огромни риби и адски скъпи филета. Дори и в момента имаше филе от риба тон на 42 лв/кг, а тази беше на скромната цена-12 лв за кг.
Не се стърпях и купих 4 рибки, които излязоха 1,7 кг, т.е. всяка малко повече от 400 грама.
На външен вид си е направо рибата тон, но в страхотно умален вариант. Продавачката не можа да ми обясни каквото и да е за рибочето, но вездесъщия Гугльо установи, че това е риба, известна край Гърция и по Средиземно море с името тунаки (тонаки), т.е. пак риба тон.

Позачудих се как да я приготвя и реших, че ще процедирам като с филе от риба тон.


С ножа за филетиране от рибата се правят две филета като се започва от опашката към главата. При филетирането се изрязват и гръдните кости. Точно по средата остават едни дълги костици, които много лесно се вадят с ръка или с пинсета.








Филетата се осоляват от двете страни, обилно поливат с лимонов сок и малко зехтин.
Нека де си починат за 20-а минути.










 И заминават върху силно загрятия грил тиган. Може на скара, може и на плоча ...
  Пекат се буквално за по няколко минутки - не повече от по 3 мин. Почне ли да побелява от страни и се обръща.
   Буквално както и филето от риба тон.









Сервира се обилно поръсена с лимонов сок и гарнитура по желание.

По нищо не отстъпва от големите и скъпи филета тон. Дори и ми се стори още по-вкусна.







П.П. Отделно взех и няколко рибки, които в момента се мариноват и в зависимост от резултата ще споделя.

Маринована риба тон (тунаки)



При покупката на тази риба тон споменах, че купих повечко с идеята да направя и мариновано рибоче за мезенце към питието.
 Отделих три рибока по 400 грама, които почистих, изрязох перки и глави. Освен рибките са необходими около 300 грама едра морска сол, олио и зехтин, червен лук, черен пипер на зърна, бахар на зърна, оцет или лимонов сок.
 Приготвянето не е трудоемко, но изисква време:
Почистените риби се изкисват в оцет за поне 20-а минути (рибата тон е топлокръвна риба, затова и месото е тъмно, твърдо и пак заради кръвта се налага това изкисване). След това, леко подсушени се прехвърлят в съдина, на дъното на която е сложена солта и от горе също се засипват със сол.
Така престояват в хладилника поне 36 часа като поне един два пъти се обръщат.


 След този престой на хладно, рибките се почистват от солта, измиват внимателно и слагат в съд с вода за поне 1 час или 1,5 часа като водата се сменя на два-три пъти. Така рибата се пообезсолява. Колко време ще постои е въпрос на вкус и възприятие на соленото.
 След това отново се поставя в оцет или в последната вода може да се добави малко оцет (2-3 с.л.).





След тази процедура, добре подсушената с кухненска хартия риба с остър нож се нарязва на парчета и обезкостява.









 
  В бурканче се слагат зърна черен пипер, бахар, нарязан чесън и червен лук, нареждат се парчета риба, пак същото, капва се 1 ч.л. лимонов сок и се залива с олио. 
 Затваря се и заминава в хладилника за 2-3 дни.
 След два три дни е готова за хапване.


С другата рибка се процедира по същия начин, но в буркана се слагат само зърна черен пипер и бахар и се залива със зехтин.
 (В интерес на истината сложих и малко чили за пикантерия).
 Нека да си постои така в буркана също 2-3 дни и е готова за хапване.






П.П. третата рибка заради експеримента замина за сушене - първо малко на терасата, за през нощта и сетне в хладилника.


Ето я и нея - след 24 часа на вятър на терасата и една нощ в хладилника.















и ... рязната ....
















само снимка - без коментар - не може да предаде вкуса













Стана невероятна вкуснотия... 
и невероятно мезе към питиетата!




събота, 26 септември 2015 г.

Сладки палачинки с банан

Съботната сутрин е отредена за палачинките, катмите и подобни .... В общи линии рядко правя едни и същи палачинки, всеки път се различават по нещо си ... Този път разнообразието бе в банана...
Всеки си има изпитана рецепта за палачинки, но все пак да споделя:

Необходими са ни 2 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол и приблизително 1 ч.ч. пресято брашно, 1 -2 с.л. зехтин и един банан.

Бананът се обелва, нарязва на парчета и пасира заедно с малко мляко, за да стане кашичка. Белтъците на яйцата се отделят и разбиват с малко сол на твърда пяна (това, когато има повече време). Жълтъците на яйцата се смесват с останалото мляко, банановата каша, захарта и зехтина и в тях се сипва брашното като се бърка с телена бъркалка. Трябва да стане като боза. Внимателно се добавят и белтъците и се разбърква леко. Готовата смес се оставя да си почине 20-30 минути и се пристъпва към печене ....

П.П. Правих ги и във вариант с по-меки банани, които се намачкват с вилица и така остават парченца от банана.
В този вариант ми харесаха повече.

Тези бананови палачинки си подхождат най-вече със сладко. Със сирене и други солени неща ? - ами зависи от вкуса!