сряда, 7 октомври 2015 г.

Крем супа от тиква със синьо сирене



 При толкова много тикви просто си е грехота да се пропусне направата поне веднъж на крем супа от тиква.
 Тиквата има и това свойство да е еднакво вкусна както сладка, така и солена.
Продукти: за 4 порции
0,600 гр. обелена и нарязана на парчета тиква; 1 главичка почистен и нарязан лук, 1-2 ск. чесън; 1 с.л. масло и 1-2 с.л. зехтин. По желание и един морков, обелен и нарязан. Сол и черен пипер на вкус.
 За поръсване: 50-60 грама синьо сирене (ако няма - каквото има); кедрови ядки (просто в къщи открих мъничко и ги сложих, та затова ги споменавам); или крутони.


Приготвянето: от просто по просто. В тенджерата се загрява зехтина и последователно се запържват чесъна лука, тиквата и моркова. Залива се с около 1 - 1,2 л вода и се вари на умерен огън (6-та степен от 9) около 40 минути. С пасатора се пасира, както си е в тенджерата, овкусява се със солта и черния пипер, добавя се и маслото и като се разбква се вари още 4-5 минути.
При сервирането отгоре се наръсва с настърганото сирене и ядките, или с овкусени крутони, или просто така - с бучка масло и нарязан на ситно магданоз, или пък с лъжица сметана, гъсто кисело мляко. Кой както си я хареса....

 Ястие, което излиза стотинки и е дзверски вкусно.

вторник, 6 октомври 2015 г.

Кактусова смокиня и гъши дроб


Попаднах на този екзотичен плод съвсем случайно.


Хареса ми на външен вид и като име - кактусова смокиня.
Позачудих му се, че взех и купих.

Ами сега ? Как да го оползотворя или да го изядем.
Чичко Гугльо ме препрати ей тука във Фрамар.бг  и бях очарован от прочетеното. Който иска, може да прочете.
Плодът се бели с остро ножче - тъничко и остава сърцевината, леко лепкава и уханна.
 Веднага биде нарязан и опитан. Многооу вкусен. Само дето има едни ситни семчици (няколко са) - та внимание за зъбките!
  

 С върха на ножа, семчиците търпеливо ги издълбах. Вижда се на снимката.
 Така отстраних проблема с тях.










  Жълти, червени и зелени. Цяла палитра от цветове и вкусове.

 Е, като е екзотичен плод, защото пък да не го приготвя с ... Гъши дроб. С нищо друго, разбира се.
  Нарязват си три плода на кръгчета (семчиците се чистят по желание). Парчето гъши дроб - 200 грама, се нарязва на филийки.
 На дъното на саханчето се слагат ред резени кактусова смокиня, нареждат се парчетата дроб, лек со соли - просто идея сол, отгоре пак ред резени плод и за завършек тънички резенчета твърдо сирене (гауда и т.н.). Единият ред е със зелени, най-горният - с червени..( просто за красота).

Пече се на 200 С в загрята фурна за 10-а, максимум 15 минути.

 Няма да описвам вкус и аромати. Дзверска вкуснотия. Върви си добре с бърбъна ми.


За двама човека е напълно предостатъчно.
Аха цената: 5 лв за дроба и 1,20 лв за три броя кактусови смокини.

неделя, 4 октомври 2015 г.

Неделни бухти или бухтите на Баба

  

  Не съм и помислял да правя публикация за бухтите. Както и не мислех да правя за палачинките. Все ми се е струвало, че това са неща, които всеки ги знае и може ... Обаче след палачинките с банан  дойде ред и на най-обикновените бухти. 
  Отраснал съм с Бабините бухти, сетне като студент съм ги пържил, а виж за Чедата нямам спомен да сме ги правили. Сигурно, но по-рядко.И когато малкото Чедо поиска за закуска бухти, защото не можела да ги направи, се изненадах...
  Винаги съм ги правил на око - яйца, кисело мляко, брашно (сода или бакпулвер), гребеш с лъжицата и пържиш в много олио. Това като базова рецепта, а за разнообразие - най-различни неща за плънки: натрошено сирене, настърган кашкавал, настъргани ябълки и какво ли не още. Баба и тя така ги правеше : сипваше в купата брашно, чукваше яйцата, разбъркваше и слагаше кисело мляко докато стане почти гъста каша или меко тесто (такова че като гребнеш с лъжицата малко трудно да се свлича в тигана). Май и на мене ми е трудно да го обясня.
 За това и премерих точно количествата с ч.ч. - 1 ч.ч.= 250 мл

Продукти:
 3 големи яйца или 4 яйца, ако са по-малки
 1 ч.л. сол
 1 равна с.л. захар
 1/2 ч.л. бакпулвер (или сода бикарбонат)
 1 ч.ч. брашно
 1/2 ч.ч. кисело мляко
 1/2 с.л. олио
 олио за пържене (поне да покрива 1,5 - 2 см от дъното на тигана). Ползвам касерола с малък диаметър и с по-малко олио се пълни повече, но пък поема по-малко бройки.

 Приготвяне:
 Брашното се изсипва в голяма купа, добавят се бакпулвера, солта и захарта. Разбърква се.
 В отделен съд яйцата се чупят едно по едно и се прехвърлят в голямата купа. Леко се разбърква и се слагат киселото мляко и олиото. 
 Бърка се с лъжица.
 Трябва да стане гъсто и лепкаво.
 Оставя се да си почине поне 20-а минутки.
 В това време мазнината се загрява и силата на котлона се намалява (от 9 на 6-та степен, или от 6-та на 4-та). Така ще се изпържат и от вътре по-добре.
 Със суха и топната в олио лъжица се гребва от сместа и се пуща в загрятото олио. Красота - нито едно с едно си приличат - всяко си заема негова форма.

 Пържи се до зачервяване и с решетъчна лъжица се обръщат.
Важно е при пърженето да не пробождат.
 Ако олиото е повече, дори правят опити сами да се обърщат. Могат да се слагат върху скара с кухненска хартия, но не поемат толкова мазнина.








Формите им са странни и всяка бухта е уникална сама по себе си.


Могат да се сервират  поръсени с пудра захар, отделно със сирене или сладко и т.н.










 От посоченото количество продукти излизат ей толкова бухти - достатъчни за закуска за четирима човека.








П.П. Това е базовата рецепта за неделни бухти или за Бабините бухти,









поднесени обилно поръсени с пудра захар и сладко.









 В годините се появиха разни "изхитрявания" -   тестото се разделя на две или три части.
Натрошава се сирене и се слага в тестото. Стават превъзходни сиренки. Колкото повече сирене, толкова по-добре.
Настъргва се кашкавал или се смесва с натрошено сирене.
Настъргват се ябълки, изцеждат се и се слагат в тестото. Правено е и с круши.  И с намачкан банан.
Една от големите вкуснотии е със сирене, ситно нарязан мек колбас (от типа на хамбургски, камчия и т.н.), кашкавал и ситно нарязана кисела краставичка.
Всичко това е въпрос на настроение или какво ти се иска за закуска.



Ето в тази се вижда бучиците сирене ....

Дзверска вкуснотия и незаменима неделна закуска - не само деца или млади, ами и за такива като нас.




П.П.
Когато са по-малки и кръгли и се пържат в повечко мазнинка, се обръщат сами вътре в касеролата.

Затова могат да се нарекат и "самобръщащи " се бухти.