неделя, 11 октомври 2015 г.

Пъстърва на скара

Какво толкова - риба на скара!

 Да ама не! Оказва се, че има някои тънкости при печенето на риба на скара, които затрудняват доста хора и накратко ще споделя начина, който е еднакъв за печенето на болшинството риби.

 Продукти: по една рибка на човек; сол, идея черен пипер; лимонов сок; мазнина (олио или зехтин) за намазване.
 За сервирането: варени или пържени картофи или домати и задължително резенчета лимон.

 Приготвянето: Рибата се почиства и измива добре. Подсушава се отвън и от вътре с кухненска хартия. Отвън се осолява добре с ръка, а вътре съвсем лекичко. Поръсва се с лимонов сок и завита с домакинско фолио се оставя в хладилника. Колкото повече престои, толкова по-добре (но и 2 часа са й достатъчни, ако се бърза с печенето).

 Скарата се нагрява максимално, намазва се с олио.
 Всяка рибка се намазва отвън с олио - може с четка, може и с ръка и се слагат върху скарата леко напречно.

  По желание в коремчето може да се сложат резенчета домат или лимон. Пече се около 7-9 минути (все пак зависи и от силата на скарата) и лекичко се повдига - ако сама си се отлепва, значи е готова и се обръща на другата страна.
 В процеса на печенето е желателно поне един - два пъти да се намаже с мазнина.
 По желание може за по две три минути да се обръща и напречно на обратно, за да се получи "решетка" от скарата върху кожата на рибата.
 Ръси се с черен пипер преди да се сервира - вече в чинията.

 Не препоръчвам предварително рибата да се овкусява с каквото и да е друго, освен сол, защото така при печенето се запазва вкуса на самата риба. За да стане вкусна, тънкостта е предварителното хубаво осоляване, омазняване преди печеното и в процеса на самото печене - поливането й.
 Някои считат като хитринка - разтварянето на 1 ч.л. лимонтозу в чашка вода и мазането с четка по време на печенето. Дава ефект при шишчета или пържоли, но при рибките го намирам за излишно и затова не го практикувам.

събота, 10 октомври 2015 г.

Зеленчукова мусака с кайма

Поредното лесно и бързо ястие със зеленчуци.

 

 Продукти: 1 голям или два по-малки патладжана; 1 голяма или 2 по-малки тиквички, 2-3 моркова; 1 -2 глави лук, 5-6 ск. чесън; около 250 гр. гъби, 1 к.ч. ориз, около 0,4-0,5 кг кайма;1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. риган и сол и черен пипер на вкус; 4-5 с.л. мазнина (олио или зехтин).
 За заливката: 1 кофичка кисело мляко, 3 яйца, 1/2 ч.л. сол и черен пипер; 2 с.л. с връх брашно и 1/2 ч.л. бакпулвер или сода.


 Приготвяне: Всички зеленчуци се измиват и нарязват на кубчета. В голям тиган (уок) се загрява мазнината и последователно се слагат чесъна, лука, след тях каймата (размита с малко вода - така не става на бучки), червения пипер, морковите, тиквичките, патладжана. На края се слага и ориза като се доливат 2-3 к.ч. вода или бульон и намален котлон се доварява до полуготвост.
Цялата смес се прехвърля в тавичка и се пече във фурната на 180 С около 30-а минути.
В това време се смесват продуктите за заливката и с нея се залива мусаката.


 Пече се още 15-а минути - до хубавото зачервяване на коричката.

 Много вкусна и лека мусака, все още подходяща при наличието на всички зеленчуци на пазара. 
 Може да се поднесе с малко кисело мляко отстрани в чинията.

четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Карфиол кюфтета с извара

Поредните дзверски вкусни кюфтета след КЮФТЕТАТА ОТ ИЗАВАРА,и кюфтенцата "ЧУДО" този път от карфиол и извара.


 Продукти
350 грама суха извара (в моя случай домашна)
300 грама сварен в леко подсолена вода карфиол (или посолен и сварен на пара)
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
2-3 с.л. царевично брашно за добавяне и още толкова за овалване
черен пипер на вкус и сол при необходимост; 
1-2 ск. чесън - обелен и пресован
подправки - по малко мащерка и риган (по 1/2 ч.л.); 1/4 ч.л. индийско орехче
(не са задължителни - може да се сложи всякаква любима подправка)

 Приготвяне:
От просто по просто:
Свареният карфиол се оцежда и се слага в голяма купа, намачква се с уреда за пресоване на картофи или с вилица (нека останат парченца), добавят се изварата, яйцето и царевичното брашно, смесено с бакпулвера, както и подправките. (Добавих и по 1/2 ч.л. смлян кимион и розмарин). Всичко се омесва. Трябва да се получи гъста смес, която лесно да се оформя на кюфтета с намазнени ръце. При необходимост може да се добави още малко царевично брашно.

 Оформените кюфтенца се овалват в царевично брашно и слагат върху домакинска хартия - лека да поеме влагата от тях.

Пържи се в силно загрята мазнина, като след загряването се намалява с 1/3 (от 9-та на 6-та степен). В името на експеримента няколко изпържих заедно с кюфтетата от телешко, а останалите - в нова мазнина.

Пържат се до хубаво зачервяване.
На снимката добре се вижда кои са пържени с кюфтета, и кои самостоятелно.
Признавам си, без бой, че тези с кюфтета бяха по-вкусни.

Дзверска вкуснотия.
Страхотни кюфтета. От това количество излизат 12-13 кюфтета в зависимост от размера и за цена няма да говоря - просто е без пари - около 2,50 лв - по 0,20 лв на кюфте, а могат четирима човека да хапнат страшно добре.
 И при това страхотно диетично. 
 Върви си с питието и салатката. Може и с майонезено-чесново сосче.