петък, 16 октомври 2015 г.

Крехки пилешки крилца на грил тиган

Надали има някой готвещ, който да не е правил пилешки крилца, че даже и на грил тиган. Вероятно и всеки си има е любим начин на овкусяване, но въпреки това ще споделя моя начин на направия, тъй като резултатът е фантастичен - изключително крехки и вкусни крилца, печени на грил тиган. Това си е направо в категорията - полезни съвети или хитринки в кухнята.

 Продукти: пилешки крилца с разчет 3-4 броя на човек. Е има и такива дето биха изяли 2, а други 5, че и повече... 
 Поради тази причина винаги ги купувам на бройка, а не на кг.
 Подправки: е тук вече става сложно, може само сол, черен и червен пипер и малко олио или зехтин за намазване.
 Може и като мене - с една смеска от подправки, която ползвам за печени меса. 
 В едно бурканче съм смесил по една чаена лъжичка черен пипер, кимион, риган, чесън на прах и сушен лук, по 1/2 ч.л. индийско орехче и млян розмарин; и толкова лимонтозу; 1 с.л. кафява захар и 2 с.л. червен пипер.  Лютивото и горчицата добавям допълнително.

 Приготвянето буквално няма какво да го описвам. На крилцата се изрязва крайната фаланга, а в сгъвката се прерязва почти докрай или се счупва ставата, за да си стои изправено. Слагат се в един найлонов плик и поръсват с подправките.  Личва им се малко мазнина (олио, зехтин), торбата се разтръсква добре и прибира в хладилника. За няколко часа.
 Пекат се на първоначално силно загрят грил тиган за 4-5 минути от всяка страна. Сетне се намаля силата на котлона на половина и идва момента на истината: Заливат се останките от маринатата в плика и с 3/4 ч.ч. бяло вино, бира, кока кола или просто водичка. Покриват се с капак и се оставят така почти до извиране на течността. Може и  да не се чака извирането на всичката течност - тогава ще се сервират със сос.

 В резултат - невероятно крехки и дзверски вкусни пилешки крилца.
 При цена около 3,5 лв на пилешките крилца изобщо не коментирам цената за една вечеря или обяд за семейството.
 Впрочем, стават толкова вкусни, че дори и гости могат да се посрещнат. Важно е и питието да е добро.

сряда, 14 октомври 2015 г.

Рулца с филе от сом и хамон

 Отдавна не ми беше попадало филе от сом. И то не от огромен, а от тези малките - по 1,5-2 кг. То е особено вкусно.
 Сомът го предпочитам пържен и обикновено правя филето по същият начин или пък панирано.Този път реших да го направя малко по-различно.

Продукти: за  двама човека: две филета от сом - общо 500 гр., четири резена хамон серано (може и пушен бекон, шунка или друг подходящ колбас); 30-40 грама твърдо жълто сирене, нарязано на малки парченца; сол и черен пипер на вкус. Е и една чашка хубаво бяло вино.

 Приготвяне: много простичко и лесно, макар че на пръв поглед изглежда не съвсем така.

С остър нож за филетиране, всяко филе се разрязва на две по дължина и се овкусява с много малко сол и черен пипер на вкус.


 Отгоре на всяко филе се слага парче от хамона и по няколко резенчета сирене.

 Всяко филе се навива на стегнато руло и се защипва с клечка за зъби.
 В силно загрят тиган с незалепващо покритие филенцата се запичат до побеляване на месото - буквално за 2-3 минути.
 Сипва се виното и титана се прехвърля в загрятата на 200 С фурна. Стигат му точно 10 минути. Желателно е тиганът да може да се ползва и във фурната. Ако няма - прехвърлят се в тавичка и се сипва виното.
 След 10-те минути, рулцата са готови. Прехвърлят се в друга чиния, а тиганът с останалата течност се връща на котлона. Размива се една ч.л. царевично нишесте с малко вода и в тигана, колкото леко да се редуцира. Със соса се заливат рулцата и сервират. Към соса може да се добави и нещо по-ей така - например пикантно чили сос.
(затова този червение).
Цената си е скромна: 1 кг филе от сом струва 12,00 лв, за колбаса, сиренето и виното - около  2,00 лв. Общо за 8,00 лв хубаво хапване за двама човека. 

П.П. Ако се направи обратно като се завие хамона да остане от външната страна, ще стане по-ефектно.

понеделник, 12 октомври 2015 г.

Кулички от патладжан, тиквички, кайма



Поредното лесно, вкусно и ефектно ястие.
Продукти: За 4 порции
2 средни патладжана
2 средни тиквички
1 зелена или червена чушка
0,4 - 0,5 кг предварително овкусена кайма 
чери домати - около 12 броя и толкова клечки за зъби
малко мазнина и, сол и черен пипер

Приготвяне:
Без да се белят, патладжаните и тиквичките се нарязват на кръгчета, а чушката нарязва на парчета. Както са в купата, се осоляват и леко опиперяват. Може да им се капне и малко мазнинка. За основа едно патладжанено кръгче, отгоре тънък пласт кайма да го покрие, тиквичка, пак кайма, чушка и кайма, патладжан и кайма  на топче. На върха се слага чери доматче и цялата тази конструкция се пробожда с клечка за зъби. Нареждането зависи от размерите на кръгчета.

 Нареждат се в леко намаслена тавичка. По желание тук таме може да се нахвърлят 2-3 скилидки чесън, нарязани на тънки ивици и да се ръсне малко риган.
 Пече се на 180 С около 40 минути - до готовност. Малко ги изпуснах, но и това се случва.
 Към края на печенето могат да се поръсят с малко настърган кашкавал... Изобщо въпрос на въображение.
 Могат да се поднесат с някакво сосче - майонеза с кисело мляко и т.н.