събота, 17 октомври 2015 г.

Задушени картофки

Доста често я правя тази в мултиварката и затова ще споделя рецептата. Тя е направо за мързеливци ...

1 кг картофи се обелват и почистват.
2 с.л. зехтин (или 1 с.л. и малко масло), сол, черен пипер и подправки на вкус (аз слагам по малко чубрица, индийско орехче и риган).

Уредчето се включва на режим пържене и го нагласям на режим "пържене" 20 мин. След 2-3 минути слагам зехтина, след още две - картофите. Разбърквам ги....затварям капака  и ги оставям за 3-4 минути. Пак разбърквам. Някъде към 15 мин. изключвам програмата "пържене" и превключвам на режим  "подгряване". Отварям капака, слагам подправките, разбърквам и "забравям" ... за около 30-а мин. Е, един два пъти се разбъркват...
Стават страхотни - хем първоначално леко запържени, сетне много добре задушени ... Невероятно апетитни ...

 

петък, 16 октомври 2015 г.

Крехки пилешки крилца на грил тиган

Надали има някой готвещ, който да не е правил пилешки крилца, че даже и на грил тиган. Вероятно и всеки си има е любим начин на овкусяване, но въпреки това ще споделя моя начин на направия, тъй като резултатът е фантастичен - изключително крехки и вкусни крилца, печени на грил тиган. Това си е направо в категорията - полезни съвети или хитринки в кухнята.

 Продукти: пилешки крилца с разчет 3-4 броя на човек. Е има и такива дето биха изяли 2, а други 5, че и повече... 
 Поради тази причина винаги ги купувам на бройка, а не на кг.
 Подправки: е тук вече става сложно, може само сол, черен и червен пипер и малко олио или зехтин за намазване.
 Може и като мене - с една смеска от подправки, която ползвам за печени меса. 
 В едно бурканче съм смесил по една чаена лъжичка черен пипер, кимион, риган, чесън на прах и сушен лук, по 1/2 ч.л. индийско орехче и млян розмарин; и толкова лимонтозу; 1 с.л. кафява захар и 2 с.л. червен пипер.  Лютивото и горчицата добавям допълнително.

 Приготвянето буквално няма какво да го описвам. На крилцата се изрязва крайната фаланга, а в сгъвката се прерязва почти докрай или се счупва ставата, за да си стои изправено. Слагат се в един найлонов плик и поръсват с подправките.  Личва им се малко мазнина (олио, зехтин), торбата се разтръсква добре и прибира в хладилника. За няколко часа.
 Пекат се на първоначално силно загрят грил тиган за 4-5 минути от всяка страна. Сетне се намаля силата на котлона на половина и идва момента на истината: Заливат се останките от маринатата в плика и с 3/4 ч.ч. бяло вино, бира, кока кола или просто водичка. Покриват се с капак и се оставят така почти до извиране на течността. Може и  да не се чака извирането на всичката течност - тогава ще се сервират със сос.

 В резултат - невероятно крехки и дзверски вкусни пилешки крилца.
 При цена около 3,5 лв на пилешките крилца изобщо не коментирам цената за една вечеря или обяд за семейството.
 Впрочем, стават толкова вкусни, че дори и гости могат да се посрещнат. Важно е и питието да е добро.

сряда, 14 октомври 2015 г.

Рулца с филе от сом и хамон

 Отдавна не ми беше попадало филе от сом. И то не от огромен, а от тези малките - по 1,5-2 кг. То е особено вкусно.
 Сомът го предпочитам пържен и обикновено правя филето по същият начин или пък панирано.Този път реших да го направя малко по-различно.

Продукти: за  двама човека: две филета от сом - общо 500 гр., четири резена хамон серано (може и пушен бекон, шунка или друг подходящ колбас); 30-40 грама твърдо жълто сирене, нарязано на малки парченца; сол и черен пипер на вкус. Е и една чашка хубаво бяло вино.

 Приготвяне: много простичко и лесно, макар че на пръв поглед изглежда не съвсем така.

С остър нож за филетиране, всяко филе се разрязва на две по дължина и се овкусява с много малко сол и черен пипер на вкус.


 Отгоре на всяко филе се слага парче от хамона и по няколко резенчета сирене.

 Всяко филе се навива на стегнато руло и се защипва с клечка за зъби.
 В силно загрят тиган с незалепващо покритие филенцата се запичат до побеляване на месото - буквално за 2-3 минути.
 Сипва се виното и титана се прехвърля в загрятата на 200 С фурна. Стигат му точно 10 минути. Желателно е тиганът да може да се ползва и във фурната. Ако няма - прехвърлят се в тавичка и се сипва виното.
 След 10-те минути, рулцата са готови. Прехвърлят се в друга чиния, а тиганът с останалата течност се връща на котлона. Размива се една ч.л. царевично нишесте с малко вода и в тигана, колкото леко да се редуцира. Със соса се заливат рулцата и сервират. Към соса може да се добави и нещо по-ей така - например пикантно чили сос.
(затова този червение).
Цената си е скромна: 1 кг филе от сом струва 12,00 лв, за колбаса, сиренето и виното - около  2,00 лв. Общо за 8,00 лв хубаво хапване за двама човека. 

П.П. Ако се направи обратно като се завие хамона да остане от външната страна, ще стане по-ефектно.