понеделник, 19 октомври 2015 г.

малки ПИТКИ ЦВЕТЕ




Докато правех едно тесто за пица, реших да променя малко нещата и в хода на направията, се получи нещо съвсем различно.
Та тогава и направих тези питки - цвете (първоначалната ми идея за нещо като пълнена пица, но се отказах).

За тестото:

2 яйца (единият жълтък се запазва за намазване)
1 ч.ч. зехтин
1 ч.ч. прясно топло мляко
3,5-4 ч.ч. брашно пресято
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар

За пълнежа:

1 ч.ч. сирене натрошено с вилицата
зелената част на 1/2 връзка пресен лук, нарязана на ситно
1 щипка черен пипер


Приготвяне

Смесват се поотделно сухите съставки, както и течните. В сухите се прави кладенче  и се наливат бавно течните и се омесва меко еластично тесто.
Покрива се с фолио и се оставя на топло да втасва, докато удвои обема си.

След това съвсем леко се премесва и от тестото се откъсват топчета с големина на яйце.
Всяко топче се разточва с големината на чинийка за чай, слагат му се една, една и половина с.л. от смесеното сирене със зеления лук и краищата се завиват, за да стане пак на топче, което се обръща с шева надолу и сплесква с ръце като плоска питка.

От този момент продължавам направо в тавата - върху хартията за печене. Сплесканата питка се разрязва на един пръст от центъра до края - да се получат примерно осем парчета, които се обръщат настрани и притискат с ръка.
Намазват се яйце, покриват и оставят отново да втасват.

Фурната се загрява на 180 С, отново се намазват с яйцето и се пекат до зачервяване.

Може да се поръсят със сусам, мак или други подобни - въпрос на вкус.

 Резултатът е изненадващ - пухкави и дълго време се запазват мекички.
Със самото тесто се работи много лесно.


ТОНИЧКИ



Бях се юрнал да правя за щерката прословутите поповерси ... И като ми изпищя, че не искала да има прясно мляко, направо се видях в чудо...
Та взех, че адаптирах рецептата и я сведох до следното:

2 яйца, по 1 ч.ч. брашно и марна вода, по 1 ч.л. сол и захар.

Леко разбиване, колкото да се смесят

Фурната се загрява на 250 С заедно с формите за мъфини.
Когато формите хубаво са загряли, се вадят, омазняват се и до 1/2 се налива от сместта.

пекат се около 20-25 минути и става нещо невероятно.
Кръстих ги Тонички



неделя, 18 октомври 2015 г.

Картофи "Цвети" или спасително хапване

Както винаги в последно време и това ястие може да влезе в графата домашни хитринки, което се приготвя бързо и си е направо спасително ястие, когато няма време.


Продукти: големи варени картофи с разчет по 1,5 картофа на човек; 2-3 скилидки чесън; бучка масло; нарязан колбас на резени; моцарела - резенчета - двойно повече от броя на картофите; опционално и 50-70 грама настърган кашкавал.

Приготвяне: картофите се свалят в леко подсолена вода с 1-2 скилидки чесън, обелват се и разрязват по половинки.От закръгленият край може леко да се резне парченце, за да стоят "кротко" в тавата.

Слагат се в намазнена тавичка, отгоре се слага бучица масло, резенче чесън и нарязания колбас.
Върху всеки картоф се слага резенче моцарела, могат де се наръсят и с настърган кашкавал.
Пекат се в загрята на 200С фурна до разтапяне и зачервяване на сиренето.

П.П. Моцарелата може да се замени с резенче топено сирене и да се настърже пак кашкавал.
 Идеята я заимствах от една позната - Цвети, която готви превъзходно и затова стана картофи "Цвети".
 Направо си е спасително ястие - засищащо и вкусно. Бързо и лесно. Може да се приготви с всякакъв колбас и сирене, важното е да има варени картофи.
 Носи и всякакви любими подправки. 

П.П. Може да се приготви вместо с картофи с някакъв друг зеленчук - резени тиквичка и т.н.