понеделник, 19 октомври 2015 г.

Една приятелка от един форум пусна една публикация със заглавие "Прощално" и то наистина се оказа прощално, но с форума.
Оказа се, че там съм публикувал доста интересни рецепти, макар и епизодично и които бих искал да бъдат в моя блог.
Възнамерявам в близките дни, всички да ги прехвърля в блога си, колкото и да е трудоемко това за мене ...
Така че никой да не се чуди нито на снимките, нито на другото име, нито на начина, по който са поднесени.
Всички пренесени публикации ще бъдат с етикет "Вкусната бърлога на Дзвера"
 
Ще опитам да го направя най-бързо, макар че в този момент изобщо нямам време. 
И първата тях .....

ОСНОВНО ТЕСТО за пай



Да споделя едно тесто за пай, което най-често ползувам, защото е страшно лесно и много лесно се помни - дори не ти трябва рецепта. Казвам му 1-2-3 (макар че вярното е 1-1-2-3), т.е.

едно яйце, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. масло (или по 1 ч.ч. масло и олио) и 3 ч.ч. пресято брашно.
за подобряване на вкуса - настъргана лимонова кора и една ванилия.

Ами това е ... И в тази последователност се разбърква и омесва.
Винаги точен и верен резултат...

малки ПИТКИ ЦВЕТЕ




Докато правех едно тесто за пица, реших да променя малко нещата и в хода на направията, се получи нещо съвсем различно.
Та тогава и направих тези питки - цвете (първоначалната ми идея за нещо като пълнена пица, но се отказах).

За тестото:

2 яйца (единият жълтък се запазва за намазване)
1 ч.ч. зехтин
1 ч.ч. прясно топло мляко
3,5-4 ч.ч. брашно пресято
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар

За пълнежа:

1 ч.ч. сирене натрошено с вилицата
зелената част на 1/2 връзка пресен лук, нарязана на ситно
1 щипка черен пипер


Приготвяне

Смесват се поотделно сухите съставки, както и течните. В сухите се прави кладенче  и се наливат бавно течните и се омесва меко еластично тесто.
Покрива се с фолио и се оставя на топло да втасва, докато удвои обема си.

След това съвсем леко се премесва и от тестото се откъсват топчета с големина на яйце.
Всяко топче се разточва с големината на чинийка за чай, слагат му се една, една и половина с.л. от смесеното сирене със зеления лук и краищата се завиват, за да стане пак на топче, което се обръща с шева надолу и сплесква с ръце като плоска питка.

От този момент продължавам направо в тавата - върху хартията за печене. Сплесканата питка се разрязва на един пръст от центъра до края - да се получат примерно осем парчета, които се обръщат настрани и притискат с ръка.
Намазват се яйце, покриват и оставят отново да втасват.

Фурната се загрява на 180 С, отново се намазват с яйцето и се пекат до зачервяване.

Може да се поръсят със сусам, мак или други подобни - въпрос на вкус.

 Резултатът е изненадващ - пухкави и дълго време се запазват мекички.
Със самото тесто се работи много лесно.