вторник, 3 ноември 2015 г.

КЮФТЕТА В ЧУШКА на фурна




Имах идеята да правя едно чудо с кълцано месо и се бях подготвил със свински бут и телешко. Имах и едни червени чушки ..., та в общи линии се бях насочил да правя пълнени чушки с кълцано месо и ориз на фурна, но ми се стори малко "тривиално", а си бях накълцал мръвките ... Почна едно любимо предаване и реших да съкратя времето за готвене и се роди това ти ми мързеливо чудо ... още повече, че си го правих пред ТВ-то и то с чашката бърбън в близост

Продукти:
около 1 кг кълцано на ситно месо (смес свинско и телешко почти поравно), но може и с обикновена кайма.
5-6 червени капии (и една зелена)
(едната червена и зелената, почистени и нарязани на ситно)
1 лютива чушка (може да се замени с готово чили), почистена от семките и нарязана на ситно
1 глава лук, нарязан на ситно
4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно
сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. млян кимион; 1 ч.л. червен пипер; риган.
(подправките са въпрос на вкус)
около 150 мл бира
10-а пъдпъдъчи яйца

Приготвяне:

Всички продукти (разбира се без целите чушки и пъдпъдъчите яйца) се омесват добре и става една страхотна кайма (аз задължително й слагам една супена лъжица кисело мляко със загасена с оцет сода). Оставя да се да почине малко.
Чушките се разрязват по дължина и почистват от семенлъците, като се стремим да остане цяла половинка (като лодка).
Всяка половинка се пълни с кайма, като по средата се прави нещо като кладенче с пръсти (за да може после да се сложи яйцето).
Подреждат се в намаследа тавичка и се пекат на загрята фурна на около 200 С - за около 20-а мин.
Сетне се вадят - във всяка от вдлъбнатините се чуква по едно яйчице и се допича ...
Става много бързо, много вкусно .... дори е по-удачно от кюфтета на фурна ...
Може да се сервира с каквото си искаш, но най-подходящо е с печени зеленчуци, но може и с пресни ... или с картофено пюре и т.н.
Абе, живи си кюфтаци, но опечени в чушка ... ;D 


"Родопски сиреник"

В същия тефтер след записаното за "Родопската пържола в саханче" от Момчилград открих и този запис "Родопски сиреник", който очевидно съм опитал, харесал ми е и съм си го записал, както са ми го казали. А дали наистина е Родопски също е спорно.

И така:
В купа се поставят 12 с.л. брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сода (гаси се с няколко капки оцет), добавят се 6 яйца и започва да се разбърква като се слагат две кофички кисело мляко (по рецепта - овче, но де то?) и накрая се добавят около 250 грама сирене (по рецепта - пак овче).
Фурната се загрява на 180 С заедно с метална тавичка (25х25), в която има 2-3 с.л. масло и когато маслото се разтопи, сместа се изсипва вътре и се пече 35-40 минути - до хубаво зачервяване (или до готовност - проверява се с клечка).

"Родопска пържола в саханче"

Наистина какво ли не може да се открие в старите тефтери. Този път си разглеждах едно от тефтерчетата с пътни записки - из страната и чужбина. Където и да пътувам, гледам да си записвам това, което ми е харесало или някоя рецепта от заведение и т.н.
Заглавията си ги пиша с червено и това направо ме грабна:
Родопска пържола в саханче - Момчиловград
Опа, а там не съм ходил повече от 10 години и действително е от 2004 год. Явно съм го пробвал в някакво заведение и съм си го записал.

И така - порция за един човек:
Половинката на пилешки гърди (демек една половинката на "пеперудката" гърди) се срязва по дължина, но не до край и се разтваря да стане като голяма пържола. Начуква се леко. Овкусява с ч.п. и се слага с разрязания край в намаслено саханче.
Отгоре се нареждат няколко резенчета (4-5)  кисела краставичка, нарязана по дължина, 2-3 ивички печена червена чушка, няколко резенчета шунка или бекон и обилно поръсена с кашкавал се пече на 200 С за 20-а минути.
Сервира се върху сос бешамел.

Нито е родопска, нито е пържола, но пък като идея ми хареса - за бързо лесно и вкусно поднасяне и затова я преписах - да я споделя.