събота, 7 ноември 2015 г.

Универсално тесто ІІ вид


След мързеливото тесто без месене и универсалното ми тесто, ми се иска да споделя и още един вид универсално тесто:

Необходими са:

3/4 пакет брашно от 1 кг. (т.е. 750 грама)
1 пакетче суха мая от 7 грама
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. лимонов сок
0,5 л топла течност (около 40-45 С) - поравно вода и прясно мляко

Приготвяне:

В емайлирана или стъклена купа се пресяват брашното, захарта, солта, маята. В средата се прави нещо като дупка и се слага содата, която се "загасява" с лимоновия сок. Цялото количество вода се изсипва наведнъж. 
Бърка се с дървена бъркалка, колкото да се смесят съставките. Става меко и лепкаво. Сипва се зехтина и с намазнени ръце се прави на топка и в найлоновата торба.
Готово е.
Нека си стои в хладилника и да си набухва.
Издържа по няколко дни - задържало се е до пет дни и нищо не му е имало.

Внимание: Пликът трябва да е голям и да има място къде да набухва и да не тръгне да ни търси от хладилника.

Подходящо е за хляб, питки, бухти, пици и т.н.
Правя го от 10-а години и няма провал с него.

Лесно тесто без месене

Не съм предполагал, че ще направя публикация за направата на тесто. От дълги години меся тесто за питки, хлябове, козунаци и все ми се струва, че е нещо елементарно, а то се оказа, че не е съвсем. За някои хора тестото е направо плашещо и затова няма говоря за тесто изобщо, а за едно такова, което и дори най-неумелият може да направи и да постигне невероятен резултат.
В публикацията за селски хляб в тенджера споменах, че ползвам едно изключително мързеливо и лесно тесто и сега ще го споделя. То не е откритие и няма как да е, но все на някого ще му влезе в полза - знам, че поне Чедото ще го ползва и това е достатъчно.
Необходими са: 500 грама брашно тип 500, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар и 1 пакетче суха мая (от 7 гр.), около 300 мл течност (поравно вода и прясно мляко) леко затоплена - около 40С и 2-3 с.л. олио.

"Омесването" на тестото е от лесно по лесно:
В емайлирана  или стъклена купа се пресяват заедно брашното, солта, захарта и маята. Смесват се с две три разбърквания с дървена бъркалка (шпатула), като в средата се прави нещо като кладенче и в него се изсипва наведнъж цялото количество с вода и мазнината. 
Разбърква се с бъркалката колкото брашното да поеме течността, не отнема и минутка даже,- да се получи гъста и лепкава маса. 
С намазнени ръце се оформя тестото на топка и слага в найлонов плик.  Важното е пликът да е голям и да не е завързан.
Пликът с тестото заминава в хладилника за една нощ. Може да се забърка за 4-5 минути сутринта и вечерта е готово. Въпрос на преценка.

С това тесто може да се правят питка, малки питки, дори мекици, а за пици е направо превъзходно. Еластично е, може да се премеси наново, но не е необходимо. Достатъчно е да се оформи и да се сложи в съда за печене.
Забелязал съм, че не е необходимо да втасва отново преди печене - достатъчно оформеното изделие да се сложи не в предварително загрята фурна, а на 150 С и постепенно да се вдига температурата на печене до 200 С.
За пържене - вади се от хладилника, оформя се на мекици примерно и веднага се пържи. 
За печене на хляб - оформят се багетки или за цял хляб може просто да се нагъне и във формата за хляб....
П.П. издържа в хладилника до 7 дни без проблеми, макар че толкова не се е застоявало - свършва бързо.

С това тесто съм правил селския хляб в тенджера.

 Подобна на него е и универсалното ми тесто.- също много лесно за изпълнение.

петък, 6 ноември 2015 г.

Кошнички с пъдпъдъчи яйца





Продукти:
500 гр кайма (смес или някаква по желание), 3-4 скилидки пресован чесън, черен пипер и сол на вкус, 1 яйце, 1 ч.л. сух риган, 1:2 ч.л. кимион
пъдпъдъчи яйца - колкото "кошнички" се получат(

Приготвяне:
От каймата във формички се слага  малко повече отколкото за едно кюфте и се оформят нещо като гнезда.
Запичат се в предварително загрята фурна на 180 С да около 20-а минути.
Вадят се и отгоре им се слага по едно или пъдпъдъчи яйца (тези са от моите пъдпъдъци) и се допичат, колкото яйчицата да се забулят.

Получиха се дори по-вкусни от пържените.