неделя, 8 ноември 2015 г.

Свински врат, печен в зехтин

Всъщност това не е рецепта, въпреки че е от старите тефтери, в един от които от 1995 год. открих, че е записано като начин на печене на месо с невероятен резултат.

Само преписвам записаното тогава:

Свински врат, цяло парче от 1,5 кг се оформя на правилен правоъгълник, овкусява се със сол и черен пипер, привързва се с канап като колбас и се слага в тавата за печене. Залива се със зехтин да покрие месото и се пече във фурната на 150 С за около 3 часа.
Опеченото месо се вади, слага се между две дъски и се притиска с тежест за известно време.
Сервира се нарязано напречно на филиики, залято с малко мазнина от печенето. 

 Наистина от дълги години пека по този начин месо, но не очаквах, че са цели 20 години.
Естествено не съвсем по този начин - с връзване и т.н. Понякога оформеното парче месо го запържвам, друг път запичам на сух тиган от всички страни и т.н., но същината е една - месото се слага в съдина със зехтин и пече продължително време на по-ниска температура.
В интерес на истината поне откак открих пликовете за печене, слагам месото в такъв плик, заливам със зехтин и пека.

Резултатът винаги е изумителен-месото е изключително сочно и крехко. Вкусно е  и когато е студено - тогава си е направо домашен деликатес като мезенце, като месо за сандвич ....

После този зехтин се прецежда и го ползвам за овкусяване на салати. 

По същия начин варя (май от същото това време) месо в зехтин или олио, но за този начин - друг път. 


полезен съвет - сухи кори от нар


Съотношението между изсушените кори от нар и преварената вода трябва да бъде 1:20. В предварително топла гореща чаша или чаша, поставете 10-12 грама суха кора от нар и прибавете 200 мл вряла вода

Покрийте с чинийка. Оставя се да престои 25-30 минути. След това може да се пие. Не изхвърляйте корите. С това започвате лечението.

За лечение на язва на стомаха в рамките на 7 дни, както и лечение на язва на тънките черва , колит, дисбактериоза на червата , е необходимо сухите кори от нар да се консумират по следния начин:

След като престои 25-30 минути, можете да пиете. През деня, изпийте (90-100 мл) по 4 пъти, в приблизително равни дози и в приблизително равни времеви условия, след 20-25 мл. Започнете с консумация сутрин на празен стомах, след събуждане, а последната (четвърта доза), преди лягане.
 Не трябва да се пие всеки ден, а всеки втори ден; 1, 3, 5, 7 ... Това е достатъчно за пълно възстановяване. Ако искате да продължите лечението, това може да направи след почивката от 7 дни, когато трябва да се направи след първото лечение.
ВНИМАНИЕ: Не трябва да се консумира алкохол, докато трае лечението.

Взето от zdravno.bg - дано не ми се сърдят (все пак давам линковете), но това е много интересно и трябва да се популяризира

събота, 7 ноември 2015 г.

Мекици или мекичета




 Мекици или мекичета, не знам кое е по правилно - предполагам, че разликата е единствено в големината.
 Невероятна закуска, особено за събота и неделя, защото изискват малко повече време за пърженето. 
 Приготвянето на тестото за мекичетата изобщо не е проблем - отнема не повече от 5 минути.
 За целта ползвам винаги моето тесто без месене или пък универсалното си тесто (в което има и едно яйце) - зависи от настроението.
 Тестото го приготвям от вечерта, на другата сутрин вадя от хладилника. Оставям го за 10-15 минути на плота - леко да се отпусне. С намазнени ръце късам топчета разтягам с двете ръце и в касеролата.
 Нарочно ползвам касерола с малък диаметър, но пък налятото олио е поне 3 пръста. Първоначално олиото се загрява на максимум и сетне температурата се намаля на 2/3 от мощността на котлона. Като се зачервят по ръбчетата, се о9оот другата страна.
 Сервират се обилно поръсени с пудра захар, със сладко или пък със сирене. Въпрос на предпочитание.
 По нищо не отстъпват на "уличните" мекичета, които ни продаваха преди години и които сега са поизчезнали под напора на разни хот-доци, дюнери и други разни ...