сряда, 11 ноември 2015 г.

Крехък пържен дроб

Като ги подкарах тези стари тефтери, направо ми се взе здравето от преписване, ама все нещо ми  се струва интересно и вкусно.
 Този път е за крехък пържен дроб, по който начин си го приготвям основно - става и за свински и телешки дроб:

 Дробът се измива, почиства от ципи и др.п. и се нарязва на късчета (2х2 или 2,5х2,5 см - от този порядък, а може и на ивички).
 Слага се в емайлирана или стъклена купа и се залива с вряла вода.
 Оставя се така за 10-а минути.
 Водата се излива и процедурата се повтаря още един два пъти.
 След поредното изливане на водата, се опиперява с черен пипер, слагат се малко кимион и чесън на прах - по 1/2 ч.л., сипва му се 1 ч.ч. бяло вино и 1 с.л. оцет.
 След горе долу 1 час маринатата се излива, слагат се 1-2 с.л. соев сос и се оставя да преседи поне 30-а минути.
 Подсушава се с домакинска хартия. Овалва се в царевично нишесте и един разбит белтък и се пържи в силно загрята мазнина на малки партиди за по 2-3 минути.
 В олиото за пържене може да се пуснат 2-3 скилидки чесън.
 При сервирането може да се залее с малко прецедена мазнина от пърженето.  

По тази технология резултатът винаги е страхотен.

Мога да направя и едно отклонение - почти по същия начин приготвят прословутия Одрински тава джигер - е има разлики при рязането и пърженето, което го правят именно в тава и затова е тава джигер, но друг ще пиша за него.

Полезен съвет - невероятна марината за риба

Невероятна марината за риба:
4 глави нарязан лук се пасират и сока им се оцежда. Добавят му се 1 ч.л. сол, сока на 1/2 лимон, 2-3 с.л. зехтин и 1-2 дафинови листа.
Разбърква се и с тази смес се маринова рибата като се намазва обилно и се прибира на хладно за няколко часа.
Най-подходящ е за рибни филета, нарязана риба или дребни рибки.
След мариноването рибата може да се готви, пече или пържи ... 
Този вид мариноване е много популярен в Черноморския регион на Турция.

неделя, 8 ноември 2015 г.

Пухкаво картофено пюре с карфиол и моркови


Картофено пюре - какво толкова, сварени, намачкани картофи, масло и мляко! Да но това е по-различно и значително по-вкусно.

Необходими са ни: около 1 кг картофи, 350 гр. карфиол и 2-3 средни моркова. Сол, черен пипер и масло (1-2 с.л.). Индийско орехче - една щипка е опция (за любителите на аромата му, но придава много по-добър вкус).

Приготвяне:
Когато се прави картофено пюре, предпочитам картофите да са обелени и нарязани на кубчета. Варят се в леко подсолена вода.
(Много хора твърдят, че било по-удачно картофите да се варят с кората и сетне да се белят. Не знам, за мен е по-удачно наобратно).
Карфиолът се накъсва на розички, а морковите се обелват.
При варенето се прилага една "рационализация": като се сложат картофите в тенджерата, отгоре им се поставя кошничката за варене на пара и в нея се слагат карфиола и резнатите на няколко парчета моркови.  Тенджерата се похлупва с капака (не изцяло разбира се) и така пък те се варят на пара.  Дори се сваряват по-бързо от картофите.
Карфиола и морковите, се вадят, оставят се леко да се оцедят и докато са топли, се намачкват с вълшебния уред за мачкане на картофи. 


 Така намачкани се слагат в цедка, още да се оцеждат докато се приготвят картофите. Сварените картофи също се намачкват и смесват с карфиола и морковите. Разбъркват се, солят и опиперяват на вкус, добавя се маслото и се разбъркват. Тъй като карфиола и морковите са доста влажни почти не иска допълнителна течност (от водата дето са варени или топло мляко). При необходимост в зависимост каква гъстота се цели, може и да се добави малко.

Страхотно вкусна гарнитура към печено, варено и т.н.