вторник, 17 ноември 2015 г.

Палачинкови „пликчета” с телешка кайма

още нещо от старите тефтери


Продукти:

Опичат се 10-а тънки палачинки по любима рецепта

500 грама телешка кайма с подправки се разрежда с малко пилешки или зеленчуков бульон – да стане като гъста каша и да може да се нанася спокойно с лъжица. Пък и така стават по-сочни…

Палачинките са намазват с тънък пласт от каймата и се сгъват като пощенски плик.

Всяка една се потапя в разбито яйце и се пържат в силно загрято олио до хубаво зачервяване.



Стават невероятни.

Хитринки:

Могат да се направят и по-малки като всяка палачинка се разреже на две…

След изваждането от тигана, веднага могат да се наръсят с настърган кашкавал.



Могат да се правят с най-различни плънки:

Правил съм с плънка от гъши дроб, със сирена и т.н., зеленчуци – важно е плънката да е сочна, а иначе става дзверска вкуснотия.

полезен съвет - канела при настинка

Ако имате проблеми с чести настинки, можете по няколко пъти на ден да консумирате по една чаена лъжичка мед с половин чаена лъжичка канела. 
Това ще направи чудеса за вашия имунитет.

събота, 14 ноември 2015 г.

ПИЛЕШКО върху канапе от патладжан




Продукти

1 голям патладжан, 100 гр. макарони; около 300 гр. обелени и нарязани на кубчета домати; 2-3 ск. чесън, 1 нарязан на колелца домат; 300-400 гр. сварени или печени пилешки гърди- накъсани на парчета;около 150 гр. настърган кашкавал, както 2-3 с.л. брашно, зехтин, босилек, риган, черен пипер

Приготвяне:

Патладжанът се нарязва на кръгчета с дебелина около 0,8-1 см, оцежда се и сетне се овалва в брашното с малко сол и се изпържва до полуготовност. Кръгчетата патладжан се нареждат в леко намазнена тава – на разстояние едно от друго.

В мазнината от пърженето се задушават чесъна и сетне нарязаните домати – и малко вода. При тях се добавят макароните и варят почти до пълна готовност, а в това време и водата се изпарява. Към края на варенето се подправят с малко (идея) сол, ч.п., риган (може и сушени зеленчуци).

Върху всяко кръгче патладжан се слага по една-две лъжици от макаронената смес, нарежда се и накъсано пилешко месо, един резен домат, едно листенце босилек и обилно се поръсва с настъргания кашкавал.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 С докато кашкавалът се разтопи и леко зачерви.

Може да се сервира  и ей така или пък с някаква салата.
Хрумката ми дойде от т.нар. патладжанени кули, и се получи
невероятна вкуснотия.