понеделник, 30 ноември 2015 г.

Маринован джолан на фурна






Рецептата е проста, но много ефектна.
Винаги избирам възможно най-големия джолан с кожа.
С остър нож надупчвам кожата и долната част на джолана.

За мариноването:
В една купа се смесват:
по 1 ч.л. черен пипер, млян кориандър и млян кимион;  и толкова сол (но тя е на вкус);
2-3 ч.л. червен пипер;
1 ч.л. чили (или сушена лютива чушка, натрошена на ситно);
1 с.л. горчица;
1 с.л. лимонов сок;
3-4 с.л. зехтин.
4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно.
1-2 с.л. сушени зеленчуци (навсякъде ги продават в пакетчета);

(ако джоланът е по-голям, може и повечко от подправките)

Всичко това хубаво се разбърква. Става като кашичка, с която обилно се маже джолана и се напъхва в прорезите на месото.

Приготвяне:
Така овкусения джолан се напъхва в плик за печене.  С дебелата част към дъното. И той все едно, че „сяда” в плика. (Така е по-удобен за печене).
Обелват се 2-3 моркова и се нарязват на кръгчета (кубчета). Една две цели главички чесън. И те се слагат в плика.

Личва се вътре в плика и 100 мл бърбън („Джим бийм” примерно).

И в този вид се забравя в хладилника за 2-3 дни, като от време на време се раздрусва добре да не си мисли, че хептен е забравен.

Обикновено след третия ден престой, слага се плика в тавичка и във фурната на 200 С за около 1 час като преди това се разхлабва връзката на плика, за да може да „диша” при печенето и да не взриви плика. След това температурата се намаля на 150 С и се пече още около 2 часа.
Това време му е достатъчно на месото да вземе да се разкапва.
Вади се тавата, отрязва се горната част на плика и се връща във фурната – под грила, за да се дозапече и получи и коричка. По желание може да се поръси с малко червен пипер. (за предпочитане леко лютив).

Това е ….. Вадиш …. изчакваш малко и обезкостяваш ….
Следват чашииииии винце и кайф ….

Забележка: подправките за марината могат да варират на вкус, но уискито е задължително
На снимката е след като плика е махнат и преди да се сервира пред лакомниците ….

Забележка:
Всички мазнотии и други остават в сока, който може да се сгъсти с една лъжичка царевично нишесте и да се сервира с морковчетата (които се топят) отделно в купичка и да се ползува като заливка …. макар че самият джолан е разкапан и няма нужда …
Все пак сосчето е пикантна добавка.

ПАТЛАДЖАНЕНИ КУЛИ



Простичко за изпълнение и с поразителен ефект.
Нарочно не пиша количества - всичко зависи колко парчета ще се правят.
Необходими са поне два патладжана, една тиквичка, една голяма чушка, колбас (шунка, бекон, пушени гърди - най го предпочитам), сирене, кашкавал, домати (нарязани на шайби и на кубчета), подправки - по вкус (риган, сол и черен пипер).

Патладжаните, тиквичката и чушката се нарязват на колелца.
Предварително се осоляват, след 15-а мин. - подсушават и овкусяват с подправки (черен пипер, кимион, понякога и млян кориандър -така печени леко придобиват аромат на месце), и хубавичко поръсвам със зехтин.
Пекат се почти до готовност на загрята скара. 

Може и във фурната върху хартия за печене.








В леко намазнена тавичка (или пък постлана с хартия за печене) започваме да ги подреждаме: патладжан, отгоре парченца колбас, кашкавал, резен домат,тиквичка или патладжан, сирене,домат, и т.н. като редуваме както ни харесва...


и пак като слагаме и кръгчетата от чушка и завършваме с ред тиквичка, кубчета домати, кашкавал.
Правят се обикновено поне 6 реда. При нужда могат да се закрепят с клечка за зъби .
Печем в предварително загрята фурна на 200 С за около 15-20 мин.
Оставяме се малко да изстине и се сервира


Става и за предястие, и за основно, и за мезенце ... Изстинали също са вкусни - дори и повече.

НАЗДРАВЕ!

неделя, 29 ноември 2015 г.

Кюфтенца от калмари

























Показвал съм вече рецепта за мариновани калмари на грил и е излишно да подчертавам, че се харесвам у нас. Рядко попадаме на добри калмари на туби за печене..
Този път купих едни калмари туби на "прИмоция" - 6,94 лв/кг (почти два пъти по -евтино) и като ги размразих си пуснаха 30 % течност. Видяха ми се "съмнителни" за мариноване и печене и реших да направя нещо по-различно с тях. Па и в интерес на истината първоначално размразих само две туби, които са малко за хапване - дори и от двама човека.




Много, много не личи на снимката, но наистина си плуват в глазурата - пък едното парче трябваше да е 200 грама (пет бяха кило).

Бая им се зачудих и реших да експериментирам с едни кюфтенца....






И така:
Необходими продукти: две туби от калмари - около 200 грама; 1 препълнена к.ч. ориз; 1 глава лук; 2-3 ск. чесън; сол и черен пипер на вкус; 1/2 ч.л. риган; 1 шепичка (около кафена чашка крутони - моите са домашни с чесън и лютичко); 1 яйце, 1/2 връзка магданоз; по желание и лютив червен пипел на люспи; царевично брашно за овалване и при необходимост за допълване в каймата...

Приготвянето е простичко: 



Слагат се в чопъра (блендера) нарязаните произволни туби калмар, добавят се се крутоните и всичко това се пасира.
















Пасира се до получаване на кайма - по желание може да се остави на малко по-едро или да се смели съвсем на ситно.
Въпрос на предпочитание.










 Докато пасираме калмарите, в тигана се загрява малко масло (за предпочитане пред олио) и в него се задушават лука, чесъна и ориза - да стане прозрачен и се налива водичка - около 3 к.ч. и се вари до изпаряване на течността. 
Оставя се да изстине добре и в същата съдина се прехвърля каймата от калмарите, нарязания магданоз и всички подправки. Не забравяме и яйцето.


От така получената "кайма"  се късат парчета, оформят се като малки кюфтенца - по-големи от орех и се овалват в царевично брашно.
Оставят се да престоят 10-а минути - да се абсорбира брашното. 

(Ако ни се стори по-рядка каймата, може да се сложи в нея 1-2 с.л. брашно)...






Така оформените кюфтенца се пържат на маслена аня - т.е. в касерола (тясна и дълбока) - да поеме повече мазнина.
Пърженето е до хубаво зачервяване.
 Впрочем (тези които пробвах) без овалване в брашно се разпадат.
 Готовите се вадят и слагат върху домакинска хартия да се оцедят.




Резултатът е фантастично вкусно кюфтенца - стигат за поне 4-ма - 5-ма и с една подходяща гарнитурка, направо цяло угощение (получиха се 18 кюфтенца).

П.П. Сетих се и за цената - ами цялото това чудо излиза около 4,00 лв с всичко.