понеделник, 7 декември 2015 г.

Пейнир кебап



























Ха така: Няма да навлизам в подробности, но нека да кажа, че кебапът е характерно ориенталско ястие, преминало в нашата национална кухня без съществени промени:
 Нарязано на кубчета месо се задушава в мазнина, запържва се с лук и следва след това е ред на различните нюанси. 
 Не трябва да се забравя и това, че в някои източни кухни под кебап се разбира месо на шиш или на порции, запечено на скара или във фурна.

 Всъщност това, което приготвих си е наистина кебап, но не знам дали има такъв и затова заради топеното сирене в него стана "пейнир кебап".

 Продукти: за 4 порции - около 0,750 кг свинско (от плешката), по 1 зелена и червена чушки, 2-3 главички червен лук, 4-5 скилидки чесън, 1-2 морковчета, поне 150 грама топено сирене и 1 ч.ч. бяло вино. Разбира се, мазнина за пържене и сол и черен пипер на вкус.
 За мариноването на месото: по 1 с.л. горчица, домашна майонеза и кисело мляко, както и по една щипка (буквално на върха на лъжичката кимион и черен пипер).

 Приготвяне:
 Месото се нарязва на малки кубчета (2х2 см или нещо такова напълно произволно). Продуктите за маринатата се изсипват върху месото, което е сложено вече в подходящ съд и хубаво се разбърква (за предпочитане с ръка, но може и с бъркалка). Покрива се с фолио и да си почива в хладилника.

Зеленчуците се нарязват - лука на полумесеци, чушките на ивици, морковчетата на кубчета, а чесъна на филийки.
В тигана се загрява малко мазнина и пуща месото, пържи се докато отново остане само на мазнина.
 При месото се добавят последователно чесъна, лука, морковите и чушките. 
 Пържи се до омекване на зеленчуците.






    
Добавя се нарязаното на ситно топено сирене (не като мене на големи парчета, че трудно се разтапя), долива се виното и буквално за 4-5 минутки нашият пейнир кебап е готов.











И тогава идва моментът на истината - с чаша хубаво питие и препечени филийки хляб.

Дзверска вкуснотия.

А се приготвя бързо и лесно - има няма 20-а минути. 

Палачинки със сирене




























 Многократно съм споменавал, че съботата обикновено е ден за палачинки, катми, бухти  или други подобни. Ако не е събота, ще да е в неделя.
  Този път "гостуващите" направиха заявка да е нещо хем соленичко, хем да е по ей така, ама и да е вкусно, и ... да не са бухти, ама да е с кисело мляко. 
  Е те т`ва беше заявка - да изпаднеш в потрес. 
  
  След известен размисъл се появиха тези странни палачинки, които се хапнаха на Ура и то не само със сирене, но и основно с конфитюр от малини...
  
  Продукти: 1/2 кофичка кисело мляко, допълнена догоре с вода и разбита като айрян; 2 яйца, по 1 ч.л. сол и захар; 2 с.л. олио и 6-7 с.л. брашно, както и 200 грама намачкано с вилицата сирене.

 Приготвяне: Млякото (айряна) се разбива заедно със солта, захарта и олиото с телена бъркалка и постепенно се прибавя брашното като пак се бърка с бъркалката. Накрая се добавя натрошеното сирене. Трябва да се получи смес с консистенция на тесто за палачинки (една идея по-гъсто). При необходимост се добавя малко брашно или вода (всичко зависи от качеството на брашното).
 С черпак върху загрятия тиган се изсипва от сместта:


На снимката ясно се виждат бучките натрошено сирене.

Момента в който тестото от горе започне да става на леки дупчици, е готово за обръщане.













 От ясно по-ясно.

Натрупват се една върху друга и леко се намазват със замразено масло.
 (колкото повече, толкова повече).









Станаха невероятно вкусни като си вървяха във варианта със сирене и с добавка на конфитюр.

Забележка: Ако сместа се пасира с пасатора, сиренето изобщо не си личи в готовите палачинки, а се усеща единствено вкуса му.


полезен съвет - за коренчета от глухарче

Отварата от коренчета на глухарче е полезна за регулиране на кръвното, за пречистване на организма.
 Чаена лъжичка коренчета се запарват с 1 ч.ч. вряща вода и се поемат преди ядене....  като чайче.
 Твърдят, че помага при възстановяване на черния дроб, за предпазване от рак - изобщо чудодейно лекарство ...