петък, 11 декември 2015 г.

ПЪЛНЕНИ АГНЕШКИ РЕБРА



ПРОДУКТИ:
1 парче агнешки ребра ~ около 1 кг
400 грама кайма,
1 главичка лук, ситно нарязан,
4-5 гъби печурки, нарязани на кубчета

Подправки: сол и черен пипер на вкус, розмарин, джоджен
Червен пипер, 1-2 с.л. мед, лъжичка горчица

ПРИГОТВЯНЕ:
С остър нож ребрата се почистват от горния край (така че да се позаголят). Пак с ножа се прорязват от дебелия край покрай самите ребра и костта – да се получи нещо като джоб.
На този етап само леко се осоляват и опиперяват и оставят да си почиват.

Нарязаният лек леко се задушава като към него се прибавят и гъбите – до омекване и поизпаряване на течността. Оставят се да изстинат.

Каймата се омесва с подправки – също единствено сол и черен пипер + 1 ч.л. сух джоджен, прибавят се и изстиналите лук и гъби.

Ребрата се пълнят с каймата през прореза и от двете страни „защипват” с клечка за зъби.

Червения пипер, меда и горчицата се смесват и  ребрата се омазват от всички страни.

В тавичка се поставят две филийки сух хляб, върху тях парчето месо, набучено със стръкче розмарин.

Пече се във фурната – на 220 С за около 30 минути, сетне – около 1 час – на 180 С – до готовност (времето си зависи от фурната). По време на печенето поне един път се обръщат ребрата, за да се запекат от другата страна.

Сервират се след леко изстиване, нарязани на филийки с гарнитура по желание и леко заляти със сосчето от печенето.


За кебапите


Поради един спор преди време, си направих труда да се поровя малко и да направя ей това обобщение за кебапите.

Що е то КЕБАП?

Характерно ориенталско ястие, преминало в нашата национална кухня без технологически промени. Нарязано на кубчета месо се задушава в мазнина, запържва се с лук и следва след това рецептурните нюанси. В същото време трябва да се отбележи и това, че в някои кухни под кебап се разбира месо на шиш или на порции, запечено на скара или във фурна. 

Най-популярните:

Аджем кебап (кебап върху ориз) – 1,2 кг месо се запържва в гореща мазнина, вади се, запържва се до златно 150 г наситнен лук, добавят се 25 г доматено пюре и 15 г брашно, връща се месото, слагат се сол, черен пипер и гореща вода, вари се до омекване; 200 г ориз се пържи 10 мин в 60 г масло, залива се с 500 г вода, посолява се, задушава се 20 мин във фурна. Сервира се, като в купичка се слага порция кебап, закрива се с ориз, натиска се и се обръща в сервировъчната чиния, а наоколо се полива сос.
 
Али паша кебап – глава наситнен лук се запържва, добавят се 2 ч. ч. гореща вода, сол и 1,5 кг телешко на порционни парчета, ври до оставане на мазнина, месото се реди в тавичка без допиране, във фритюрник се пържат поотделно надълго нарязани 2 патладжана, 250 г едри картофи и 250 г чушки и 500 г средни домати, цепнати на кръст в долната страна, върху месото се редят патладжани, картофи, чушки, отгоре по 1 домат, всичко се ръси с магданоз, залива се с вода (бульон), пече се 30 мин в умерена фурна, сервира се горещо.
 
Барде кебап – 750 г обезкостено агнешко на късчета, наситнени 350 г лук, магданоз, чубрица и джоджен, черен пипер и сол се слагат в барде (гърне с голям отвор), добавят се люти чушки, малко бяло вино, 100 г масло и 2 с. л. брашно, захлупват се плътно и се задушават до готовност във фурна.
 
Буглама кебап (кебап на пара) – 750 г овнешко на кубчета, 600 г наситнен лук, 2 с. л. оцет и дафинов лист отлежават 24 ч, поставят се в съд с вода така, че водата да е 2 пръста под устието на техния съд, захлупват се плътно и 3 ч се варят на пара. Ако трябва, се добавя по малко вода в големия съд.
 
Винен кебап – 600 г свинско се задушава с 3 с. л. олио, добавят се 3 глави наситнен лук, задушава се до омекване, поръсва се 2 с. л. брашно, пържи се до златисто, слагат се черен пипер, дафинов лист, клонче чубрица, 1 к. ч. бяло вино и малко хладка вода до покриване на месото, задушава се до омекване.
 
Горски кебап (Странджанско) – 1 кг агнешко се запържва леко в 100 г мазнина, вади се, запържват се по 50 г моркови и целина на кубчета, добавя се 4 връзки наситнен зелен лук, задушава се до омекване, слага се доматено пюре, връща се месото, слагат се 1 с. л. брашно, 200 г вино, сол, джоджен, чубрица, черен пипер, магданоз и 1 ч. ч. бульон (вода), ври до готовност.
 
Гърне кебап – телешко на кубчета, наситнен лук, нарязани домати, червен пипер, черен пипер, магданоз, тарос, мазнина и сол се слагат се в гърне с тесен отвор, заливат се с гореща вода. Плътно запушеното гърне се поставя за 2 ч в умерена фурна.
 
Гювеч кебап – в гювеч се нареждат 1 кг телешко на кубчета и ред 500 г малки лукчета с 250 г парчета домати, отгоре се покриват с кръгове от 250 г едри домати и 2 големи глави лук, поръсва се сол и черен пипер, слагат се 4 с. л. масло и малко вода, пече се 2 ч в умерена фурна с добавяне на вода. Сервира се с картофено пюре.
 
Джуджа кебап (Азербайджан) – намазани със сметана пилета, печени на шиш върху жарава, се гарнират с едронарязан лук, зелени подправки и лимон.
 
Друсан кебап (Исперих) – 750 г свинско се задушава в 100 г масло, добавят се 300 г наситнен лук, 5 накълцани люти чушки, сол и черен пипер, задушават се до омекване, като съдът се тръска ("друса се") при затворен капак. Сервира се с наситнен магданоз.
 
Дюнер кебап – 1 кг обезкостено свинско се реже на тънки филийки, реди се в съд на редове с наситнен лук, сол и черен пипер, стои в хладилник 24 ч, само месото леко се запича, реже се на лентички, реди се в чиниите, лукът се задушава 10 мин с 200 г гъби, 100 г вино, 4 наситнени домата, сол и черен пипер и се разпределя край месото.
 
Дюнер кебап (Турция) – тънки филийки месо се мариноват, отцеждат се, нанизват се плътно на шиш, пекат се вертикално над огъня с въртене, обрязва се готовата външна част и се продължава обработката. Сервира се с много гарнитури.
 
Жигар кебап (Узбекистан) – 500 г дроб се реже по на 15 г, посолява се, овалва се в брашно, реди се на шишчета с парченца сланина, изпича се на жар, сервира се поръсен с наситнен пресен лук и зелени подправки.
 
Йогуртлу кебап – 1 кг агнешко на кубчета се маринова с 2 с. л. олио, сол, черен пипер и сок от глава настърган лук, нанизва се на 8 шиша, пече се 10 мин на скара, шишовете се изнизват в 8 купи върху кубчета изпържен в масло хляб, залети с бульон, отгоре се залива кисело мляко със счукан чесън и се поръсват с горещо масло с червен пипер.
 
Кавърма кебап – свинско на кубчета ври посолено в малко вода до изпаряването є, добавят се мас и лук на филийки, задушава се, добавят се салца, червен пипер и малко гореща вода, ври до готовност, поръсва се с черен пипер и магданоз и се сервира.
източник :Знам.БГ

Дюрюм кебап - нещо като дюнер кебап в турска питка

Шиш-кебап по гръцки
За 4 порции- 1 кг агнешки бут, 100 г лук, 50 мл шери, 20 мл олио, 1 чаена лъжичка риган, 10—12 зърна черен пипер, сол
Обезкостеното и почистено агнешко месо се измива, отцежда се и се нарязва на кубчета. Смесва се с нарязания лук, сол, ригана и шерито и съдът се оставя в хладилник от 6 до 12 часа. Месото се набожда на 4 шиша и се пече на грил. Шиш-кебапът се сервира топъл със съответна гарнитура.



Тука са различни видове кебапи - по един линк към всеки вид.
Иначе под едно и също име се срещат десетки разновидности.
Поне си мисля, че ще спестя на някои хора доста работа и ровене из нета.


 Бейти кебап

Рецепта за Бейти кебап - Статии - fitwell.bg

 Тас кебап - Бон Апети

КАВАРМА КЕБАП - Omda.bg

Рецепта за Рибен кебап

Хайдушки кебап кулинарна рецепта от Странджанско

Рецепта за люла кебап - Рецепти от Napred.BG

Млечен кебап - Рецепти - papkam.com

Чомлек-кебап - I вид | Рецепта от Веселият Готвач

КЕБАП ПО ВОДЕНИЧАРСКИ - Форумът на мама

СИМИД КЕБАП ~ Споделена магия...

КЕБАП ПО ПЛЕВЕНСКИ - Вкусни Рецепти

шиш-кебап - AgroNET.bg

Овнешки шиш-кебап по каракачански - WizardNote

Пълнени чушки с лют кебап | ПЪСТРА ТРАПЕЗА

Ливански кофта кебап - Bistro

Бърза рецепта за Кебап по сръбски

Бърза рецепта за Кебап по камчийски

Тас кебап по македонски - Рецепта

кебап  - LAVA България, съдове от чугун

Кебап „Босфор” - Лакомник.БГ - бързи и вкусни рецепти

Лудогорски кебап - kakvosegotvidnes.com

Готварска рецепта за Тепси кебап

Джудже кебап - ирански пилешки шишчета - Рецепти ...

Рецепта за чоп кебап - Рецепти от Napred.BG

Кебап в тиква Рецепта от - Gozbi.bg

Агнешко книжен кебап кулинарна рецепта от Пловдив

Чомлек кебап кулинарна рецепта от Пиринския край

рецепта за Адана кебап

Самоковски друсан кебап | Гозбите на БАБА

Изпитани рецепти: Книжен кебап

Троянски свински кебап със сини сливи-Рецепта на деня ...

Кебап и сутляш от шеф Мюслюн Тапан

Рецепта на деня: Задушен агнешки кебап - Petel.bg

Храна за мойте канибали: Летни жеги с Патладжан кебап

Храна за моите канибали - Винен кебап

Кебап на пюре от сини патладжани - МАНДЖА.ком

Рецепта за Кебап с патешко месо - Рецепти,кулинарни .

Рецепта за Тандури мург малай кебап .

Ловешки кебап Днешната вечеря достигна до нас ...

 и други кебапи при Кокона

Печени свински хапки с лук или Друсан кебап

Цветно..... с Пепеляшка: ПАТЛАДЖАН-КЕБАП НА ФУРНА

искендер кебап оригинална рецепта :: BG-Mamma

Султан кебап с пилешко (Tavuklu Sultan Kebabi ...

друсан кебап : Готварски, кулинарни рецепти

 дума на деня - кебап





 

сряда, 9 декември 2015 г.

Мързелива пица без месене и минимум продукти

Начини за правене на мързелива  лесна пица колкото щеш, но ще споделя и моя начин ...
Необходими продукти:   за една пица
за тестото - 1 яйце, 4 с.л. брашно, по 1/2 ч.л.  мая и сол, и захар.

за плънката - 1/2 домат, нарязан на тънкофайски кръгчета, 50 гр. колбас (в случая варен врат); 50-60 грама настърган кашкавал и за подправяне риган, чубрица - по една щипка

Приготвяне:
изключителна лесно. 

 
В една купа се смесват брашното, маята, солта и захарта. Чуква се яйцето и с вилица започва да се разбърква като постепенно се долива малко топла вода (около 80-100 мл) - да се получи гъста каша.
(в случая в тестото съм сложил 1 ч.л. чили, че го предпочитам така).



намазнява се тавичката за печене на пицата и фурната се включва на 220 С да загрява.















В намазнената тавичка се изсипва тестото и се разпределя по цялото дъно с лъжица.
















Върху него се нареждат нарязаните шайби домат, както и резенчетата колбас.













Поръсва се с настъргания кашкавал и с подправките и заминава във фурната - да се пече до готовност ( за около 20-а мин.).
















 Всъщност, това е една от малкото готови подправки и смески, които ползвам - готова подправка за пица: Много добре е балансирана и придава много добър вкус и аромат. 
 Съдържа ронена чубрица, млян черен пипер, риган, босилек, розмарин ...
Няма консерванти, но има сол и това трябва да се помни.









Ето я, опечена и готова - има невероятно хрупкава и добре запечена коричка отдолу...
















Направо красавица! 














Едно парче, нарочно бе оставено в този вид до другия ден. Нищо не беше загубило от вкуса си. 
По същия начин ароматно и хрупкаво, без да изсъхне и се спити...

П.П. С минимум усилия, невероятен резултат...