неделя, 13 декември 2015 г.

ЯГОДОВО ЖЕЛИРАНО КРЕМЧЕ



Продукти:
1 бурканче от детско пюре - сладко от ягоди
2 опаковки извара - по 250 гр.
(от Берьозка, продават една така селска - "Деревянская", 30 %) - само да уточня, няма нищо общо с нашата извара - повече прилича на крем сирене
(ако няма - може да се направи с някакво крема сирене или дори с прецедено кисело мляко)
1 пакетче желатин
няколко ягоди за украса

Приготвяне:
в блендера или пасатора се слагат ягодовото сладко и изварата и се пасират до еднородна маса.
Желатина се накисва с малко вода, през МВ за 30 сек и се разбърква със сместа.

Слага се във формичките.
Ягодите за украса се нарязват и нареждат по няколко парченца отгоре.

В хладилника за няколко часа.

Много вкусно


ПИЛЕШКИ БЪРГЪР

                                                                                                                                                                 Хванах се да правя едни пилешки пържоли и едни филета на нещо, но преди това ми се наложи доста да отрежа от тях различни късчета месо- едни по- едри, други по-ситни... Стават за супа, ама не ... За да направя пилешка кайма и кюфтета, пак не ми се щеше.

И затова направих пилешки бъргъри .... :innocent:

та около 400 гр изрезки от пилешкото месо;
сол на вкус, черен пипер на вкус, една супена лъжица хлебни трохи; 1 ч.л. червен пипер и 1/2 гл. лук, 1 белтък

лукът с червения пипер се задушава в тегана с малко мазнина и водичка и се изчаква да изстине.
Всички продукти се смесват заедно и се меси каймата. Да стане по-твърдичка.

Във форма (изрязана от двете страни консервна кутия или ринг, който има) се слага стреч фолио и върху него 100 грама от каймата и силно се притиска - да заеме овалната форма. Така се процедира с четирите бъргъра.

Слагат се в камерата на хладилника за максимум 30 мин. - колкото каймата да стегне.

Грил тиган се намаслява леко със зехтин и след като загрее силно, се пекат бъргърите (да не забравим да ги развием). Може и вурху сух тефлонов тиган, а след като се опикат - леко да се ръснат със зехтин.
В крайна сметка се получи това горе на снимката, което беше страхотно вкусно.                

Свински джолан с кисело зеле


Рецептата не е откритие, но понеже я правих в мултиварката, я пущам така, както го приготвих в чудо-уредчето....

Продукти:
1/2 свински джолан с кожичката - около 700 гр (продават ги такива в магазините)
1 средна кисела зелка (малко над кг), нарязана
1 гл лук, нарязан, няколко скилидки чесън 
малко изсушени домати в зехтин, също нарязани на ситно
червен пипер, черен пипер, кимион (аз лично обичам в киселото зеле леко да се усеща аромата на кимион);
3-4 с.л. св.мас и 1-2 с.л. зехтин

Приготвяне:
Мултиварката се включва на режим пържене и таймера се наглася на 20 минути (предостатъчно време).
Слага се мазнинаната  и след 1-2 минути се поставя цялото парче джолан и капака се затваря.
В това време се нарязва лука и чесъна, зелето също.
На 7-8 минута се обръща джолана да се пържи от другата страна и се слагат лука и чесъна. Така още 7-8 минути. Слага се и червения пипер. Разбърква се.
Минутка. След това накълцаните сушени домати и зелето.... И 20-те минути пържене изтекоха.
Долива се зелев сок и малко водичка - някъде почти 2 пръста под нивото на продуктите.
Мултиварката се превключва на режим печене. Моята е с фиксирано време - 45 минути. И я забравяш. След около 20-а минути, се разбърква поне един два пъти. Докато свърши програмата.
В моя случай времето от 45 минути не стигна, за да омекне зелето изцяло, въпреки че месото беше почти готово.
Сложих и останалите подправки и отново я включих, но този път на режим "пържене" за 20 минути....
След като изтече времето, автоматично си минава на режим "подгряване".

Стана страхотно - месото като мозък, зелето омекнало и в същото време леко хрупкаво...

Преди сервирането по чиниите, обезкостих джолана и накъсах на по-едри парчета....