понеделник, 14 декември 2015 г.

полезен съвет - цвят от бяла акация

Цветът на бялата акация от поколения е познат в практиките на народните лечители – помага при грип, кашлица, болки в стомаха, стомашни кръвоизливи и възпаление на пикочните пътища. В “букет” с лайка и жълт кантарион има целебен ефект при бъбречнокаменна болест и ранен стадий на хипертония.

В народната медицина запарките и чайовете с цвят от бяла акация действат добре като отхрачващо средство; балансират кръвното налягане. Имат противовъзпалителен ефект, смъкват температурата.

неделя, 13 декември 2015 г.

СВИНСКО С КАРТОФИ в мултито




 Изключително лесно за приготвяне и много вкусно печено.
време за приготвяне макс. 10 минути
време за готвене, както е посочено в рецептата

ПРОДУКТИ

0,6 кг свинско от бута, почистено от ципи и п. неща, нарязано на едри парчета по около 40-50 гр, предварително мариновано  с няколко с.л. соев сос и сос от нар
1-2 гл. стар лук, почистен и нарязан
1 кг картофи, обелени и нарязани на четири (ако не са много едри – иначе – на 6)
2-3 скилидки чесън
Сол, черен пипер на вкус, 1 ч.л. сух риган; ½ ч.л. кимион
2-3 сл. мазнина (олио, зехтин)

ПРИГОТВЯНЕ
Тенджерата се включва на режим „печене”, автоматически се наглася на 45 мин.
Слага се мазнината и веднага след това месото и се разбърква веднъж.
Отгоре се изсипва нарязаният лук.
Нарязаните картофи и омесени с подправките се слагат последни.
Затваря се капака и се забравя да края на програмата.

След това мултито автоматично минава на режим „подгряване” и се оставя на този режим поне още 30 мин.

Само да можете да изтраете на аромата дето излиза от мултито през това време.
От едната страна месото е хванало страхотна коричка – всичко просто се топи и дори не се налага да дъвчеш …


ПАТЛАДЖАНЕНА МУСАКА с пилешко




Продукти:
3 патладжана, 2 тиквички, 2 глави лук, 1 морков, 3/4 каф.ч. ориз; 1 с.л. червен пипер,  1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. джоджен, 1 ч.л. мащерка, сол на вкус, както и 400 грама кайма (смес или по вкус), както и 150 гр пилешко (в моя случай печено филе). Също така и 2-3 с.л. олио (може и повече - въпрос на вкус)
чесън не по-малко от 6-7 скилидки.
една лютива чушка - почистена от семената и нарязана на дребно.
За заливката: 2 яйца, кофичка кисело мляко, 2 с.л. без връх - брашно, 1/2 ч.л. сода; ч.пипер и сол на вкус

Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно, патладжаните и тиквичките са обелват - "на зебра" и нарязват на кубчета, моркова-също на ситни кубчета.
В олиото последователно се запържват лука, каймата - с малко водичка да стане на ситно, червения пипер и ориза, добавят се патладжаните, тиквичките и моркова, и се добавя малко вода около 2 ч.ч.. Задушава се за 10 минути, добавят се и останалите подправки и солта и накъсаното на късчета пилешко месо.
Цялата смес се прехвърля в тавичка и отива в предварително загрята фурна на 180 С.
Пече се около 30 мин. В това време се приготвя заливката.
Преди да залея мусаката, добре я разбърквам и заливам.
Пече се - до хубаво зачервяване.
Сервираме - може и с добавка на малко кисело мляко (а по желание и чесънче, счукано със сол и оцет и смесено с млякото)