събота, 19 декември 2015 г.

Бърз "меден" сладкиш


 Не си падам по сладкишите - но от време на време ги правя заради Човеците, дет си ги хапват. За мене мръФките, за тях сладкишите или тестените изделия ...
 Този път направих невероятен сладкиш и затова ще споделя за "творението" си, което в действителност се оказа изключително лесно и може да бъде направено от всеки начинаещ и да задоволи желанието за нещо сладичко на близките си.

 Необходимите продукти са направо скромни:
2 яйца, 1/2 ч.ч. захар (кафява), 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. олио и 2 ч.ч. брашно.
И най-важната съставка: едно пакетче от ей това:

т.е. бакпулвер за меденки
има канела, кармамом, инд. орехче и куп други неща и при това страхотно балансирани.

Изпълнението е изключително простично:
Пресятото брашно се смесва с бакпулвера. Яйцата се разбиват със захарта, добавя им млякото и олиото и се излизат при брашното. Бърка се с бъркалка да стане като гъста каша. При необходимост се добавя или течност или малко брашно.
Получената смес се оставя да престои около около 20-а минути и се изсипва с тавичка с размери 22Х22 м,която е леко намазнена и поръсена с брашно.
 Пече се на 200 С за около 40 минути - до готовност: като боцнеш дървеното шишче, да излиза сухо.
 Докато се пече сладкиша, в една ч.ч. компот (от дюли - много е подходящ) се разбъркват 2 с.л. мед (може и повече - въпрос на вкус) - до разтварянето им. С лъжичка по малко от подсладения сироп се излива върху опечения сладкиш и се оставя да поеме за 20-а мин. Впрочем, колкото повече, толкова по-добре ...
  По желание може да се поръси с пудра захар....
 


Неописуем коледен аромат от подправките и дзверска вкуснотия, която се приготвя невероятно лесно.

петък, 18 декември 2015 г.

полезен съвет - за ползата от вода с лимон

 Когато се събудим сутрин имаме нужда да хидратираме тялото си и да се изчистим от токсините. Едно от най-добрите средства е именно водата с лимон на гладно. Тази „домашна лимонада“ще утоли жаждата ни, ще ни освободи от отровите и ще ни зареди с енергия за предстоящия ни ден. Това е нещо лесно, което не изисква време, а ползите за тялото ни са огромни.

1.   Водата с лимон осигурява на тялото електролити, които хидратират тялото.
2.  Топлата вода с лимон помага на храносмилането, тъй като лимонът съдържа лимонена киселина. Тя взаимодейства с други  ензими и киселини, които стимулират секрецията на стомашен сок и храносмилането.

3.  Черният дроб произвежда повече ензими от водата с лимон, отколкото от която и да било друга храна или напитка.

4.  Лимонът изчиства черния дроб като му помага да се освободи от токсините.

5.  Топлата вода с лимон подпомага естественото движение на червата.

6.  Прочиства кръвта, кръвоносните съдове и артериите.

повече информация ей тука, за която им благодаря

„ШНИЦЕЛИ” ОТ ЦАЦА



Е, няма такова нещо – както и да се мъчиш с цацата, все си остава цаца. Затова пък напук на всички очаквания направих шницели от цаца.

Това тук си е от категорията „хитринки в кухнята”:

Цаца се почиства колкото може, леко осолява (носи и църно пиперче) и по няколко рибки плътно се нанизват на късо шишче или пък от двете страни се нанизват на клечки за зъби.

Сетне се панират в брашно, яйце, галета – остават ще малко да си починат (галетата да дръпне) и се пържат в силно загрято олио, в което са пуснати 2-3 скилидки чесън и едно люто чушле.
Оставят се върху кухненска хартия на скара да се оцедят от излишната мазнина.