понеделник, 28 декември 2015 г.

Деликатесно Руло от свински бузи




След публикацията Да оползотворим свинската глава, отново попаднах на хубава половинка свинска глава - на цена 2,90 лв/кг и си я купих - цели 3,5 кг. И без това от доста месеци не съм правил... Е ако бях намерил цяла - с езичето, мозъка и другите нещица, щях да съм по-доволен.
За разлика от миналия път, този път реших да направя варени свински бузи.
Достатъчна ни е тази 1/2 свинска глава като са ни необходими и малко подправки, съобразени с количеството месо - 30 гр. сол, черен и червен пипер - по 1 ч.л., бахар - 1/2 ч.л., дафинов лист - 1 лист натрошен на ситно, сух чесън - 3/4 ч.л., малко захар - 2 ч.л., чили 1 ч.л., риган - 1 ч.л.. Може и малко (2 с.л.)  готов барбекю сос с аромат на пушено.


 С остър нож за филетиране внимателно се отстранява от главата цялото месо.
 Останалата част от главата се накълцва на три - четири парчета, които се измиват и заминават в крок пота да се варят - на цели 8 часа, на втора степен. Добавят им се 1 гл.лук, 1 морков, 1-2 даф. листа.



  С остър нож парчето месо се разрязва на две, без да се прорязва докрай като става едно огромно парче.
 Парчето излезе точно 1,900 кг.








 Всички подправки се смесват заедно като им се слагат и 2-3 с.л. бяло вино и става нещо като кашичка.
  С ръка цялата смес се втрива в месото от двете страни.





Парчето месо се навива на руло и завързва с домакински конец на няколко места.









После се увива в домакинско фолио - да се получи стегнато руло.







  Поставя се в слоу кукъра над кокалите и остава там да си се вари (на практика на пара) за същото време.
 И тъй като програмата трябваше да приключи към 01,00 часа - до сутринта си е стояло в уредчето на подгряване.








  На сутринта месото биде извадено и поставено върху дъска като преди това фолиото резнато странично и цялата течност излята навън - в купичка.















Отгоре се слага друга дъска и полупълна туба с вода.
 Престоя така целия работен ден.













Крайният резултат бе развит с 
треперещи ръце.




Вечерта се беше охладило и питието подготвено.













  Дзверски вкусни свински бузи. 
 Ароматни и без нито едно Е.
















 Една част вакумираме ...














 и нека си чака реда, а другата част ...












За цена не говоря - направо са си без пари.
 Както и няма да разказвам какво последва след нарязването .....




неделя, 27 декември 2015 г.

Пържена сулка



Рибката бе разфасована, овкусена. Преди пърженето се подготвя малко брашно (смес от обикновено и царевично), в което се добавя още малко сол, бял пипер и дивисил.

Хитринка: може и мъничко куркума - усилва цвета, но не променя вкуса.









Леко изтръсканите от брашното парчета се пържат в силно загрята мазнина (поравно олио и гъша мас) с добавена скилидка чесън. Желателно, в дълбока касерола - с повечко мазнина. 
Е на малки порции, но какво от това - става по-вкусно и по хрупкава рибата.







Предварително се сваряват почти до готовност няколко картофа, обелват и нарязват на едро.

Изпържват в същата мазнина, където е пържена рибата.

Класика - пържена дзверски вкусна риба и пържени картофи.

И ще млъкна до тук ....

Филе от сулка на тиган

 

Филетата от сулка, които бяха отделени и леко осолени и опиперени, леко се напръскват с мазнина, поръсват с една идея брашно и заминават в загрятия тиган, в който има буквално капка мазнина. В случая бе използвана гъша мас.





 Хвърля се в тигана една скилидка чесън и филетата се слагат с кожата надолу и се пекат и пържат до зачервяване. Може би около 3 минути.
















Обръщат се от другата страна и се дозапичат за около 2 минутки.










Готови са и може да се пристъпва към хапване - с подходяща по желание гарнитура и питие - пак по желание.

Моето питие е ясно и си го намирам за подходящо, въпреки критиките ....