неделя, 3 януари 2016 г.

Приятелски поздрав

Вчера, съвсем за кратко се срещнахме с едно младо и очарователно семейство - Аля и Кямран. За кратко, а имах чувството, че се познаваме много добре, независимо от разстоянията.



Сякаш знаеха какво харесваме ....




и какво колекционирам...














 
Пожелавам на всеки да изживее едно такова невероятно чувство за начало на едно ново приятелство.




четвъртък, 31 декември 2015 г.

Свинско, печено в майонеза



























Това е поредната не рецепта, а начин да се опече изключително вкусно месо за вечеря (за обяд или просто ей така за себе си или за гости).

Нарочно няма да давам количества освен ориентировъчните за двама човека - около 600 грама свинско, нарязано на произволни по големина късчета - 3х4 см примерно и леко овкусено с черен пипер, сол, риган или други любими подправки.
Трябва ни и една домашна майонеза - също въпрос на избор  : за майонезите съм писал вече доста



В съдинката за печене слагаме на дъното няколко лъжици майонеза и отгоре нареждаме кубчетата месо.













Отгоре изсипваме останалата майонеза.


Ами това е ....













Пече се на 180 С до готовност - хубаво да се зачерви.

Необходими са около 45-50 минути. Все пак зависи от количеството месо, от фурната и т.н., но това е ориентировъчно.










Сервираме с гарнитури по желание - млечна салата със зелентии, и т.н. и т.н. ...


Върви си с всякакво питие - за мен само с любимото, а останалите го прекарват с винце ....

Дзверски вкусно печено!

вторник, 29 декември 2015 г.

Пълнени пилешки бутчета - предложение за НГ и не само




























Това е едно изключително вкусно ястие, което може да се поднесе и на тържествена вечеря, и за гости, и просто за вечеря.
По-важното е, че търпи всякакви разновидности и не е някаква обвързваща рецепта дет трябва стриктно да се спазва - важен е принципа на приготвянето ....
и все пак :

Необходими продукти: за 4-6 човека - поне четири цели пилешки бутчета. Едно е дори в повече на един нормално хапващ човек, тъй като е поне 300 грама ...
За плънката: в случая около 300 грама гъби, 1 връзка пресен лук,1-2 скилидки чесън, малко поизостанал кашкавал от хладилника (нарязан на ситни кубчета); 
Носи шунка, колбас, нарязани кисели краставички, синьо сирене и изобщо каквото има в момента.
Подправки - минимум - малко сол, черен и червен пипер. Носи и риган, босилек и каквото ти ду`ша сака ...

Изпълнението: 
Най трудната част е обезкостяването на цялото пилешко бутче:


Бутчето се срязва с остър нож от горната става и сетне с остър ноже се върви надолу покрай костта и ставата като се отпрятва навън.
Като се стигне до долната става се отсича. 
Така обезкостеното бутче се цепва и внимателно от вътре, за да се получи по-голям джоб.











На практика изрязаната част изглежда ей така.
Може се ползва за бульон вместо да се изхвърля.












Обезкостеното бутче изглежда ей така (нека горното кокълче си стои - да има какво да се чопли) ...
Подготвя се плънката: запържват се чесънчето, нарязания лук и сетне почистените и нарязани на ситно гъбки. 
Оставят се да изстинат и се смесват с останалите продукти за плънката.






 




"Джоба" на всяко бутче хубаво се натъпква с плънката, добавя се още малко, прихлупва се с останалите части от месото.









 






Всяко бутче се връзва с домакински конец.












Така оформените бутчета се нареждат в намаслена тавичка, личва се малко (ама малко - не повече от кафяна чашка) водичка (бяло вино, бира - въпрос на предпочитание). Нареждат се наоколо обелени картофи, колкото поеме тавичката и се завива с алуминиево фолио.





 Тава опакованата тава заминава в предварително загрята на 220 С фурна за 30-а минути.
 След това се маха фолиото и се дозапича до хубаво зачервяване на 180 С за около 20-а или малко повече време.
 (Макар че всеки си знае фурната)








Сервират се цели или нарязани на порции с част от соса от печенето.

Цялото бутче изглежда Дзверски .....










Ето го резнато!
Невероятно просто.
Може да отсрами всеки и пред гости и пред себе си дори...
Издържа на много питиета ...

И най-важното подходящо за "бюджетна" Нова година, и за посрещане на гости ...

И най-важното: не струва повече от 8-9,00 лв, а може да изпие и за 20,00 !!!!