петък, 15 януари 2016 г.

полезен съвет - за лесното белене на варени яйца

 Обикновено яйцата се варят в тенджерка или касерола, която има капак. 
 При беленето създават големи затруднения. 
 Споделям личен безотказен метод за лесното им белене:
 Врялата вода се излива, тенджерката се затваря с капака и се разтръсква няколко пъти енергично. Така яйцата се начупват. И веднага им се налива ледено студена вода. Могат още веднъж дваж да се разтръскат. 
 Така с един куршум два заека - хем около жълтъка не се появява онази неприятна зелентия (сярната), хем като поизстинат се белят мигновено. 

четвъртък, 14 януари 2016 г.

Крем от гъши дроб

Пекох гъши дроб на грил тигана - нищо особено, реже се на филийки - малко сол и бял пипер и върху силно нагрятия грил тиган Лава - буквално за по 2-3 минутки от всяка страна.
Само че този път при рязането на филийки останаха доста парченца, които взех да им се чудя какво да ги правя? Не стават за пържене, не могат да се сготвят някак си и ми хрумна да ги направя на пастет. При хубав чист гъши дроб си е направо пък грехота да му се слагат разни меса и да се прави традиционен пастет, та направих този крем. Не е нещо оригинално - сигурно на всеки може може да хрумне. Всъщност е обратното на правенето на пастета.
И така:
Необходими са ни около 100 -150 грама гъши дроб (в случая малки парченца, изрезки); 2-3 яйца, сол и черен пипер.




Всичко това се слага в пасатора и пасира на кашичка.












В името на експеримента получената смес биде разделена на две равни части:
        - в първата бе долято 3/4 ч.ч. прясно мляко
        - във втората - 3/4 ч.ч. бяло вино, премесено с мъничко пенливо вино.

Двете смеси се пасираха отново поотделно и сипват в купички за крем карамел. Сипва се по малко количество - най-много 1 пръст и малко, че са индивидуални порции, а е всеизвестно, че гъшият дроб е за хапване, а не за преяждане ...


Тези изцапаните са с виното, тъй като реших да ги прецедя през цедка, че се бяха "разпенили". Ама го намирам за напълно излишно.
Купичките се нареждат в тавичка, налива им се вода горе долу до половината им височина и хоп във фурната на 140С за около 35-40 мин.

След изваждането им, сложих по една бучка масло, но понеже не се разтопи, се наложи да бъде извадено, разтопено и отново да се нанесе отгоре.

Преседяха на хладно няколко часа и бяха сервирани. Задължително с добавка на топли препечени филийки. Мажеш и замезваш ...

Бележки:
Тези с виното леко сякаш "нагарчаха" - с малко по-особен вкус.

Тези с прясното мляко бяха направо перфектни. Предполагам, че с течна сметана вместо прясно мляко или пък мляко и сметана поравно ще се получат дори и по-добре, но в къщи сметаната не е на почит.

Ами това е - дзверски вкусен крем от гъши дроб, а иначе казано пастет от гъши дроб, но приготвен по-особено.

Впрочем, макар и да звучи деликатесно - за около 4 лв, се получава предястие за 7 човека, което никак не е без значение. 

 Дзверска вкуснотия.

Гъши дроб с боровинки и мед




























За две порции са ни необходими 180-200 грама гъши дроб, резнат на две равни филийки, малко сол и бял пипер, както и шепа замразени боровинки (от фризера - около 50 грама) и 1-2 с.л. мед.
Изпълнението е от просто по просто:
Загрява се тиган с незалепващо покритие и в него се пущат филийките гъши дроб, които се запичат (пържат) максимум по 2-3 минути от всяка страна - докато леко покафенеят. При обръщането се посоляват леко и опиперяват. Прехвърлят се  в затоплени чинии и заливат с част от мазнината, която се е отделила.
В останалата мазнина се слагат боровинките с 1-2 с.л. вода и се варят до сгъстяване като леко се намачкват. Малко като изстинат им се добавя меда, разбъркват се и се сипва малко отстрани в чинията до дроба.
 Сервира се със запечени филийки черен хляб.


 Дзверска вкуснотия!