понеделник, 1 февруари 2016 г.

Свински дроб на грил тиган


























Просто поредният начин да се направи вкусен и крехък свински дроб на грил тиган. (Не мога да не спомена, че тигана е Лава).
Необходим ни е свински дроб - количеството в зависимост на ядящите (с разчет 150-200 гр. на човек).
Няма какво да описвам толкова много, то е просто онагледено в снимките:


Дробът се почиства, нарязва на филийки с дебелина около 1 см и слага в подходяща купа.

Залива се с вряла вода и се оставя за 5- 10 минути.
 Водата се излива и отново се залива с вряла вода.

Това се прави до 3 пъти.
 По желание третия път може да се сложи малко соев сос...






 Сетне парчетата се подсушават с домакинска хартия, намазват с олио и пекат върху загрятия грил тиган.
 След първоначалното му загряване се капва и малко мазнина върху него, а силата на котлона се намаля с 1/3.








 Пекат се по 2-3 минути от всяка страна с едно обръщане.

 Като се извадят от грил тигана, се осоляват и опиперяват на вкус.










Порцийката: 
невероятно крехък.

Може да се сервира с гарнитура по желание ...




 Бързо, лесно и в резултат крехък дроб ...


 

неделя, 31 януари 2016 г.

полезен съвет - за хрупкави пържени картофи

Какво толкова има да се дават съвети как да си изпържим хрупкави картофи? И децата знаят как се пържат картофи... Да ама не - не винаги ни се получават ..
Та и затова:


След измиването на обелените картофи и нарязването им е задължително да бъдат подсушени:
 - може да се поставят на партиди между листове домакинска хаптия
 - може да се поставят между две чисти памучни кърпи

Важното е добре да се подсушат.






Пържат се малки партиди в силно загрято олио, което да ги покрива. Пърженето е до хубавото им зачервяване.
 Най-удачен вариант за пържене е смес от равни количества олио и гъша мас. Ако няма - обикновена свинска мас.
 Удачен вариант за по-добър  вкус е да добави в мазнината скилидка две чесън.








Изпържените картофи се вадят върху кухненска хартия, поставена върху решетка.

Соленето и опиперяването се извършват когато са леко поизстинали и непосредствено преди сервирането.

Резултатът винаги е страхотен.






 А нарязването на картофите с такава джаджа (за 1,50 лв) има дава и подходящата форма.

И накрая: мазнината от пърженето не се изхвърля, а се прецежда с цедка и кухненска хартия и може да се ползва за пържене на кюфтета.
 Обикновено правя обратното- не изхвърлям мазнината от пържените кюфтета, а прецеждат и в нея задължително пържа картофи.
 Стават поразително вкусни....

Свински ребра с кисело зеле в крок пот
























Приготвянето на ястие в крок пот се оказва едно от най-мързеливите неща, които съм срещал.
Сутринта преди излизане се сетих, че вечерта ще закъснея и няма да има време за каквото и да е, освен за нещо на бързо, но в този студ си е по-добре нещо сготвено и топло. И докато ми минаваше тази мисъл, сякаш крок пота ми се ухили и рече - ами аз за какво съм ти?
От хладилника извадих около 600 гр свински ребра, които разнах покрай ребрата, а от терасата - биде внесена една средна кисела зелка, която биде нарязана на парченца за не повече от 3 минути.
Ребрата отидоха най- отдолу, отгоре нарязаното зеле, с.л. големии с гъша мас, няколко зрънца черен пипер, една лъжичка кимион и малко повече червен пипер.
Последва включване на ІІ-ра степен за 8 часа.
Вечерта като се прибрах, на режим подгряване ме посрещна ей това:

  Малко разбъркване и направо по чиниите ...
 По-бързо не съм готвил - цялата процедура за приготвяне ми отне не повече от 6 минути.
  
 П.П. Знам, че сега ще ми каже някой, че има и друг начин за приготвяне - месото можеше да се запържи малко предварително в мазнината; зелето да се позадуши в нея за малко и тогава всичко да се слага; Можеше допълнително да му се сложи още нещо и т.н. Но и в този светкавичен вариант се беше получило напълно прилично ястие, което не ни разочарова ...

 Полезен съвет: дори и когато съвсем няма време, може да се приготви едно вкусно ястие с минимум усилия.